Demirtaş ve Yüksekdağ'ın, "öze...
MEBİT

AİHM, Demirtaş ve Yüksekdağ'ı haklı buldu, Türkiye'ye ihlal kararı verildi

Demirtaş ve Yüksekdağ'ın, "özellikle cezaevi yetkililerinin avukatlarıyla yaptıkları görüşmeleri izlemelerinden ve avukatlarıyla paylaştıkları belgelere el koymalarından şikâyet ettiği" bildirildi

Abone Ol

2023-06-06 12:22:15 | Son Güncelleme : 2024-04-20 01:44:38

AİHM, Demirtaş ve Yüksekdağ'ı haklı buldu, Türkiye'ye ihlal kararı verildi

Tutuklu bulunan eski HDP Genel Eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın başvurusunu karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5. maddesinin 4. fıkrasını ihlal ettiğine hükmetti.

AİHM'den yapılan açıklamada, Yüksekdağ ve Demirtaş'ın iç hukukta tutukluluklarına itiraz etmek için etkili bir yardım alamadıklarını gerekçesiyle başvuruda bulunduğu belirtildi. Demirtaş ve Yüksekdağ'ın, "özellikle cezaevi yetkililerinin avukatlarıyla yaptıkları görüşmeleri izlemelerinden ve avukatlarıyla paylaştıkları belgelere el koymalarından şikâyet ettiği" bildirilmişti.

Söz konusu bu tedbirlerin 15 Temmuz 2016 darbe girişimi ardından çıkarılan bir kararname kapsamında uygulandığının belirtildiği açıklamada, "Başvuranlar, Sözleşme'nin 5. maddesinin 4. fıkrasına (tutukluluğun hukuka uygunluğunun hızlı bir şekilde incelenmesi hakkı) dayanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

İhlal verilen AİHS'nin 5. maddesi'nin 4. fıkrası şöyle:

"Yakalama veya tutulma yoluyla özgürlüğünden yoksun kılınan herkes, tutulma işleminin yasaya uygunluğu hakkında kısa bir süre içinde karar verilmesi ve, eğer tutulma yasaya aykırı ise, serbest bırakılması için bir mahkemeye başvurma hakkına sahiptir."

 

T24

  • Etiketler : SELAHATTİN DEMİRTAŞ AİHM
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER