Beyaz Bayrak Ödül töreninde ko...
MEBİT

Bakan Bilgin: Beyaz Bayrak'lı işletmeler bir adım önde olacak

Beyaz Bayrak Ödül töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Beyaz Bayrak Uygulamasıyla ilgili "İşveren işletmelerimize, örgütlü işletmelerimize katkılar sağlayacak. İŞKUR projelerinden öncelikli onlar faydalanacak. Hem üretim sürecine katılım projesinde, hem işbaşı eğitim projesinden, beyaz bayraklı işletmeler öncelikle faydalanacak. Bunun dışında ihracatçı firmalarımız ihracat sürecindeki bütün prosedürlerde bir adım önde olacaklar. O prosedürleri aşmada biraz önce kendilerine Beyaz Bayrakla birlikte vereceğimiz sertifika onları devletin her işletmesinde, her işleminde bir adım öne geçirecek" dedi.

Abone Ol

2023-05-03 15:30:17 | Son Güncelleme : 2024-04-18 21:48:40

Bakan Bilgin: Beyaz Bayrak'lı işletmeler bir adım önde olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Beyaz Bayrak Ödül törenine katıldı. Törene, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve İŞKUR temsilcileri de katıldı.  Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından geliştirilen ve Bakanı Bilgin'inde de üzerinde çalıştığı 'Beyaz Bayrak' uygulamasının tanıtımı da törende yapıldı. Beyaz Bayrak Uygulaması ile birlikte üzerine düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getiren işverenler, devletin sağlayacağı teşvik ve uygulamalarda öncelikli olarak faydalanacak. Bakan Bilgin törende konuşma yaptı.

"YILLIK ENFLASYON YÜZDE 42 DÜZEYİNDE DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, göreve başladığı günden itibaren çözülen sorunlardan bahsederek, "Onlardan biri bildiğiniz gibi taşeron sorunudur. Ben bunu defalarca ifade ettim. Esas işte taşeron olmaz. Bu ilkeyi ihlal eden uygulamalar var. Taşeron uygulaması yaygınlaştırılmış. Dolayısıyla esas işin dışındaki hariç esas taşeron uygulamasını ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi hazırladık. 

Dosya mecliste, meclisten çıkamadı. Ümit ediyorum ilk yapacağımız, çözeceğimiz sorunlardan biri, onu da çözeceğiz. Çünkü esas kamunun esas işlerinde taşeron uygulaması yanlış bir uygulamadır ve bu sorunu kökünden çözeceğiz. Başka sorunlar da var. Ama onlar çözülecek sorunlar. Şunu gördük ki çözülemeyecek her hiçbir sorun yoktur. Arkasında kararla durduğunuz zaman arkasında doğru politikalar ortaya koyduğunuz zaman çözemeyeceğiniz sorun yoktur. Cumhuriyet tarihinde asgari ücretin dolar bazında 455 dolarının üzerinde ilk defa gerçekleştiriyorum. Bugün bu yeterli mi? Biliyorsunuz yıllık enflasyon yüzde 42 düzeyinde düşmeye devam ediyor. Düşecek ama fiyatlar hala yüksek. Bu fiyatların yüksekliğinin tahrip ettiği ücretler var. O ücretleri düzenlemek durumundayız ki bunlardan biri de kamu işçileriyle sürdürdüğümüz toplu sözleşme. Ümit ediyorum sendikalarımızla Türk-İş ve Hak-İş ile Cuma günü bunu bir defa daha ele alacağız.  Bir uzlaşmaya zaten yaklaştık. Bu sorunu da çözüm yoluna sokacağız" dedi. 


"DÜZGÜN İŞ YAPAN İŞLETMELERLE YOLUMUZA DEVAM ETMEK İSTİYORUZ"

Bakan Bilgin, "Türk-İş'le, sendikalarımızla uzun yıllara varan birlikteliklerimiz, ortak çalışmalarımız var. Beyaz Bayrak'da bunlardan birisidir. Sayın genel başkanla 10 yıla aşkın bir süredir konuştuğumuz bir şeydi. Ama bunu uygulamak bize nasip oldu. Beyaz bayrak ne demek? Beyaz bayrak çok önemli bir şey söylüyor, Ne diyor? Düzgün iş, işveren diyor ki benim işim düzgündür. Ben işi düzgün yapıyorum. Benim işimde bir sakatlık yoktur. Ben bütün Türk işletmelerinin bu iddiaya sahip çıkmasını istiyorum. Bir çalışma bakanı olarak düzgün iş yapan işletmelerle yolumuza devam etmek istiyoruz. Bunun bir şartı da sloganımızda belli. 'Örgütlü iş yeri' yani sendikanın olduğu iş yeri, toplu sözleşme demokrasinin en önemli kurumlarından biridir dedim. Benim iş yerimde demokrasinin en önemli kurumlarından birisi yaşamaktadır ve fonksiyonel, işlevsel haldedir. Bu da çok güzel bir iddiadır. Sendika da diyor ki ben burada örgütlüyüm ve emekçilerimin hukukunu örgütlü olarak savunuyorum. Bu da emekçilerimizin iddiasıdır. Ben bu iki iddialı tavrı sembolik olarak bir araya getiren Beyaz Bayrak Uygulamasını bunun için fevkalade buluyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRK ÇALIŞMA HAYATIYLA İLGİLİ KAPSAMLI BİR REFORM OLACAK"

Bilgin sendikalar kanunuyla ilgili değişiklikler yapacaklarını belirterek, “Türkiye'de hala yüzde 14 civarında örgütlenme. Bu çok ciddi bir sorunun olduğunu ortaya koyuyor. Burada bir takım problemler var. Bir kısmı yönetmelikle ilgili bir konuydu. İŞKUR'un yönetmeliğiyle ilgili bir konu var. Engellerden biri oradan geliyor. Bir taslak hazırladık. Kişi sendikalarımız, işveren sendikalarımızla görüşüp yine bir sosyal diyalog içerisinde örgütlülüğünün önünü kesen mevzuatla ilgili bütün değişiklikleri yapacağız. Çünkü biz açık ara bu seçimi kazanacağız ve bizim iktidarımız devam edecek. Ondan hiç şüphemiz yok. Önümüzde yapacak çok işimiz var. Hükümetimizin önünde yapılacak çok iş var. Bunları gerçekleştireceğiz. İş mevzuatımızda sendikalar kanunuyla ilgili sorunlar var. Onları değiştireceğiz. Onlarla da ilgili bilim kurulunu kurduk, çalışmalarımızı, hazırlıklarımızı tamamladık. Türk çalışma hayatıyla ilgili kapsamlı bir reform olacak. Türk çalışma hayatının demokratikleşmesi konusunda ve tabi ki örgütlülüğün artırılması konusunda çok ileri bir adım olacak. Dolayısıyla Türkiye'nin sorunlarını hangi sorunu varsa o sorunun çözülebileceğine inanıyoruz. Bunun için de önemli olan karar vermektir. Bugün de beyaz bayrak uygulaması aslında, bu örgütlülüğe katkı yapacak bir uygulamadır" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE ENFLASYONU YENİYOR"

Bakan Bilgin "Burada işveren işletmelerimize, örgütlü işletmelerimize katkılar sağlayacak. İŞKUR projelerinden öncelikli onlar faydalanacak. Hem üretim sürecine katılım projesinde, hem işbaşı eğitim projesinden, beyaz bayraklı işletmeler öncelikle faydalanacak. Bunun dışında ihracatçı firmalarımız ihracat sürecindeki bütün prosedürlerde bir adım önde olacaklar. O prosedürleri aşmada biraz önce kendilerine Beyaz Bayrakla birlikte vereceğimiz sertifika onları devletin her işletmesinde, her işleminde bir adım öne geçirecek. Üçüncüsü daha önemlisi burada söylenenlerin dışında söylenmeyenleri söyleyeyim. O da şu Sosyal güvenlik destek primine ilave bir puan vereceğiz. Emekçilerimiz örgütlüyse o iş yerinde toplu sözleşme mekanizması işliyorsa, işverenlerimiz düzgün iş yapıyorsalar, biz onların yanındayız. Türk devleti sosyal bir devlettir. Sosyal devletin emekçilerin hukukunu savunmakta çalışma bakanının görevidir. Beyaz Bayrak uygulamasının milletimize, iş yerlerimize, çalışma hayatımıza katkı yapacağına inanıyorum. Şunun da altını çizmek istiyorum ki Türkiye büyüyerek yoluna devam edecek. Enflasyonu yeniyoruz. Tüketici fiyatlar endeksinin aşağıya doğru seyretmesi önemli bir göstergedir. Ama bu yeterli değildir. Üretici fiyatlarının da gerilemesi önemlidir. Aradaki makasın hızlı bir şekilde daralmasıdır. Türkiye enflasyonu yeniyor. Büyüyerek enflasyon yenen, nadir ülkelerden biriyiz. İstihdam yaratarak enflasyonu yeniyoruz. Türkiye'nin yarattığı istihdam 31 milyonu geçmiştir. Dolayısıyla buna biz aynı hızda örgütlenme oranını da arttırarak devam edersek,  sosyal barışı iş yerlerinde kuran bir Türkiye geleceğe emin adımlarla ilerlemiş olur" diye konuştu.

 

DHA

  • Etiketler : BAKAN BİLGİN
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER