DEM Parti Van Büyükşehir Beled...
MEBİT

Çağlayan Adliyesinde Van eylemi: Polis avukatlara müdahale etti

DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasına ilişkin bir grup avukat protesto etmek üzere Çağlayan Adliyesi’nde toplandı. Açıklama yapmaları yasak olduğu için dağılmaları istenen avukatlarla polis arasında arbede çıktı. Bazı avukatların gözaltına alındığı öğrenildi.

Abone Ol

2024-04-03 16:21:19 | Son Güncelleme : 2024-05-06 17:06:22

Çağlayan Adliyesinde Van eylemi: Polis avukatlara müdahale etti

31 Mart’ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri çerçevesinde DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasına ilişkin bir grup avukat, durumu protesto etmek için Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda toplandı.

Polis ekipleri avukatlara, dağılmamaları ve yasağa direnmeleri sonucunda kanunun verdiği yetkiler çerçevesinde gereğini yapacaklarını belirttiler. Bunun üzerine avukatlar, önce ‘Kağıthane sınırlarını terk ediyoruz, Beyoğlu’na gidiyoruz’ dediler, sonrasında adliye merdivenlerinin önüne gelerek pankart açıp açıklama yapmaya başladılar. Bunun üzerine adliye güvenliği ve çevik kuvvet ekiplerinin de arasında bulunduğu emniyet güçleri açıklamaya müdahale etti. Zaman zaman Kürtçe sloganların da atıldığı sırada müdahale, arbedeye dönüştü.

Turnikeler yere devrildi
Daha sonra adliyenin içine girmek isteyen avukatlar bir süre içeri alınmadı, alındıkları sırada ise turnike bölümünde yeniden arbede yaşandı. X-ray cihazları yerinden oynarken turnikeler yerinden çıkarak yere devrildi.
Bazı avukatların gözaltına alındığı öğrenildi.

Bazı avukatların gözaltına alındığı öğrenilirken, yaklaşık 1 buçuk saat süren müdahale işleminin ardından adliye normale döndü.

Özgürlük için Hukukçular Derneği, Adalet İçin Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi için Hukukçular, Toplumsal Hukuk ve Hukukçu Dayanışması Van Büyükşehir Belediyesi seçilen Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının elinden alınması Ankara Adliyesi önünde protesto etti.

Adliye önünde hukukçular adına açıklama yapan ÖHD Ankara Şube Eş Başkanı Çiğdem Kozan yaptı. Kozan, “31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van halkı, Büyükşehir Belediyesi ve Van’daki tüm ilçe belediyelerinde seçimini DEM Partiden yana yapmıştır. Van halkı iradesini güçlü bir şekilde sandığa yansıtmıştır. Van halkı yaptığı bu tercihle temelde iktidar tarafından yürütülen hukuksuz kayyım rejimine de güçlü bir cevap vermiştir” dedi.

“Abdullah Zeydan, seçim öncesinde tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Abdullah Zeydan, 31 Mart yerel seçimlerinde Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilmiştir” diyen Kozan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Adalet Bakanlığı, 29 Mart 2024 tarihinde seçime iki gün kala idari bir karar ve yazıyla, 4 Nisan 2023 tarihinde memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçerek adaylık başvurusu kabul edilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Savcılık da talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur.

Abdullah Zeydan hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 04.04.2023 tarihinde verilen ek karar ile memnu hakların iadesine karar verilmiş, karara karşı temyiz yoluna başvurulmadığından karar kesinleşmiştir. Bu karara karşı yasanın öngördüğü kanun yolu temyiz kanun yolu olup bu husus kararda açıkça gösterilmesine karşın 29.03.2024 tarihinde Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün yazısı gerekçe gösterilerek yasal olarak öngörülmeyen ve yasaya aykırı biçimde önceki kararın ‘ortadan kaldırılmasına’ karar verilmiştir.

Adalet Bakanlığı’nın bu talebi açık bir şekilde mahkeme kararlarının tanınmaması ve yargıya talimat verilmesi niteliği taşımaktadır. Daha sonra verilen bu ortadan kaldırma kararı henüz kesinleşmeden, itiraz ve temyiz yolu açık olmasına rağmen bu başvurular beklenmeden mahkeme tarafından YSK'ye bildirimde bulunulmuştur. Akabinde Van İl Seçim Kurulu bu hukuksuzluğa uyarak mazbatayı en yüksek oyu alan Dem Parti’li Abdullah Zeydan’a değil, AKP'li Abdulahat Arvas'a verilmesine karar vermiştir.”

‘GASPA KARŞI DURMAK HUKUK ÖRGÜTLERİNİN TEMEL GÖREVİDİR’

Kesinleşmiş bir mahkeme kararının ortadan kaldırılmaya çalışılmasının siyasallaşmış yargı eliyle Van halkının irade gaspı olduğunu söylen Kozan, şöyle devam etti:

“Kesinleşmiş bir mahkeme kararının bu şekilde ortadan kaldırılmaya çalışılması açıkça siyasallaşmış yargı eliyle Van halkının iradesinin gaspıdır. 2016 yılından beri uygulanan kayyım siyasetinin devamı olan seçmen taşımalar ve devamında bu karar; Kürt halkının iradesinin gaspıdır. Söz konusu karar hukuka aykırı, hukuki öngörülebilirlik ilkesini zedeleyen, demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. Yargı organlarının kayyım rejiminin sürdürülmesi için, Kürt halkının iradesini gasp etmek için araç olarak kullanmasının karşısında durmak hukuk örgütlerinin temel görevlerindendir.

‘TOPLUMSAL MUHALEFETİ DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Alınan bu hukuk dışı karardan derhal dönülmelidir. Abdullah Zeydan halkın iradesi ile seçilmiş Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanıdır. Kürt halkının iradesini yok sayan, hukuk dışı kararlar ile seçilmiş belediye eş başkanlarını engelleyen, kayyım politikasını sürdüren bu anlayışı kabul etmiyoruz. Bu hukuk dışı anlayışa karşı bütün hukuk kurumlarını, demokratik kamuoyunu ve toplumsal muhalefeti duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

  • Etiketler : ADLİYE
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER