Kültür ve Turizm Bakanlığı tar...
MEBİT

Van ‘Kültür Yolu Festivali’ne sayılı günler kaldı! Peki festivalde neler var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında düzenlenmeye başlayan Kültür Yolu Festivali 29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında Van’da düzenlenecek. Van’da ilk defa düzenlenecek olan festivale sayılı günler kalırken sürecin nasıl işleyeceği, festival içeriği de merak konusu oldu.

Abone Ol

2024-05-23 12:34:09 | Son Güncelleme : 2024-07-27 04:46:22

Van ‘Kültür Yolu Festivali’ne sayılı günler kaldı! Peki festivalde neler var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan Van Kültür Yolu Festivali’ne 36 gün kaldı. Gelen talep ve çağrılar neticesinde Van’da ilk defa düzenlenecek olan festival için nefesler tutulurken bir süre önce kentte de festivale hazırlık için bir çalıştay yapıldı. Kentin değerlerini öne çıkarmak üzere görüş ve önerilerin hazırlandığı buluşma sonrası talepler bakanlığa iletildi. Büyük ses getirmesi beklenen festivale sayılı günler kalırken, sürecin nasıl ilerleyeceği ve kentteki etkinlikler merak konusu oldu. Van Kültür Yolu Festivali ile ilgili Şehrivan Gazetesi’ne konuşan turizmciler, festivalin Van için şans olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Van dersine iyi çalışmalı” dedi.

BEYAZ: KENTE KATKILARI BÜYÜK OLACAK

Turizmci Murat Beyaz, Van’da düzenlenecek olan festivale değinerek, “29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında Van’da ilk defa düzenlenecek olan Kültür Yolu festivalini biz turizmciler olarak da heyecanla bekliyoruz. Van’a fayda katacağı konusunda ümitlerimiz var. Belki turist akını olmayacak ama festival boyunca yapılacak etkinlikler Van’ın da güzellikleriyle, tarihiyle, doğasıyla birleşince yapılacak olan sunumlarla, tanıtımlarla ülke gündemine hatta dünya gündemine gelmesiyle kente önemli bir değer katacağını düşünüyorum” dedi.

“VAN FESTİVALDE ÖZ DEĞERLERİYLE ÖN PLANA ÇIKMALI”

Van’ın festivalde öz değerleriyle ön plana çıkması gerektiğini dile getiren Beyaz, “Van’ın festivalde öz değerleriyle ön plana çıkması lazım. Bunların içerisinde tarihimiz, kültürümüz, doğal güzelliklerimiz, sosyal hayatımızı insanlara sergilemeliyiz. Bunlar hem sosyal medyadan hem de gerçek hayatta sunmalıyız. Festivalin Van’da düzenlenmesi hasebiyle çok ilgi göreceğini düşünüyorum. Festivali iyi sürdürmemiz gerekmektedir ki gelecek yıllar için kendi oluşturacağımız öz festivallerimiz ve bu festivalin devamı için de çok önemli diye belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“İNCE DETAYLAR DÜŞÜNÜLMELİ, VAN HALKININ SAHİPLENECEĞİ BİR FESTİVAL OLMALI”

Beyaz, festivalde Van’ın kültürünün, dilinin vs. göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bölgemizin gerçeklikleri ile uyuşacak etkinlikler bütün Van halkını mutlu edecektir. Eğer bir tarafı ötekileştirip sadece bir taraftan insanların mutlu edilmesi hedeflenirse açıkçası festivalin kent tarafından sahiplenilmemesine neden olacaktır. Bu da festivalin hüsranla sonuçlanmasına sebep olacaktır. Van şehri Adana, Bursa, Eskişehir değildir. Van’ın kendi dinamikleri, kendine özel dili, kültürü, yapısı vardır. Mutlaka ama mutlaka ince detaylar düşünülmelidir. Van halkının sahipleneceği bir festival olmalıdır.”

PROGRAM MERALA BEKLENİYOR

Beyaz, festival programının önceden paylaşılması gerektiğinin altını çizerek, “Bu festivali Kültür ve Turizm Bakanlığı düzenliyor. Onların kendince bir programı, takvimi var. O takvim henüz bizimle paylaşılmadı. Az bir süre de kaldı. O takvim bizimle paylaşılırsa her güne ne konulduğu Vanlılarla paylaşılırsa biz de bu anlamda olması veya olmaması gerekenleri, bu anlamda fikirlerimizi beyan ederiz. Şu an vaktimiz var ama bu son bir haftaya kalırsa maalesef fikir beyan etmemizin bir anlamı kalmayacak” dedi.

