Resimlerinde fırça yerine çivi...
MEBİT

Vanlı Ressam Ekinek'ten "Bellek Sergisi"

Resimlerinde fırça yerine çivi, boya yerine de tandır isi kullanarak bu yeteneğini geliştiren, şimdiye kadar birçok sergi açan Vanlı Ressam Haydar Ekinek, bu kez İstanbul’da “Bellek Sergisi” açıyor.

Abone Ol

2021-03-26 22:03:31 | Son Güncelleme : 2024-04-19 08:39:04

Vanlı Ressam Ekinek'ten "Bellek Sergisi"

Fırça yerine çivi kullanarak yaptığı yağlı boya tabloları ile ünlenen ve Doğu'nun Picasso'su olarak ünlenen Haydar Ekinek'in eserleri ilgi görmeye devam ediyor. “Bellek Sergisi'' ismiyle İstanbullu sanatseverlerin beğenisine sunulacak sergi 27 Mart Cumartesi günü, Saat: 18.00’de Cuma günü İdil Galeri’de açılacak.


İdil Galeri tarafından yapılan açıklamada, “Anadolu’muzun tarihçesi Paleolitik dönemde Truvalılar ile başlar. Asur Ticaret Kolonileri, Hititler, Frigyalılar, Efes, Milet, Priene, Lidyalılar, Urartular, Sümer ve Medler 200 yıllık egemenlikleri ile Persler, Büyük İskender’in istilasıyla başlayan Helenistik Dönem, Roma İmparatorluğu etkileri, 600 yıllık Bizans dönemi, Haçlı-Moğol istilaları, 200 yıllık ilk Selçuklu Türk Devleti, 700 yıllık Osmanlı İmparatorluğu ve nihayetinde 1923’de Türkiye Cumhuriyeti ile tamamlanır. Van (Tuşpa)’da Urartu uygarlığına ev sahipliği yapan topraklarımız bu medeniyetten pek çok kültürel öğelere sahip olmuştur. Bunlardan biri de çivi yazı tekniğidir. Uluslararası üne sahip değerli sanatçımız işte bu verimli topraklarda dünyaya gelmiş ve atalarımızın coğrafi genlerinden süregelen bir yeti ile eserlerinde çivi tekniği kullanmaya başlamıştır. Yağlıboya tablolarının üzerine ikinci katı da çivi kazıma tekniği kullanarak yapan sanatçımız Haydar Ekinek, Dubai, Londra, Norveç ve Avustralya’da sergiler açmış, eserleri yurtdışında da beğenilen, ilgi ile takip edilen, sanatı, karakteri, çalışkanlığı ile haklı takdir toplamıştır. Her sergide yeni bir tema işleyen usta sanatçımız 27 Mart 2021’de Galeri İdil’de açacağı sergisine “Bellek” adını vermiş, bu sergi için kullandığı cüretkâr kırmızı ile tutkuyu, gücü, aşkı simgelemiştir. Kırmızı renk değerli sanatçımız gibi enerjik, azimli, pozitif, özgüvenli ve sıcak bir renktir. Sanatçımız “kırmızı” renk enerjisiyle kadın figürünü özdeşleştirmiştir.  Eserlerinin bazılarında kullandığı “çorap” teması ile günümüzün neredeyse yarıdan fazla zamanında bizimle birlikte olan bu nesne ile hayatlarımızdaki önemini vurgular. Bu nesneye göstermediğimiz özeni kadının kaderine benzetir. Zira hava gibi su gibi nefes gibidir kadın. Doğu’nun Picasso’su olarak adlandırılan değerli sanatçımızın “Bellek” adlı sergisinde bazı eserlerinde göreceğiniz “Siyah Kargalar” da bellekleri ile kadının yaşadıklarını hiç unutmadıklarını ancak asla pes etmediklerini vurgulamıştır. Usta sanatçımızın birbirinden özel, büyük itina ile hazırladığı 27 Mart-14 Nisan Galeri İdil’de ki bu şaheser sergiyi sanat adına kaçırmamanızı dileriz.” denildi.

HAYDAR EKİNEK KİMDİR?
1967 yılında Van Çomaklı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini iskele yatılı bölge okulunda, lise öğrenimini ise Van Endüstri Meslek Lisesinde tamamladı. İlk zamanlarda hobi olarak hayatında yer edinen resim daha sonra da belirli bir rol oynamaya başladı. Sıra dışı çizgisi ile bilinen ressam, sürekli kendisini yenileyerek hem kendisini geliştirdi hem de meslektaşları arasında başarı grafiğini devamlı yükseltti. Dünyada ve Türkiye'de bir ilke imza atarak çivileri de fırça gibi kullanarak eşsiz ve farklı tabloları ortaya çıkaran ressam özellikle bu alanda Türkiye'de çeşitli zamanlarda açtığı sergilerle de adından sık sık söz ettirdi. Sanatçının en büyük özelliği de doğduğu topraklardan kopmaması ve sanatın evrensel dilini hemşeri ve dünya insanlarıyla paylaşmasıdır.
 

  • Etiketler : VAN VAN HABER HAYDAR EKİNEK VANLI RESSAM EKİNEK SANAT KÜLTÜR SANAT
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER