2026-06-03 11:58:53 | Son Güncelleme : 2026-06-04 00:03:26
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Remzi Sarıkaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hipertansiyon ve diyabetin küresel ölçekte ulaştığı boyuta dikkat çekti. Dünyada yaklaşık 1,4 milyar kişinin hipertansiyon, 589 milyon kişinin ise diyabet ile yaşadığını belirten Sarıkaya, bu hastalıkların yaygınlığının her geçen gün arttığını ifade etti.
Sarıkaya, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Dünyadaki her 3 yetişkinden 1’i hipertansiyon hastasıdır. Her 9 yetişkinden 1’i ise diyabet hastasıdır. Hipertansiyon ve diyabetle yaşayan insanların toplam sayısı, neredeyse Çin ve Avrupa Birliği nüfusunun toplamına yaklaşmaktadır.”
Hipertansiyon ve diyabetin çoğu zaman belirti vermeden ilerlediğine dikkat çeken Sarıkaya, milyonlarca insanın hastalığının farkında olmadan yaşamını sürdürdüğünü söyledi.
Sarıkaya, “Her iki hastalık da yıllarca belirti vermeden ilerleyebiliyor. Bu nedenle milyonlarca insan, hasta olduğunun farkına varmadan yaşamını sürdürüyor” dedi.
Hipertansiyon ve diyabetin kalp krizi, inme, kalp yetersizliği ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarının başlıca nedenleri arasında yer aldığını belirten Sarıkaya, bu hastalıkların büyük ölçüde önlenebilir ve kontrol altına alınabilir olduğunun altını çizdi.
Modern tıbbın önemli gelişmeler kaydetmesine rağmen hipertansiyon ve diyabetin halen milyonlarca insanın yaşamını tehdit ettiğini ifade eden Sarıkaya, erken teşhisin önemine vurgu yaparak şu açıklamayı yaptı:
“İnsanlık uzaya araç gönderiyor, gen tedavileri geliştiriyor, yapay zekayı sağlık hizmetlerine entegre ediyor. Ancak hala milyarlarca insanın yaşamını tehdit eden iki hastalığı, çoğu zaman çok basit yöntemlerle tespit edebilecekken teşhis edemiyoruz. Oysa gereken şey çoğu zaman yalnızca bir tansiyon ölçümü ve bir kan şekeri testidir.”
Dünya genelinde yüz milyonlarca kişinin hipertansiyon veya diyabet hastası olduğunu bilmeden yaşamını sürdürdüğünü kaydeden Sarıkaya, sözlerini şöyle tamamladı:
“Hastalıklarını ilk kez bir kalp krizi, inme, böbrek yetmezliği ya da görme kaybı sonrası öğrenenlerin sayısı hiç de az değil. Bir tansiyon aleti ve bir damla kan, gelecekte yaşanabilecek büyük sağlık sorunlarının önüne geçebilir.”
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.