İş yükü nedeniyle ciddi sorunl...
MEBİT

Van, Ağrı, Hakkari Mali Müşavirler Odası'ndan ortak açıklama

İş yükü nedeniyle ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirten Van, Ağrı, Hakkari Mali Müşavirler Odası ortak açıklama yaptı.

Abone Ol

2024-04-21 01:34:35 | Son Güncelleme : 2024-05-04 00:15:03

Van, Ağrı, Hakkari Mali Müşavirler Odası'ndan ortak açıklama

Van, Ağrı, Hakkari Mali Müşavirler Odası, Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde bulunan Odalar İş Merkezi önünde yaptığı açıklamada, ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Biz mali müşavirler, Beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesini istiyoruz. Beyan ve Bildirimlerde süre uzatımı değil, Gelir idaresinin dijital sistemlerinin sorunsuz çalışmasını istiyoruz. Enflasyon muhasebesinin yıllık olarak yapılmasını talep ediyoruz. 2024 ve sonrasında geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesinin uygulanmamasını ve bilanço talebinden vazgeçilmesini talep ediyoruz, 2023 yılı Kurumlar vergisi beyan süresinin uzatılmasını talep ediyoruz. E Defter beratların süresinin uzatılmasını talep ediyoruz. Mali tatilin gerçek anlamda uygulanmasını istiyoruz. Meslekte kota uygulamasının bir an önce çıkarılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre;

“İŞ YÜKÜMÜZ HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR”
Açıklamayı okuyan Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yakup Öğrenci, “Mali Müşavirler, ekonominin kaydını tutan, analiz eden, toplumun her kesimi için bilgi, hizmet üreten meslek grubuyuz. Hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan gece-gündüz demeden her zor durumda mesleki etik değerlere sahip çıkarak kamuya bilgi üretiyoruz. Biz mali müşavirler artık işimizi, mesleğimizi yapamaz duruma getirildik. Gelir idaresinin gönüllü memurları olduk, sürekli artan ve giderek karmaşıklaşan iş yükü ile karşı karşıya kaldık. Bu durum sadece hayallerimizi yıkmakla kalmadı, aynı zamanda angaryaların esiri olduk.  Biz mali müşavirlerin,  yaptığımız iş ve işlemler -KDV 1 ve KDV 2 beyannameleri, muhtasar SGK bildirimi, BABS form bildirimi, turizm beyannamesi, konaklama beyannamesi, geri kazanım beyannamesi, geçici vergi dönem beyannameleri, gelir vergisi beyannamesi, kurumlar vergisi beyannamesi, gerçek faydalınıcı bildirimi, E defter beraat yüklemesi, E defter beratı ikinci kopyalarının yüklemesi gibi işlerin yanı sıra Ticaret Odalarında yapılan işlemler,  SGK, İş-Kur, TÜİK, Sanayi sicil ve benzeri onlarca iş ve işlemleri yapmamıza rağmen, bunlar yetmez gibi 2023 yılında uygulanan Enflasyon Muhasebesi ve 2024 yılı ve takip eden yıllarda geçici vergi dönemlerinde enflasyon Muhasebesinin uygulanması ve ekinde Bilançoların talep edilmesi fiilen gerçeğe uygun olarak düzenlenme imkânı bulunmamaktadır. Bizler hangi zaman diliminde bunları yetiştirileceğimizi, yetkililerin vicdanına sormak istiyoruz” dedi.

“SORUNLAR MALİ MÜŞAVİRLERİ ÇALIŞMAZ DURUMA GETİRMİŞTİR”
Öğrenci açıklamasının devamında, “Çok sık mevzuat değişikliği sebebiyle, muhasebe paket programlarında güncellemelerinden dolayı maddi külfete katlanmaktayız. Gelir İdaresi Başkanlığının dijital vergi sistemi teknik sorunlar nedeniyle sürekli çalışır durumda olmaması bizler için ciddi zaman kaybına neden olmaktadır. Teknik sorunlardan dolayı idarenin verdiği süre uzatmalarını son gün hatta son saatlerde açıklaması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu sorunlar mali müşavirleri çalışmaz duruma getirmiştir.  Devletin büyük bir iş yükünü ve bütün kırtasiye masrafını, meslek mensuplarına devretmesi, ekonomik kaybımıza neden olmaktadır. Vergi incelemeleri, SGK teftişleri, KOSGEB işlemleri, kredi işlemleri için bilgi ve belge temini, devletin çıkarmış olduğu vergi ve SGK ile ilgili teşvikler için ekstra zaman harcanması, sık sık çıkan yapılandırmalar gibi, meslek mensuplarına iş yükü getiren bu işlemlerin, ekonomik karşılığı da bulunmamaktadır. Mali Müşavirler, Devlet ile mükellef arasında köprü görevi gören bir meslek grubu olmamız sebebiyle, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, toplumda vergi bilincinin artması, büyüyen ekonomi ile beraber muhasebe sistemlerimizin uluslararası muhasebe standartlarına uyumlu hale gelebilmesi gibi birçok temel konuda sorumluluk üstlenmiş olan biz mali müşavirler bu uygulanan vergi ve maliye politikaları karşısında gün be gün ezildiğimizi belirtmek istiyoruz. Hal böyle iken devletin, mesleğe olan ilginin ve meslek mensuplarının niteliğini artırmak, onların sorunlarına çözüm yolu bulmak gibi bir sorumluluğu bulunmaktadır” diye konuştu.

“SESİMİZİN DUYULMASINI İSTİYORUZ”
Sorunlarının çözülmesini istediklerini kaydeden Öğrenci, “Bu açıklamalar ışığında; Biz mali müşavirler, Beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesini istiyoruz. Beyan ve Bildirimlerde süre uzatımı değil, Gelir idaresinin dijital sistemlerinin sorunsuz çalışmasını istiyoruz. Enflasyon muhasebesi yıllık olarak yapılmasını talip ediyoruz. 2024 ve sonrasında geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesinin uygulanmamasını ve bilançoların talebinden vazgeçilmesini talep ediyoruz, 2023 yılı Kurumlar vergisi beyan süresinin uzatılmasını talep ediyoruz. E Defter beratların süresinin uzatılmasını talep ediyoruz. Mali tatilin gerçek anlamda uygulanmasını istiyoruz. Meslekte kota uygulamasının bir an önce çıkarılmasını talep ediyoruz. Buradan Maliye ve Hazine bakanımıza sesimizi duyurmak istiyoruz, muhasebe ve vergisel işlemler uygulanabilir duruma getirilerek, Biz Mali müşavirler artık tatil yapmak,  kendimize ve ailemize zaman ayırmak istiyoruz. Bunları hak etmedik mi?” ifadelerini kullandı. 

  • Etiketler : SMMMO
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER