2011-08-01 13:51:00 | Son Güncelleme : 2025-07-15 21:07:18
RAMAZANA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ
İL SAÐLIK MÜDÜRÜ DR. ORHAN ÇETİNKAYA:
"İFTAR VE SAHUR ARASINA DAÐITILMIŞ ŞEKİLDE GÜNLÜK 2 LİTRE SU İÇİLMESİ ÖNERİLİR"
"SAHURDA BESİN DEÐERİ YÜKSEK GIDALAR TÜKETİN"
"ŞEKER HASTASI VE HAMİLE OLANLAR İÇİN ORUÇ TUTMAK CİDDİ RİSK TAŞIR"
Van İl Sağlık Müdürlüğü Dr. Orhan Çetinkaya, yaz sıcaklarına denk gelen Ramazan ayında vatandaşları yeterli ve dengeli beslenmeleri konusunda uyardı.
Bu yıl Ramazan ayının sıcak günlere rastlaması nedeniyle oruç tutacak vatandaşlara beslenmeye ilişkin uyarılarda bulunan Dr. Orhan Çetinkaya, oruç tutanların sağlıkları için iftar ve sahur mönüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği söyledi.
Rahat bir Ramazan geçirmenin yenilecek yemeklerin miktarına, çeşidine, yeme sıklığına ve yemek sonrası uyulması gereken bazı küçük önlemlere bağlı olduğunu belirten Dr. Çetinkaya, Ramazan ayında sıvı alımının çok önemli olduğunu, iftar ve sahur arasına dağıtılmış şekilde günlük 2 litre su içilmesini önerdi.
Bu miktarı ağır işlerde çalışan kişilerde daha da artırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Çetinkaya, "Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olmakta, buna bağlı olarak da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir.
Yemeklerin seçiminde ise çok yağlı, tuzlu, aşırı tatlı besinlerle kızartmalardan kaçınmak gerekir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli gıdalar tercih edilmelidir" dedi.
"SAHURDA BESİN DEÐERİ YÜKSEK GIDALAR TÜKETİN"
İftar yemeğinin yavaş yavaş, küçük porsiyonlar halinde ve iyice çiğneyerek yenilmesini öneren Dr. Çetinkaya, "Çorba, kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan sonra ana öğünün yenmesi boş mideyi birden yemekle doldurmanın oluşturabileceği sağlık sorunlarını engellemek açısından önemlidir. İftar sonrası hemen yatılmaması ve hafif egzersiz yapılması gerekir.
Pek çok kişinin Ramazan ayında sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce sahur niyetine yemek yedikleri biliniyor.
Bundan dolayı aç kalma süresi artacağından bu kişilerde gün içinde kan şekeri düzeyinde düşüşler gözlenebileceği ve böylece metabolik hız düşeceği, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalma ortaya çıkacaktır.
Bu durumun açlık hissinde artmaya, sonuçta iftarda aşırı yemek yemeye yol açacaktır. Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı yemek yemeyi engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi önemlidir.
Protein içeriği yüksek olan yumurta, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur" ifadelerini kullandı.
"ŞEKER HASTASI VE HAMİLE OLANLAR İÇİN ORUÇ TUTMAK CİDDİ RİSK TAŞIR"
Şeker hastalığı, hamilelik, 9 yaşın altındaki çocuklar, kalp, karaciğer ve böbrek hastası olanlar için oruç tutmak ciddi risk taşıdığını hatırlatan Dr. Çetinkaya, "Lif oranı zengin besinlerin tüketimiyle kabızlık problemi de önlenmiş olur.
Açlık sonrası hızlı ve fazla yemek yemenin kalp krizi riskini ve mide-bağırsak şikayetlerini arttırdığı unutulmamalıdır.
Şeker hastalığı, hamilelik, 9 yaşın altındaki çocuklar, kalp, karaciğer ve böbrek hastası olanlar için oruç tutmak ciddi risk taşımaktadır. Oruç tutmayı planlayan tüm hastaların doktoruna danışması uygun olacaktır'' şeklinde konuştu.
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.