Van Büyükşehir Belediyesine ka...
MEBİT

Van'da Kadın Kütüphanesi’nin kapatılmasına tepki!

Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasının ardından "Kadın Kütüphanesi" projesini iptal ederek, gemiyi yeniden protokol gemisine dönüştürmesine tepki gösteren Neslihan Şedal, “Bu kadar büyük bir ilginin ve ihtiyacın karşılandığı yerde böylesi bir yerin kapatılması, tamamen kadınların yeniden böylesi sosyal alanlara erişimin engellenmesi anlamına geliyor” dedi. 

Abone Ol

2025-03-25 00:23:09 | Son Güncelleme : 2025-04-30 10:38:40

Van'da Kadın Kütüphanesi’nin kapatılmasına tepki!

Van Büyükşehir Belediyesi’ne 15 Şubat’ta atanan Kayyum, kadınlara yönelik projelerin yanı sıra sosyal hizmet çalışmalarını da iptal etmeye başladı. İlk icraatı, kadınlara ücretsiz ulaşım sağlayan JINKART, yoksul kadınlara destek sunan Sosyal Destek Kartı ve kadınların hem sosyalleşebileceği hem de üretim yapabileceği iki tesis projesini durdurmak oldu. Bununla da yetinmeyen Kayyum, yol, su, kanalizasyon, imar, kadın, gençlik ve kültür alanlarında yürütülen çok sayıda çalışmayı da askıya aldı. 
 
Son olarak Kayyum kadın belediyeciliği çalışmaları kapsamında 27 Ocak’ta açılan “Jin Kadın Kütüphanesini” de iptal ederek, “Jin Kadın Kütüphanesi” yazısı da silindi.
 
Jin Kadın Kütüphanesi’nin iptal edilmesine tepki gösteren yerine Kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, Kayyumun ilk olarak kadın kurumlarını kapatarak kadın kazanımlarını hedef gösterdiğini belirtti.
 
Halkın hizmetine açılan çalışmalar 
 
Kadın özgürlükçü çalışmalar ile belediyede çalışma yürüttüklerini dile getiren Neslihan Şedal, kadınların fikirleri doğrultusunda projelerin hayata geçirildiğini söyledi. Neslihan Şedal, “Jin kadın kütüphanesi, önceden ayrıcalıklı bir gruba hizmet veren bir protokol teknesiydi. Bizler belediyenin ve halkın kaynaklarının ayrıcalıklı bir kesime değil de tamamen halkın hizmetine açan bir yerden çalışmalarımızı yürüttük. En çok kadın yoksulluğunun olduğu kent Van’da deniz ulaşımından, sosyal alanlardan yararlanamadığı alanların kadınlara açılması yeniden erişilebilir ortama gelmesi temel odağımızdı. Bu tekne, kadınların hem rahat hem de ücretsiz ulaşım yapabileceği gittikleri zaman kitap okuyabileceği ve aynı zamanda Van Gölü'nün şu ana kadar kadınların hiç gitmediği yerlerde belli aralıklarla geziler düzenlenecekti” sözlerini kullandı.
 
‘Mücadelemizi sürdüreceğiz’
 
Birçok atölye için kullanıma açılan Jin Kadın Kütüphanesi'nin Kayyum tarafından iptal edildiğini aktaran Neslihan Şedal, “Jin yazısının üzerinin kapatıldığı, tabelasının söküldüğü, logosunun ise boyandığı resmi olarak kapatıldı. Türkiye tarihinde ilk olan bir çalışma, bu sebeple de kadınların çok ilgisini çekti. Hem yerel hem de ulusal basında yer alan bir çalışma oldu. Kadınların çok sık ziyaret ettiği bir yerdi. Bu kadar büyük bir ilginin ve ihtiyacın karşılandığı yerde böylesi bir yerin kapatılması tamamen kadınların yeniden böylesi sosyal alanlara erişimin engellenmesi anlamına geliyor. Sadece bizim değil Vanlı kadınların tepkisini toplayacak bir karar oldu. Bu kısıtlamaların bizim alanlarımızı kapatarak bizim mücadelemizden geri adım atacağımızı sanıyorlar ama bizler çalışmalarımıza her alanda kadınların özgürce ulaşabileceği alanlar haline getirene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

  • Etiketler : NESLİHAN ŞEDAL KAYYUM
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER