Vatansız kalışın 1. Asrını anm...
MEBİT

Van'da Küresünni Derneği Kuruldu

Vatansız kalışın 1. Asrını anmaya hazırlanan Küresünniler, ilk kez kendi adlarını taşıyan ve tarih ile kültürlerini araştıracak olan bir oluşumu gerçekleştirdi.

Abone Ol

2014-07-10 11:35:00 | Son Güncelleme : 2024-03-23 16:57:41

 Van'da Küresünni Derneği Kuruldu

Sünni oldukları için mezheplerinden dolayı İran’dan zorla göç ettirilmeyi, dışlanmışlığı, ötekileştirilmeyi ve mazlum bir halk olmayı iliklerine kadar yaşayan Küresünniler, küçümsenme zincirlerini kırarak ‘Bir Halkın Uyanışını’ aradan geçen 100 yıl sonra halklarla bütünleşerek paylaşmak istiyor.

 

 

Tarih ve Kültürlerini araştırarak sağlıklı verileri kendi toplumu ile 100 yıllardır kardeşlik ettiği halklarla paylaşmaya hazırlanan Küresünniler, derneklerini oluşturarak resmi müracaatlarını yaptılar.

 

 

Küresünniler Tarih ve Kültür Araştırma Derneği adını taşıyacak olan oluşumun Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Oktay Aslantaş getirildi.

 

 

Konuyla ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Aslantaş, amaçlarının Van ve çevresi ile Türkiye’nin bir çok iline dağılmış, Azerbaycan ile İran’da halen varlıklarını sürdüren Küresünnileri bir araya getirerek, tarih ve yok olmaya yüz tutan kültürlerini yaşatmak olduğunu söyledi.

 

 

“HUKUK BÜROMUZ FAALİYETTE”

Küresünnilerin, tarih boyunca savaştan değil barıştan, huzurdan, kardeşlikten, eşitlikten ve özgürlükten yana tavır sergilediğini sözlerine ekleyen Aslantaş,” Amacımız siyasal bir hareket başlatmak değil, Küresünnilerin unutulmaya yüz tutan tarih ve kültürlerini araştırarak, bunların yok olmasının önüne geçmektir. Bu sebeple zorla göç edilişimizin üzerinden geçen 100. yılımızda birliğimizi oluşturmak, tarih ve kültürümüzü yaşatarak bunu 100 yıllarıdır birlikte yaşadığımız topluluklara göstermektir. Artık ötekileştirilen, hakaretlere maruz bırakılan bir halk olmak istemiyoruz. Derneğimiz bünyesinde kurulan hukuk büromuz, Küresünnilerle ilgili olarak küçültücü, hakaret edici ve ötekileştirici yazı, röportaj, değerlendirmeleri ele alarak, kuruluş, kurum, basılı yayın ve kişilerle ilgili yasal işlem başlatacaktır. Yasalar gereğince etnik ayrımcılığa yol açan söylemlerle ilgili, göçümüze yol açan ‘ACEM’ yakıştırmasını bundan böyle hiç kimse topluluğumuza yönelik kullanamayacaktır.” dedi.

 

 

“KATILIMCI YÖNETİM MODELİ”

 

Küresünni derneğinin şubeler aracılığı ile yaygınlaşacağını da sözlerine ekleyen Aslantaş,” Topluluk mensuplarımızın bulunduğu mahalle, köy, ilçe, il ve sınırlar dışındaki yerleşim alanlarında yapılanmaya gidiyoruz. Buralarda şubeler açarak temsilciler atayacağız. Topluluk mensuplarımızın sorun ve sıkıntılarını tespit etmek amacıyla yerinde meclisler oluşturarak katılımcı yönetim modelini hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu. Aslantaş konuşmasını şöyle sürdürdü;

 

 

“ Özellikle topluluğumuzun büyük bir bölümünün hayat sürdüğü Van ve çevresinde mensuplarımıza yönelik oluşabilecek tehdit, şantaj veya illegal taleplerin zamanında tespiti ve buna müdahale şeklinin belirlenmesi konusunu da yeni yönetimle belirlemiş bulunmaktayız. Ayrıca siyasi gelişmeler karşısında da ana meclisimiz önemli kararları da alarak önümüzdeki günlerde bu kararları hayata geçirecek adımlar atacaktır. Buna istinaden alınan kararlar çerçevesinde hiç bir siyasi oluşumun öncülüğünü veya temsilciliğini yapmayacak, ana meclisin yönlendirmesine göre de siyasi otoritesini kullanacaktır. Son yerel seçimlerde başkaldırısını gerçekleştiren Küresünniler, bu hareketleri ile de siyasi oluşumlara gereken mesajı vermiştir. Siyasi yapıların topluluğumuzu kullanıma müsait görme mantığını yıkmaları için gereken çalışmaları da yapacağız.”

 

 

TARİH VE KÜLTÜR ÇALIŞMALARI

Öte yandan Küresünniler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Aslantaş, derneğin önümüzdeki günlerde çok kapsamlı bir dergiyi hayata geçireceğini söyledi. Bu dergide Küresünniler hakkında toplumu bilgilendirecek bir çok konunun bulunacağına da değinen Aslantaş,” Küresünnilerin tarihini ve toplum tarafından bilinmeyen bir çok kültürel yönünü bu dergimizde paylaşacağız. Ayrıca Küresünnilerin ağız ve dil yapılarını içeren önemli bir araştırma çalışmasını kitap olarak basacak ve Küresünnilere ait sözlüğün basımını da önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz. İran’da yaşayan Küresünni Şair Aşık Behlül’ün şiirlerinden oluşan bir eseri de Türkçe ve Farsça baskısını gerçekleştirerek toplumumuzla paylaşacağız. Bunların yanısıra atalarımızın göçünün yaşandığı İran Batı Azerbaycan bölgesindeki yerleşim yerlerimize turlar gerçekleştirerek, yeni neslin entegrasyonunu sağlayacağız. Dernek olarak topluluğumuzun www.kuresunniler.com internet sitesinide faaliyete

 

 

geçirmiş bulunmakta olup, çalışmalarımızı burada yayınlamaya başladık. Bu çalışmalara ek olarak topluluğumuz dışındaki yapılara da Küresünnileri anlatabilmek için konferanslar düzenleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

 

 

Yeni kurulan Küresünniler Tarih ve Kültür Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Oktay Aslantaş, Başkan Yardımcılığına Mehmet Biçer, Genel Sekreterliğe Ferhat Atacan, Saymanlığa Turgut Güleşçe, üyeliklere ise Selçuk Yürektürk, Bilal Yücebaş ve Mehmet Özaltun’un getirildiği açıklandı. Dernek Yönetim Kurulu ilk toplantısına İran’dan Küresünnilerde katılarak fikir alışverişinde bulundular.

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER