Japonya'da bez üreten Oji Hold...
MEBİT

Doğum oranları düştü, bebek bezi firması yetişkin pazarına yöneldi

Japonya'da bez üreten Oji Holdings isimli firma, doğum oranlarındaki düşüşü gerekçe göstererek bebek pazarından çekilerek yetişkin pazarına yöneldiğini açıkladı.

Abone Ol

2024-03-27 17:40:17 | Son Güncelleme : 2024-04-27 08:31:15

Doğum oranları düştü, bebek bezi firması yetişkin pazarına yöneldi

 Japonya’da bez üreticisi bir firma, doğum oranlarındaki rekor düşüş sonrası bebek pazarından çekilerek yetişkin pazarına yöneldiğini duyurdu. Oji Holdings’ten yapılan açıklamada, 700 milyon bebek beziyle zirveye ulaşılan 2001 yılından bu yana üretimin düştüğü kaydedildi. Şirket bu yıl 400 milyon bebek bezi ürettiğini duyurdu.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, nüfusun hızla yaşlandığı Japonya'da ileri yaştakileri hedefleyen bez satış pazarı, bebek bezi pazarını geçti. Japonya'da 2023 yılında 758 bin 631 bebek dünyaya geldi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 5,1’lik bir azalmayı gösteriyor. Bu aynı zamanda ülkede 19'uncu yüzyıldan bu yana kaydedilen en düşük doğum sayısı oldu. 1970'li yıllarda bu rakam yıllık iki milyonun üzerindeydi.

YETİŞKİN BEZİ PAZARININ DEĞERİ 2 MİLYAR DOLARI AŞTI
Japonya'nın en büyük bebek bezi üreticisi Unicharm da 2011 yılında yetişkin bezi satışlarının bebek bezlerini geride bıraktığını açıklamıştı. Ülkede istikrarlı şekilde büyüyen yetişkin bezi pazarının değerinin 2 milyar doları aştığı kaydediliyor.

Japonya şu anda dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u 65 yaş ve üzerinde. Ülkede geçen yıl 80 yaşın üzerindeki kişilerin oranı ilk defa yüzde 10 bandını aştı. Mevcut durum dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Japonya için bir kriz haline geldi. Japonya hükümetinin nüfusun yaşlanmasına çözüm bulma çabaları da şu ana kadar başarılı olamadı. Çocuklu ailelere sağlanan destekler gibi teşvik paketleri doğum oranlarını artırmıyor gibi görünüyor.

BAŞBAKAN: İŞLER BİR TOPLUM OLMA NOKTASINDA SINIRDAYIZ
Uzmanlar, evlilik oranlarının düşük olması, daha fazla kadının işgücüne katılması ve çocuk yetiştirme maliyetlerinin artması gibi gerekçelerin bu durumda rol oynadığını savunuyor. Japonya Başbakanı Fumio Kişida durumun ciddiyetini vurgulamak için geçen yıl, “Japonya, işler bir toplum olma noktasında sınırda” demişti.

Öte yandan, Japonya, özellikle kendi bulunduğu coğrafyada bu konuda yalnız değil. Doğurganlık oranları, Hong Kong, Singapur, Tayvan ve Güney Kore'de de istikrarlı şekilde düşüyor. Çin’de de 2023 yılında üst üste ikinci yıl düşüş kaydedildi. Pekin, tıpkı Japonya gibi doğum oranlarını artırmak için çeşitli teşvikler uygulamaya koydu.

  • Etiketler : İNTERNETHABER
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.