BEYAZ, UÇAK SEFERLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Van’ın hava yolu ulaşımına dikkat çeken Beyaz, “Turist çekeceği konusunda çok emin değilim. Bu konuda ön görüm yok. Şu ana kadar bu anlamda bize gelen bir talep yok. Arayan soran var ama şu an grup konusunda turla gelmek isteyen çok kişi yok. Belki bu ilerleyen günlerde değişecektir. Bir festivale katılma bazen son 10-15 günü bulabiliyor. Van özellikle son 10-15 gün önce plan yapılarak gelinecek bir şehir değil. Hava ulaşımımız sıkıntılı. Kara yoluyla gelinecek olursa her yere çok uzağız. Dolayısıyla uzak illerden gelecek olan yerli ve yabancı misafirler uçak bulamama gibi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacaktır. Burada öneride bulunuyoruz; sadece festival için değil yaz dönemi için Van’da ek uçak seferleri düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.

“VAN BU ŞANSI İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

Beyaz, festivalin Van için şans olduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Adı üstünde. Kültür Yolu Festivali. Bu festivali hiçbir yere çekmeden kültürümüzle, gastronomimizle, tarihi güzelliklerimizle, doğal güzelliklerimizle, sosyal hayatımızla ön plana çıkacağımız bir festival olmalı. Bu maksatla yola çıkılmalı. Bu festival Van için bir fırsat. Bu etkinliğe dahil olmak isteyen birçok kent var. Van bu kapsama alınmıştır. Bu bir şanstır. Bu festivali sahiplenmek gerek. Bir sonraki festivaller için de Van'ın festivalleriyle yasaklanan bir şehir olarak gündeme gelen bir şehir olmasının önüne geçilmesini talep ediyoruz. Maalesef geçmişte Van bu sıkıntıları yaşadı. Festival ertelendi, yasaklandı. Diğerleri de küçük boyutta düzenlenen festivaller oldu. Devasa olabilecek bu Kültür Yolu Festivali'ni bundan sonrası için kendimize bir yol haritası yaparak irili ufaklı festivalleri Van'a getirmeliyiz. Bunun önünün açılması gerekiyor. Umarım kentimize güzellikler getirir. Biz de Van halkı olarak güzel bir festival ile yolumuza devam ederiz.”

TUNÇDEMİR: FESTİVAL VAN İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT

Kültür Yolu Festivali ile ilgili konuşan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, bunun Van için şans olduğunu dile getirerek, “Bütün etkinlikler, festivaller, çalışmalar bir ilin kalkınmasına katkı sağlar. Kültür Yolu Festivali Van için çok önemli. Van Gölü Havzası için, Van’ın kültürü, tarihi yerleri, doğal güzellikleri için bir fırsattır. Bunların daha iyi tanıtımı için bir fırsattır. Festival Van için bir şanstır. 81 il içerisinde Van festival için seçilmişse bu da bir başarıdır. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Bu festival Van için bir fırsattır. Eğer biz bu festivali iyi bir şekilde değerlendirirsek hem iç turizmi hem de dış turizmi hareketlendirebiliriz. Avrupa turistine de kazanabiliriz. Bu yüzden Van’da ilk defa düzenlenen Kültür Yolu Festivalini çok önemli buluyorum. Her yıl düzenleneceği için bu yıl tecrübe de kazanmış oluruz. İnşallah Van hazırlıklı bir şekilde, iyi bir tanıtımla bu festivale ev sahipliği yapar” diye aktardı.

“VAN FESTİVAL İÇİN DERSİNE İYİ ÇALIŞMALI”

Tunçdemir, festival için Van’ın dersine iyi çalışması gerektiğini vurgulayarak, “Hem ulusal hem de uluslararası tanıtım çok önemli. Bu da Van’ın tanıtımı açısından bir fırsattır. Van içerisinde Akdamar Adası ve Kilisesi olan, Van Gölü olan, Van Kalesi olan ve daha sayamayacağımız nice güzellikleri olan bir il. Bu yüzden festival öncesi, festival süresince ve festival sonrasında tanıtım çok iyi yapılmalı diye düşünüyorum. Önceliğimiz bize komşu olan ülkelerden turist çekmek olmalı ama bunun en önemlisi iç pazardır. Türkiye’nin her tarafından turist çekmemiz lazım. Bunu başarırsak bir adım ileriye geçmiş oluruz. Festival için dersimize iyi çalışmamız lazım. İlimizin güzel bir şekilde tanıtılması için çalışmalar yapılmalı. Sorunsuz güzel bir organizasyon olmasını diliyorum” dedi.

  • Etiketler : FESTİVAL
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER