AİHM kararında özetle, “Patron...
MEBİT

AİHM'den 'Türkiye' kararı: Patronu eleştirmek 'kovulma' nedeni değil

AİHM kararında özetle, “Patronu eleştirmek, saygı çerçevesinde, yapıcı bir amaçla yapıldığı ve işletmenin imajına zarar vermediği sürece işten çıkarılma nedeni değildir” dedi.

Abone Ol

2024-03-04 02:14:05 | Son Güncelleme : 2024-04-27 01:27:00

AİHM'den 'Türkiye' kararı: Patronu eleştirmek 'kovulma' nedeni değil

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), hatta ifade özgürlüğü kapsamında temel bir hak olarak kabul ettiği bu uygulamayı, tarihli bir kararla destekledi. 

Patronlar Dünyası'ndan Sercan Çelikbaş'ın haberine göre; karar, bir Türk bilgisayar mühendisinin başvurusu sonucu alındı. İsmi açıklanmayan Türk mühendis, insan kaynakları departmanına gönderdiği , patron ile şirket yönetimine yönelik sert eleştiriler içeren bir e-postanın bir kopyasının müdür yardımcısına gönderilmesinin ardından şirketinden kovulduğunu belirterek Türkiye’de mahkemeye başvurdu. Ancak iç hukuk yolları, mühendisin aleyhine sonuçlandı. Türk mühendis de konuyu AİHM’e taşıdı.

Mühendis, e-postasında "Jeff Bezos, HK'ye karşı" (patronunun kısaltması) başlığını taşıyordu ve  yöneticiyi, iyi bir yönetici örneği olarak verdiği Amazon'un kurucusuyla  karşılaştırarak, şu yorumu yapmıştı: "Dünyanın en büyük 500 şirketinin yüzde 70'inin neden Amerikalı olduğu ve bir tane bile Türk şirketinin bulunmadığı" anlaşıldı. Davacı mühendis, AİHM’e HK'nin yönetim uygulamalarının modern yönetim yaklaşımıyla uyumsuz olduğunu iddia ederek sert bir şekilde eleştirdiğini kabul etti.  Ancak bunu "kendisine karşı aşağılayıcı veya kaba bir dil kullanmadan" yaptığını belirtti. 

Davayı oy birliğiyle karara bağlayan AİHM, "Davacının alaycı bir dil kullandığı doğrudur. Ancak e-postanın konusu, gönderildiği bağlam ve alıcıları dikkate alındığında şirketi ilgilendiren bir tartışmayı teşvik ettiği de doğrudur. Türk ulusal yargıçları, başvuranın eylemlerinin işyerindeki huzur ve uyumu bozduğuna karar vermek için ilgili tüm olguları ve faktörleri dikkate almamıştır. Üst yönetimin eleştirilmesi  işten çıkarma veya disiplinsizlik sebebi olamaz”  dedi. 

Mahkeme, Türkiye'nin başvurana 2 bin 600 euro manevi tazminat ödemesine hükmetti. Masraf ve giderler için 1000 euro'luk ayrı bir ödeme de talep edildi.

  • Etiketler : AİHM KARAR
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.