DEM Parti Van Milletvekili Gül...
MEBİT

DEM Partili Sayyiğit: Van’ın Turizm Sorunları Araştırılsın

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van'da bulunan tarihi ve kültürel yapıların korunması ve turizmin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir araştırma komisyonu kurulması için önerge sundu.

Abone Ol

2024-04-21 02:49:06 | Son Güncelleme : 2024-05-02 20:54:33

DEM Partili Sayyiğit: Van’ın Turizm Sorunları Araştırılsın

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van'da bulunan tarihi ve kültürel yapıların korunması ve turizmin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir araştırma komisyonu kurulması için önerge sundu.

Van 65 haberin haberine göre; DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Van'daki tarihi ve kültürel mirasın korunması için bir araştırma önergesi sundu. Sayyiğit, Van'ın önemli bir jeo-stratejik konumda bulunduğunu ve birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yaptığını belirtti. Önergesinde, Van'ın turizm potansiyeline dikkat çeken Sayyiğit, Van Denizi, Kanispi Şelalesi, Başkale travertenleri, Muradiye Şelalesi, Çarpanak Adası, Akdamar Kilisesi, Van Kalesi ve Hoşap Kalesi gibi değerlerin önemine vurgu yaptı. Ancak, Van'daki birçok tarihi kilise ve yapı bakımsız bir halde bırakılırken birçok doğal güzelliğin turizme açılmadığını ifade etti. Sayyiğit, “Urartu uygarlığına başkentlik yapan Van’da kültürel mirasın sahipsizliği sıklıkla gündeme gelmektedir. Özellikle 15 – 22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Turizm Haftası’nda buna yönelik tartışmalar yapılmaktadır. Çünkü tarihi medrese, kümbet, kilise ve kalenin gerektiği ölçüde korunmadığı ve restorasyon çalışmalarının yapılmadığı belirtilmektedir. Gevaş ilçesinde bulunan 700 yıllık Halime Hatun Kümbeti’nin de ilgisizliğin kurbanı olurken geçmişte tarihi kümbetin siluetini bozan uygulamalar da basına yansımıştır. Yine Gevaş’ın Göründü (Mihripat) mahallesinde yer alan Kızıl Kilise’nin de yok olmayla karşı karşıya olduğu Karmrevank Manastırı içerisinde inşa edilen Kızıl Kilise’ye ait birçok duvarın yıkıldığı ve kilisenin yanı başında Ermenice yazıtların bulunduğu mezar taşlarının da zarar gördüğü sıklıkla dile getirilmektedir. “ ifadelerine yer verdi.

“TARİHİ ALANLAR YOK OLMAYLA KARŞI KARŞIYA”

Kentte bulunan birçok tarihi alanın yok olmayla karşı karşıya kaldığını belirten Sayyiğit, “ Aynı şekilde taş ve kerpiç işçiliğinin önemli örneklerinden biri olan Urartulardan kalma Ayanis Kalesi de bugüne kadar ayakta kalmasına rağmen bitmeyen kazı çalışmalarından dolayı 2 bin 700 yıllık tarihiyle kültür turizminin önemli bir parçası olma şansını günden güne yitirmektedir. Bugün Van’da Akdamar Kilisesi, Çarpanak Kilisesi, Yedi Kilise, St. Bartholomeus Kilisesi, St. Thomas Kilisesi ve daha birçok kültürel değer olsa da gerekli tedbirler alınmadığı için birçok tarihi yapı ve manastır ya yıkılmış ya da bütünlüğünü kaybedecek derecede zarar görmüştür. 2017’de de Edremit Belediyesi kayyumunun Dilkaya Höyüğü ve mezarlıkların üzerine tuvalet, soyunma odası ve otopark yaptığı basına yansımış, Kalecik TOKİ konutlarında bulunan Ermeni Mezarlığının tahrip edildiği görülmüştür.” Şeklinde konuştu.

“VAN’IN TURİZM POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLEMİYOR”
Van’ın birçok alanda turizm potansiyelinin olduğunu ifade eden Sayyiğit, “Bugün Van; inanç, kültür, dağcılık, arkeoloji, su sporları, yayla ve kayak turizmi başta olmak üzere ciddi bir turizm potansiyelinin olduğu bir kenttir. Pamukkale travertenlerine denk düşecek şekilde Başkale travertenleri bulunurken Kapadokya’ya benzer şekilde Van’da Kofiraz vardır. Kentimiz, doğal güzellikleriyle botanikten kuş gözlemciliğine ve trekkin ile su sporlarından birçok doğa turizmi potansiyeline sahip bir merkezdir. Bu anlamda farklı martı türlerine ev sahipliği yapan Çarpanak Adası; yaz ördeği, flamingo ve diğer canlı türlerini barındıran Van Gölü civarında birçok endemik bitki türü de bulunmaktadır. Dolayısıyla Van; Artos Dağı yamaç paraşütü etkinlikleriyle, Van Gölü ve Muradiye Şelalesi de su sporları, kamp ve turistik dinlence potansiyeli taşırken kahvaltısıyla, otlu peyniriyle, kedisiyle, uçan balık olarak bilinen İnci Kefali balığıyla, kilimiyle ve misafirperverliğiyle ciddi bir turizm potansiyeli taşıdığı apaçıktır.” Diye konuştu.

“TURİST SAYISINDA AZALMA VAR”

“Van’ı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı geçmişle kıyaslanmayacak derecede azalmıştır” diyen Sayyiğit, önergesinin devamında şu ifadelere yer verdi:
“Çünkü Van, geçmişte Avrupa ülkelerinden birçok turistin ziyaret ettiği bir kent olma özelliğini yitirmiştir. Buna karşın son yıllarda İranlı turistlerin uğrak yeri olsa da bunun yeterli olmadığı ortadadır. 2016 yılında bir milyonu bulan ziyaretçi sayısı son yıllarda birkaç yüz binle sınırlı kalmaktadır. Dolayısıyla Van’ın Ortadoğu ülkelerinden gerektiği ölçüde yararlanamadığı görülmektedir. Van’da kültür varlıklarının envanterinin güncellenip korunması ve restorasyon çalışmalarının yapılması bir yana ulaşım ve altyapı imkanlarının geliştirilmediği görülmektedir. Bu bağlamda İran – Van arasında doğrudan uçak ve tren seferlerinin başlatılması, Van’da İran Konsolosluğunun açılması, Irak Kürdistan Bölgesi ile Van arasında karayolu çalışmalarının yapılması ve tanıtım videolarında Van’a yer verilmesi gerekmektedir. Özellikle Kürt kültür dokusunun tanıtılması ve Kürtçe rehberlerin yetiştirilmesi önemli bir ihtiyaçtır. Sonuç olarak Van’da bulunan kültürel varlıkların belirlenerek restorasyon çalışmaları, doğal güzelliklerin korunması, gastronomi ve sağlık turizminin geliştirilmesi için adımlar atılabilir. Bu amaçla Meclis araştırma komisyonunun kurulması Van’daki eksikliklerin belirlenip gerekli tedbirler alınması noktasında yararlı olacaktır.”

  • Etiketler : GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER