Van'da büyükşehir ve 10 ilçede...
MEBİT

DEM Parti'nin hedefi Van'da 14'te 14 yapmak

Van'da büyükşehir ve 10 ilçede favori olan DEM Parti'nin hedefi 31 Mart'ta 14 belediyenin tamamını kazanmak. Ekonomiden ekolojiye sorunların kangren haline geldiği Van'da halkın ilk talebi kayyımların gitmesi.

Abone Ol

2024-03-29 12:38:33 | Son Güncelleme : 2024-04-30 04:34:59

DEM Parti'nin hedefi Van'da 14'te 14 yapmak

Kürt siyasetinin uzun yıllardır genel ve yerel seçimlerde üstünlüğünü koruduğu Van, 1 milyon 127 bin nüfusuyla bölgenin en büyük kentlerinden. 1999'da HADEP, 2009 ve 2014 seçimlerinde DBP, 2019 seçimlerinde ise HDP yerel seçimleri kazandı. Tek istisna 2004'te AKP'li Burhan Yenigün'ün seçimi kazanması oldu. 31 Mart 2024 seçimlerinde de Van'da DEM Parti en iddialı parti.

Artı Gerçek'ten Şenol Balı'nın haberine göre; 

BELEDİYELER SEKİZ YILDIR KAYYIM YÖNETİMİNDE

Van'ın büyükşehir statüsü ile girdiği 2014 seçimlerinde 14 belediyenin 13’ünü kazanan Kürt siyaseti, 2019 yılında büyükşehir dahil olmak üzere 10 belediyeyi aldı. Edremit, Tuşba ve Çaldıran'da belediye eşbaşkanları KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbataları verilmedi. Van'da Kürt siyasetinin kazandığı belediyeler önce 2016'da, sonra 2019'da kayyım atandı.

VAN'IN İLÇELERİNDE DURUM: ERCİŞ'TE DE DEM İDDİALI

DEM Parti, 31 Mart seçimlerinin de favorisi. Büyükşehir ve 10 ilçede kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Merkezi Edremit ve İpekyolu ilçelerinin yanı sıra her seçim rekor kırdığı Özalp ve Başkale ilçeleri ile Saray ve Çaldıran ilçelerinde yine zorlanmayacak. 2014 dışında tüm seçimleri kazandığı Tuşba ve son yıllarda güçlü duruma geldiği Erciş'te de ibre DEM Parti’den yana. DEM Parti'nin kazandığı Muradiye'de ise AKP iki dönemdir güç topluyor.

YRP, AKP’NİN HESAPLARINI BOZUYOR

DEM Parti, AKP’de olan Çatak, Gevaş, Bahçesaray ve Gürpınar ilçelerinde de iddialı. Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) bu ilçelerde AKP'den alacağı oylar de DEM Partiye avantaj sağlıyor.

AKP'nin eski Gevaş İlçe Başkanı Bedirhan Erdem’in YRP’den aday olmasının ilçenin ilk kez DEM Parti’ye geçmesinin önünü açabileceği belirtiliyor.

YRP’nin, AKP’li Başkan Meki Arvas ile yarışacağı Bahçesaray'da aynı senaryo gündemde. Ancak eski DBP’li eşbaşkan Galip Yakut’un bağımsız aday olması denklemi karmaşık hale getiriyor. 2019'da kazandığı 10 belediyenin gerisine düşmemesi beklenen DEM Parti, 2019 Yerel Seçimlerinde HDP'nin aldığı yüzde 53 oyun üzerine çıkmak istiyor.

KATILIM ORANINI ARTTIRACAK HAREKETLİ SEÇMENLER, DEM PARTİ’YE YARAYACAK

Seçmen sayısının yaklaşık 7 bin arttığı Van'da, 714 bin seçmen oy kullanacak. 14 Mayıs yüzde 78 olan oranının bu seçimde daha da artması bekleniyor. Seçimlerin Ramazan Bayramı’nın 10 gün öncesine denk gelmesi nedeniyle il dışında çalışan gençlerin kente dönerek oy kullanması bekleniyor. DEM Parti'nin seçmenlerini kayıtlı oldukları illere taşıması da oyunun artmasına neden olacak. Sandık güvenliği için de hazırlıklarını tamamlayan DEM Parti 8 bin 190 sandık görevlisiyle sahada olacak.

ŞEDAL: TÜM BELEDİYELERİ ALABİLİRİZ

Van halkının günlük yaşamlarını etkileyen birçok sorunla karşı karşıya olduğunu dile getiren DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, şunları söyledi:

"Halk için hiçbir hizmet yapılmamış. Yolların bozuk olması, ulaşım konusunda sorunların yaşanması, ekonomik meselelerle ilgili hiçbir çalışmanın yürütülmemiş olması gibi birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz. İki dönemdir sorunlar daha da derinleşen, krize dönüşen, çözümsüzlüğe itilen bir hal aldı. Kayyımların yarattığı tahribatlara karşı halkta büyük bir bilinç var. Borçları, taşınmazların satışını biliyorlar, Yeniden kayyım atanır mı atanmaz mı gibi bir gündemimiz yok. Bizim hedefimiz elbette 14’te 14 yapmak. Zaten Van’da tüm belediyeleri alabilecek partiyiz. Oyumuzu daha da arttırmak, fikriyatımızı daha geniş bir alana yaymak ve çok büyük bir fark atmak gibi amaçlarımız var."

'ŞEHRİN BAZI ALANLARI HİZMETTEN HİÇ FAYDALANAMIYOR'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Salih Coşkun da kentin toplumsal ve fiziki sorunlarının kayyım politikaları ile doğrudan ilişkili olduğunu dile getirdi.

Coşkun, “Kişiler, seçme ve seçilme yoluyla düşündüklerini ortaya koyarak bir tercihte bulunuyorlar ancak fikirlerine saygı duymaksızın kayyım atanıyor ve şehre yabancı bir yönetim ortaya çıkıyor. Bundan dolayı şehrin toplumsal, ekonomik ve çevresel sorunları çözülemez bir hal alıyor. Toplumsal adalete veya hizmet eşitsizliğine de etkisi oluyor. Şehrin belli alanları hizmetten biraz daha iyi faydalanıyor, bazı alanlar hiç faydalanamıyor" dedi.

'ASİMİLASYON KAYYIM ELİYLE DESTEKLENİYOR'

Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, kayyım döneminde asimilasyonun belediye eliyle desteklendiğini söyledi:

"Kürtçenin yok sayıldığı, çocukların anadilleriyle eğitim alamadığı, asimilasyonun belediye eliyle desteklendiği bir dönem. Fuhuş ve uyuşturucuyu yaygınlaştırarak gençleri, toplumu yozlaştırmanın bir aracı olarak kullanmaya çalışıyorlar. Gençlik merkezlerinin, kadın yaşam merkezlerinin kapatılması, mevcut olanların da siyasi partinin ideolojisinin bir aracı haline getirilmesi, tarikat ve cemaatlerin örgütlenme alanına dönüştürülmesi sorunu önemli. Seçilecek yönetimlerin bu anlamda Kürtçenin asimilasyona uğratılması karşısında çok ciddi önlemler alması gerekir. DEM Parti’nin açıkladığı dil deklarasyonu da eğer pratiğe geçirilirse önemli gelişmeler kat edileceğini düşünüyoruz."

'KADINA ŞİDDETİ ARTTI'

Star Kadın Derneği Başkanı Zeynep Demir de kayyım politikalarının kadına yönelik fiziki, ekonomik ve sosyal şiddeti artırdığı anlattı:

"Kayyımın ilk çalışması, Kadın Daire Başkanlığı ile kadın yaşam merkezlerini kapatmak oldu. Bu durum belediyeyi kadınlar açısından şiddetle mücadelede bir mekanizma olmaktan çıkardı. Kayyum sığınaklar açmanın ötesinde var olan kadın yaşam merkezlerini kapatarak kadınlara yönelik şiddeti artırdı. Yine kentte kadınlar ve özelde Kürt kadınları açısından derin bir yoksulluk söz konusu. Kadına dönük bir istihdam, kadın ekonomisi veya mor ekonomi hedef alınarak bir bütçe hazırlanmadı. Kadınlar kayyımla birlikte anadillerinden de mahrum bırakıldı. Bunu da düşündüğümüzde kayyımın kadına dönük şiddeti artırdığını görebiliriz. Anadil hizmeti verilmediğinde şiddet görünür olmuyor ve biz bunu göremiyoruz."

'KİŞİ BAŞINA YEŞİL ALAN 70 SANTİMETRE KAREYE DÜŞTÜ'

Trafik, yol, altyapı ile depreme dönük hazırlıkların yetersizliği kadar çevresel sorunlar da son yılların en tartışılan sorunlardan.

Kayyımların rant için yarattığı tahribata dikkat çeken Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, "Van’da kişi başına düşen yeşil alan 70 santimetreye kadar düşmüş. Sahiller işgal ediliyor. Edremit sahilinde yapılan otel için üç dönüme yakın dolgu yapıldı. Kayyımla olan rant ilişkisinden dolayı inşaat hala sürüyor. Çöplerin toplanmama durumu var. Türkiye’nin en pahalı ve kireçli suyunu biz içiyoruz. Van Gölü’ne 1 milyon 200 bin nüfusun atıkları akıtılıyor. Bu yerleşim yerlerinde arıtma merkezi yok ya da olanlar sağlıklı çalışmıyor. Trafik, yol, alt yapı, çevre, çarpık kentleşmeye kadar kentin yaşanılır durumdan çıkmasının nedenlerinin başında kayyım uygulaması geliyor" dedi

'BELEDİYENİN GÖZLE GÖRÜLÜR BİZ HİZMETİ YOK'

Vanlıların gündemi de kentin sorunları. Talepleri ise kayyımların gitmesi.

Artı Gerçek’e konuşan bir genç, kayyımların hiçbir hizmet yapmadığını vurguladı, ranta ve talana dikkat çekti. Köyde yaşayan bir Vanlı da, "Kayyımlar geldiği günden sonra hiçbir şey olmadı. Mahalle yolları senelerdir çukur, çamur. Yol yok bir şey yok. Köyde de böyle" dedi.

DEM Parti seçmeni olduğunu söyleyen bir başka genç ise "Gelecek yönetim trafiğe çözüm bulmalı. Belediyenin gözle görülen bir hizmeti yok" diye konuştu.

Vanlılar yeniden kayyım atanmasından da endişeli. DEM Parti seçmeni bir genç, “31 Mart’ta DEM Parti olarak yine biz kazanacağız, yine kayyım atayacaklar. İrademizi gasp ediyorlar" dedi. Vanlı bir esnaf ise ulaşım, çevre ve altyapı sorunlarının yanı sıra kentin ‘kimlik’ sorunu olduğunu da söyledi.

  • Etiketler : SEÇİM
  • Bu Haberle İlişkili Video Galeriler
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER