Kürt Yazar Feqîyê Teyran'ın me...
MEBİT

Feqîyê Teyran'ın mezarına kitlesel ziyaret

Kürt Yazar Feqîyê Teyran'ın mezarına yapılan ziyarette, Kürt halkı için dilin önemine vurgu yapılarak “Dil onurdur, onurumuza sahip çıkacağız denildi.

Abone Ol

2024-05-13 13:06:02 | Son Güncelleme : 2024-07-27 08:07:30

Feqîyê Teyran'ın mezarına kitlesel ziyaret

Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı dolaysıyla Van’ın Bahçesaray ilçesinde bulunan Ünlü Kürt Yazar Feqîyê Teyran'ın  mezarını ziyaret etti. Ziyarette, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ( DEM Parti) Van İl Örgütü, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, DEM Parti Bahçesaray İlçe Örgütü ve Bahçesaray Belediye Eşbaşkanları Ayvaz Hazir ve Nebahat Benek ile çok sayıda kişi katıldı. Ziyarette kitle sık sık, “Be Ziman Jîyan Nabe” ve “Zimane me Rûmeta me ye” sloganı atarken, “Ji Bo Kûrdi Statû, Kûrdi Nasname me ye” pankartı açıldı. 

‘KÜRTÇE VARLIĞIMIZDIR’

Burada konuşan DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Sözcüsü Hamit Dîlbahar, Kürtlerin dillerine yönelik sistematik olarak devam eden asimilasyon politikalarına karşı direndiklerini belirterek, “Kürtçe anadilimizdir, kimliğimizdir, varlığımızdır. Bundan dolayı Kürt halkı yüzyıllardır hiçbir zaman dilinden ve kültüründen vazgeçmemiştir. Her ne kadar inkârcı ve asimilasyoncu anlayış dilimizi ve kültürümüzü inkar etse de Kürt halkı hiçbir zaman bu tür baskı politikalarına boyun eğmemiştir. Dilimiz bizleri bugüne kadar getirmiştir. Kürt diline yönelik 21’inci yüzyılda çok sayıda saldırı gerçekleştirilmiştir. Bu saldırılara karşı her zaman mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. 

DEM Parti İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi de  Feqiyê Teyran’ın Kürtçe’ye dair verdiği mücadeleyi hatırlatarak, “Fêgiye Têyran’ı bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Onun şahsında Kürt dili için mücadele eden herkesi saygı ve minnetle anıyoruz. Değerli halkımız dil yaşamdır, dil kültürdür ve dil özgürlüktür. Kürt halkı yüzyıllardır dili ve kimliği ile bugünlere gelmiştir. Bugünden sonra da bu böyle devam edecektir ”dedi.

‘ONURUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan ise Fêqiye Teyran ve mücadele arkadaşlarını anarak “Dil insanlığın onurudur. Bundan dolayı Kürt halkı için de dil onurdur. Bizler her zaman onurumuza sahip çıkacağız. Bugün ve bugünden sonra da Fêqiye Têyran’ın edebiyatı, şiirleri, hikâyeleri ile Kürt halkı içerisinde önemini koruyacaktır. Feqiyê Teyran’ı bir kez daha burada saygı ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajans

  • Etiketler : Feqiyê Teyran KÜRTÇE
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER