Van’da 2014-2015 eğitim öğreti...
MEBİT

Van 24 İli Geride Bıraktı

Van’da 2014-2015 eğitim öğretim yılı töreni Valilik Atatürk Anıtı'na Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından çelenk bırakılmasıyla başladı.

Abone Ol

2014-09-16 17:01:00 | Son Güncelleme : 2023-12-20 20:54:54

Van 24 İli Geride Bıraktı

Tören daha sonra Vankulu İlk Okulu'nda devam etti.  Vali Aydın Nezih Doğan’ın konuşmasının ardından zil çalmasıyla birlikte Van genelinde 320 bin öğrenci 14 bin öğretmen ders başı yaptı. Van 2014-2015 eğitim öğretim döneminde ilk, orta ve lise öğrenci sayısı ile Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kırşehir, Nevşehir, Siirt, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük,  Kilis illerini geride bıraktı. 




Büyüklerden minik öğrencilere çiçek



İlköğretim Haftası'nın başlaması dolayısıyla Vankulu İlkokulunda düzenlenen törene Vali Aydın Nezih Doğan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu,  İl Jandarma Komutanı Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından  4. sınıf  öğrencileri tarafından okula yeni başlayan minik öğrencilere çiçek verildi. Törende halkoyunları ekibi tarafından bir gösteri yapıldı.



“Umudu olan tek ülkenin vatandaşlarıyız”



Törende konuşan Vali  Aydın Nezih Doğan Van'da son zamanlarda öğrenci sayısında önemli artış olduğunu ve bu artışla doğru orantıda hizmet ve imkanların da artırıldığını söyledi. Vali Doğan, bunun sadece Van için geçerli olmadığını ve Türkiye'nin her yerinde bu tür yatırımların yapıldığını insanların bu ülkede çok şanslı bir şekilde dünyaya geldiğine dikkat çekti.



Komşu ülkelerde yaşananlara baktığında, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olmanın ne kadar şerefli ve seçkin olduğunun farkına varıldığını belirten Vali Aydın Nezih Doğan şunları söyledi, "Etrafımızdaki ülkelere baktığımızda Suriye kan ağlıyor, Irak'ta halk perişan durumda, Ukrayna'da savaş var, Yunanistan Mali kriz içinde.  Türkiye ateş deryası içinde gülistan gibi parlıyor. Bizim ülkemizin farklılığı hepimizin hayatına dokunuyor. Bugün bu saydığım ülkelerde ve dünyanın diğer ülkelerinde okula başlayan yavruların önüne kitap koyabilen devlet sayısı bir elin parmaklarının sayısını geçmiyor. Van'da 320 bin öğrenci ders başı yaptığında, devlet 320 bin öğrenci için lazım olan kitapları tedarik ederek masalarının üzerine koydu. Bu toprakların hemen yanındaki ülkelerde yaşayan insanlar, çocuklar, bu ülkeye sığınmak zorunda kalmış. 500 yıl önce İspanya'dan Yahudiler gelerek bu topraklara sığınmıştı, bu göç dalgası hep devam etti. 1990'lı yıllarda 500 binin üzerinde Peşmerge’yi bu topraklar kabul etmiş. Suriye'deki bunalımla birlikte 1 milyon 200 binden fazla Suriyeli bu ülkeyi kendilerine vatan bildi. Sizlerin desteğiyle hayatlarını devam ettiriyorlar. Son birkaç ay içinde Ezidilerin yine tercih ittiği ülke Türkiye oldu. 10 binlerce Ezidi bir kurtuluş olarak Türkiye'yi gördü. İşte böyle aziz bir ülkenin vatandaşlarıyız. Bölgede geleceğe dair umudu olan tek ülkenin vatandaşlarıyız."  dedi. 



“Müthiş bir iyileşme var”

Vali Doğan, “ Yine yavrularımız ve onların velileri büyük bir heyecanla öğretim yılının yaşanmasını sağlamak için gayret sarf ediyorlar ve onların başarısı için en azından velilerimiz dua ediyorlar. Bugün lise 4. sınıflarda öğrenim gören öğrenci sayımız 8 bin 930, 3. sınıflarda öğrenim gören öğrenci sayımız 9 bin 627, 2. sınıflarda öğrenim gören öğrenci sayımız 12 bin 47 ve birinci sınıfa ise bu yıl başlayan öğrencimizin toplam sayısı 22 bin 970. Yani bakıldığında nerdeyse son 4 yılda 3 kat yeni öğrenciyi liselere kazandırmışız. Onlar için derslik hazırlamışız, onlar için kitap hazırlamışız, onlar için öğretmen hazırlamışız ve öğrencilerimizin daha iyi bir gelecek için kendilerini hazırlamalarını fırsat bulmuşuz. Türkiye'nin her yerinde liselerdeki eğitime katılım oranlarında bölgemize göre, yani dünyanın diğer ülkelerini, Ortadoğu ülkelerini, Balkan'ları sayarak söylüyorum müthiş bir iyileşme var " dedi.

Vali Doğan, öğrencilerle birlikte  ilk ders zilini çalmasıyla birlikte sınıfları ziyaret ederek öğrencilere kitaplarını dağıttı.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.