HDP Van milletvekili Tuğba HEZ...
MEBİT

Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk Şırnak'taki Görüntüleri Sordu

HDP Van milletvekili Tuğba HEZER ÖZTÜRK İçişleri Bakanı Efkan ALA'ya Cizre'de çekildiği iddia edilen fotoğrafları sordu.

Abone Ol

2016-02-13 09:56:00 | Son Güncelleme : 2024-04-09 13:15:43

Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk Şırnak'taki Görüntüleri Sordu

HDP Van milletvekili Tuğba HEZER ÖZTÜRK şu hususları dile getirdi: 

 

9 Şubat 2016 tarihinde karagz69978732 adlı sosyal medya hesabının Cizre de öldürülen bir kadının cenazesini çıplak ve işkence edilmiş bir şekilde teşhir amaçlı paylaştığı görülüyor. Cenazenin farklı resimlerinde sonradan çıplak olarak soyulduğu ve cenazeye işkence edildiği görülmektedir.

 

5 Şubat tarihinde @J_I_T_EM adlı twitter kullanıcısının paylaşımında Cizre de öldürülen iki gencin fotoğrafı bulunmaktadır. Fotoğrafta öldürülen iki kişinin kıyafetleri üzerinde bir şekilde paylaşılmıştır. 9 Şubat tarihli farklı bir sosyal medya kullanıcısının paylaşımın da ise cenazenin önce yarı çıplak halde sonra tamamen çıplak ve işkence edilmiş olduğu görülmektedir. Çeşitli basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medya hesaplarında iki ayrı tarihlerde paylaşılan bu fotoğraflar arasında benzerlik karşılaştırılmış. Bu fotoğraflar arasındaki benzerliklerin kıyafetlerin, ayakkabının ve fotoğraftaki sokakların aynı olduğu iddia edilmiştir.

 

Şırnak valiliği sosyal medyada yer alan vahşet görüntülerinden sonra basına verdiği açıklamada ‘’Sosyal medyada yayınlanan fotoğrafların ilimiz Cizre ilçesiyle hiçbir alakası bulunmamaktadır.‘’ demiştir. Birkaç saat içerisinde yapılan bu açıklama sağlıklı bir inceleme ve soruşturma yapılıp yapılmadığına dair tartışmalara yol açmış bulunmaktadır. Daha önce Muş’un Varto ilçesinde Kevser Eltürk’ün cenazesine de benzer biçimde yapılan işkence görüntüleri kamuoyuna yansımıştır.

 

Muş Valiliği de "Kamuoyu ve valiliğimizce kabul edilemeyecek şekildeki bu görüntüleri çeken, yayınlayan ve sosyal medyaya servis eden kişi veya kişiler hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır." şeklinde bir açıklamada bulunmuştur. Şırnak ilinde Hacı Lokman Birlik ’in cenazesinin sürüklenme görüntüleri sonrasında yapılan açıklamalarda görüntüleri basına sızdıran kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Bu açıklamalardan sonra sanki cenazelere işkence yapmak serbest fakat bunun basın ve sosyal medya aracılığıyla paylaşılması yasak algısı ortaya çıkmaktadır. Son dönemlerde cenazelere yapılan işkenceler 90’lı yıllarda cenazelere yapılan işkenceleri hatırlatıyor.

 

 

Bu bağlamda;

1. Muş’un Varto ilçesinde Kevser Eltürk’ün cenazesine yapılan işkence ile ilgili olarak bakanlıkça açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Açılan soruşturma var ise sebepleri nelerdir?

 

2. Cenazelere yapılan insanlık dışı muamelelerin hukuki herhangi bir dayanağı var mıdır?

 

3. Şırnak da Hacı lokman Birlik ’in cenazesini sürükleyenler hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

 

4. Cenazelere işkence yapılmasının hukuki ve insani herhangi bir dayanağı olmadığına ilişkin kolluk kuvvetlerine eğitim verilmekte midir?


5. 5-9 Şubat tarihlerinde sosyal medyada paylaşılan cenazelerin teşhir edilmesi ve işkence edilmesi ile ilgili bakanlık olarak başlatılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

 

6. Cizre’de olduğu söylenen cenazelerin yanında duran şahısların kimler olduğu hakkında bakanlığın herhangi bir bilgisi var mıdır? Yoksa araştırılmakta mıdır?

 

7. 2002 yıllından beri cenazelere yapılan işkenceden dolayı kaç kolluk kuvvetine soruşturma açılmıştır? Bunların yıllara göre istatistiği nedir? Sonuçlanan soruşturmalar var ise ne tür cezalar almışlardır?

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.