Eğitim Sen Van Şubesi, kenttek...
MEBİT

Van’da bulunan 3 lisede kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrıldı!

Eğitim Sen Van Şubesi, kentteki 3 lisede kız ve erkek öğrencilerin farklı dersliklerde eğitim gördüğünü tespit etti. 

Abone Ol

2023-01-11 23:07:55 | Son Güncelleme : 2024-04-23 22:00:09

Van’da bulunan 3 lisede kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrıldı!

Van’da 3 lisede karma eğitimin dışına çıkılarak kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrıldı. Durumu sendika üyeleri aracılığıyla tespit eden Eğitim-Sen Van Şubesi, Van Milli Eğitim Müdürlüğü’ne söz konusu okullarda karma eğitime geçilmemesi halinde gerekli hukuki süreci başlatacaklarını bildirdi.

Serhat News'ten Zelal Sahidenur Sari'nin haberine göre: Van’ın Edremit ilçesinde bulunan Şehit Murat Demirci Anadolu İmam Hatip Lisesi, İpekyolu ilçesinde bulunan Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrıldı. Söz konusu durumu sendika üyeleri aracılığıyla tespit eden Eğitim-Sen Van Şubesi, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 19 Ekim 2022’de başvuru yaparak Van’da karma eğitimin dışına çıkan okul olup olmadığını sordu.

‘Okul katları dahi ayrılmış’
Van Milli Eğitim Müdürlüğü başvuruyu 1 Kasım 2022 tarihinde, “İlimizdeki müdürlüğümüze bağlı okullarda, Milli Eğitim Temel Kanununun 15.Maddesindeki ‘Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir’ hükmüne uygun eğitim öğretim uygulanmaktadır” şeklinde cevapladı.

Eğitim -Sen Van Şubesi yaptığı detaylı araştırmalar sonucunda söz konusu 3 lisede karma eğitimin dışına çıkıldığını hatta Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okul katlarının dahi kız ve erkek öğrencilere göre ayrıldığını tespit etti.

‘Sorumlularla ilgili hukuki süreç başlatılacak’
10 Ocak 2023 tarihinde yeniden Van Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuru yapan Eğitim-Sen Van Şubesi, tespit ettikleri okulların isimlerini yazarak bu okullarda karma eğitimin dışına çıkıldığını ve bu uygulamanın düzeltilmemesi halinde sorumlular hakkında gerekli hukuki sürecin işletileceğini bildirdi.

Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme yapmadan cevap yazdı
Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, bu konuda yasanın çok net olduğunu belirterek, süreci şu sözlerle anlattı:

“Bu uygulamanın ne zamandan beri yapıldığını bilmiyoruz. Bu yıl bu konu hakkında bir araştırma yapmak istedik ve konuyla ilgili Van Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazı yazdık ve konuyla ilgili bilgi istedik. Fakat müdürlük herhangi bir araştırma ve inceleme yapmadan bize geri dönerek böyle bir okul olmadığını belirtti. Fakat biz üyelerimize mesaj atarak bu uygulamanın bazı okullarda yapıldığını öğrendik. Buda cevap aldığımız okullar sadece. Bu durum başka okullarda uygulanıyor mu henüz bilmiyoruz. Hatta Gevaş ilçesinde de böyle bir lise olduğunu da dilekçemizi verdikten sonra öğrendik.”

‘Çocukların pedagojik gelişimi için karma eğitim gerekli’
Atabay, söz konusu uygulamanın yasaya aykırı olduğunu ve sendika olarak laik ve karma eğitimi savunduklarını ifade etti. Atabay, “Çocukların pedagojik ve bilişsel gelişimi açısından önemli, karşı cinsi tanımasına olanak veren bir uygulamadır karma eğitim. Fakat bazıları kız ve erkek öğrencilerin bir arada olmasının taciz vakalarının arttırdığını ve gelişimlerini engellediklerini savunuyor. Aksine ayırdığınız zaman karşı cinsi tanımaması, onunla zaman geçirmemesi, karşı cinsin hayal ve duygu dünyasını tanımaması durumunda bu vakalar daha çok ortaya çıkıyor. Türkiye’de en çok yansıyan taciz olaylarının kuran kurslarında veya farklı dini eğitim veren yerlerde ortaya çıkmasının belki de alt yapısı da budur” dedi.

‘Çocuklara toplumsal cinsiyet rolleri belirleniyor’
Sınıfları ayırmanın çocukların toplumsal cinsiyet rollerini belirlemek olduğunu da vurgulayan Atabay, “Bu durumda kızlara diyorsunuz ki sizin yaşam alanında yeriniz her zaman erkekten ayrıdır ve farklıdır. Sınıfları birbirinden ayırmak ‘Siz bu cinsiyet rolleri içerisinde hareket etmek zorundasınızın’ da alt yapısını oluşturuyor. Bu anlamda biz sendika olarak yıllardır karma eğitimi savunuyoruz. Yasa da çok net olduğu için bu konuda ‘veliler ve öğrenciler istedi’ gibi gerekçeler gösteremezsiniz. Çünkü velilerin de örneğin ana dilde eğitim gibi birçok talebi cevapsız kalıyor” diye vurguladı.

‘Siyasal iktidarın temel hedeflerinden biri bu’
Bu okullarda yeniden karma eğitime geçilmesi konusunda zorlayıcı olacaklarını ifade eden Atabay, “Milli Eğitim Müdürlüğü ve siyasal iktidara bu durumdan haberdar. Zaten siyasal iktidarın temel hedeflerinden biri kadınları toplumsal yaşamın ve iş hayatının dışına çıkararak eve hapsetmek ve görünmeyen emeğin hepsini kadınların üzerine yüklemek. Bu anlamda belki kendince de işsizliği azaltmak üzerine de bir politikası var kadını çalışma alanında çekerek. Aslında bu durum da bu politikanın yansıması. Yine kafalarındaki dindar ve kindar nesli yaratma araçlarından birine dönüştürmeyi hedefliyorlar. Yani iktidara kalırsa bu konuda gücü olursa çok rahat bir şekilde karma eğitimi ortadan kaldırarak kızları ve erkeleri ayrı okullara gönderecek, bütün dini referansları ölçüt alan laiklik karşıtı bir eğitim modeli önümüze koyacak” dedi.

‘Bu bir din karşıtlığı değil’
Bu durumun bir din karşıtlığı olmadığını savunan Atabay, yapılan bütün bilimsel çalışmaların karma eğitimdeki çocukların daha sağlıklı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Atabay, “Biz bu noktadan bakıyoruz duruma ve ne açıdan bakarsak bakalım kız ve erkek öğrencilerin bir arada eğitim görmesi bir arada toplumsal yaşam içerisinde yer alması hem toplumun geleceği açısından hem de çocuğun bireysel gelişimi açısından çok olumludur. Bunun aksi de çok olumsuz sonuçlar çıkarıyor ki bu noktada İran gibi örnekler var. Onun da yansımalarının ne olduğunu görüyoruz” diye belirtti.

  • Etiketler : VAN Van Haber LİSE
  • YORUM YAP
    Yorumlar (2)
    Ali Türk 2023-01-18 20:37:57

    Bunlar öğrenilenler, öğrenilemeyen ne kadar acaba ?

    Ayşegül 2023-01-12 23:57:58

    Bu zamanda böyle düşünce ve davranış

    ÖNERİLENLER