2026-07-01 01:14:30 | Son Güncelleme : 2026-07-01 11:22:43
adim Aşiretler Federasyonu Genel Başkanı Rasim Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, federasyon olarak daha önce de taziye yemekleri ile düğünlerdeki gösterişe dayalı uygulamalara ilişkin kamuoyuna çeşitli çağrılarda bulunduklarını hatırlattı.
Taziye yemeklerine ilişkin yapılan çağrıların toplumun büyük bölümü tarafından benimsendiğini ve bu konuda olumlu sonuçlar alındığını ifade eden Aslan, benzer hassasiyetin düğünlerde de yaygınlaşması gerektiğini belirtti.
Gösteriş ve takı yarışına eleştiri
Aslan, düğünlerdeki aşırı gösteriş, takı ve ziynet yarışına dayalı anlayışın toplumun küçük bir kesiminde devam ettiğini ifade ederek, bunun maddi imkânları sınırlı aileler üzerinde ekonomik ve psikolojik baskı oluşturduğunu kaydetti.
Düğün salonu kiraları, organizasyon giderleri, lüks harcamalar ve takı yarışının evlilik maliyetlerini önemli ölçüde artırdığına dikkati çeken Aslan, ailelerin yıllarca biriktirdiği tasarrufların birkaç saat süren organizasyonlar için harcanmasının ekonomik açıdan sürdürülebilir olmadığını belirtti.
"Evlilikler sadeleşmeli"
Evliliklerin gösterişten uzak, daha sade ve özündeki manevi anlamına uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, ailelerin ve gençlerin borçlanma, rekabet ve sosyal baskı yerine dayanışma, ölçülülük ve kolaylaştırıcılık anlayışıyla hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Takı ve ev eşyası taleplerinin zorunluluk haline getirilmemesi gerektiğini belirten Aslan, ailelerin ekonomik imkânlarının gözetilmesinin önem taşıdığını dile getirdi.
Kapalı zarf önerisi
Düğünlerde parasal hediyelerin ve takıların gösterişten uzak şekilde kapalı zarf usulüyle takdim edilmesini öneren Aslan, bu uygulamanın birçok kişinin yaşadığı mahcubiyet ve ekonomik mağduriyetin önüne geçebileceğini kaydetti.
Açıklamada, düğün organizasyonlarının tarafları zor durumda bırakmayacak ölçüde planlanmasının hem gençlerin evliliğe teşvik edilmesine katkı sağlayacağı hem de ailelerin ağır borç yükü altına girmesini önleyeceği ifade edildi.
Destek verenlere teşekkür
Kadim Aşiretler Federasyonu açıklamasında, taziye yemekleri ve düğünlerdeki takı uygulamalarına ilişkin yürütülen çalışmalara destek veren aşiret liderlerine, kanaat önderlerine, aşiret mensuplarına, Türkiye'nin yedi bölgesinde görev yapan il temsilcilerine ve vatandaşlara teşekkür edildi.
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.