Bu yıl 3’üncü kez seyircilerle...
MEBİT

Van'da büyük tiyatro şenliği başlıyor

Bu yıl 3’üncü kez seyircilerle buluşacak olan Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali, 18-27 Eylül tarihlerinde Van’da gerçekleşecek.

Abone Ol

2023-09-12 11:32:01 | Son Güncelleme : 2024-05-02 15:02:26

Van'da büyük tiyatro şenliği başlıyor

Tiyatro eleştirmeni Ragıp Ertuğrul anısına düzenlenecek olan festivalde 20’ye yakın oyun seyirciyle buluşacak. Türkiye’deki devlet tiyatroları ve özel tiyatro ekiplerinin yapımlarının sahneleneceği festivalde Azerbaycan, Gürcistan, İran ve Irak’tan oyunlar da yer alıyor.

Festival programında yer alan oyunlar arasında “Tuvaldeki Kadınlar”, “Zoo History”, “Dek û Dolabên Scapen”, “Hey Gidi Günler”, “Ten Rengi”, “Bernarda”, “Sardunya Kokan Kadınlar”, “Domuz Ahırı”, “Dışarıda Hiçbir Şey Var”, “Karava”, “Cimri”, “Madonna Kürk Mantolu”, “Yaralarım Aşktandır” ve “Ceza Sömürgesi” bulunuyor. Festivalin biletleri ise Biletinial’da satışa çıktı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali 18-27 Eylül tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak. Yirmiye yakın tiyatro oyununun sergileneceği festival bu yıl tiyatro eleştirmeni Ragıp Ertuğrul’un anısına düzenlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Van Valiliği, Edremit Belediyesi, Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi Doas Kimya ve yerelden birçok markanın katkıları ile gerçekleşecektir.


Ragıp Ertuğrul’un anısına
Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Tiyatro Eleştirmenler Birliği Başkanı ve Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi Yönetim Kurulu üyesi Ragıp Ertuğrul, Van’da düzenlenen festivalde anılacak. Tiyatro sanatçısı Dilek Türker’in yapacağı açılış konuşmasının ardından festivalde ilk olarak Ertuğrul’un yazdığı İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘Tangopera’ adlı müzikal oyun sahnelenecek.


Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali’nde Türkiye’deki devlet tiyatroları ve özel tiyatro ekiplerinin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, İran ve Irak’tan oyunlar sahnelenecek. 

Festivalde oyunların dili ile ilgili seyircilerin herhangi bir sorun yaşamayacağını, festivalin tamamında üst yazı kullanılacağını aktaran Üvercinka Kültür Sanat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Taşdemir, “Bu yıl festivalimizin üçüncüsünü düzenliyoruz. İkinci festivalimizden sonra pandemi süreci ve Van’da uzun yıllardır eksikliğini vurguladığımız sahne sorunu nedeniyle festivalimize kısa bir ara verdik. Şimdi tekrar seyirciyle buluşmaya hazırlanıyoruz,” dedi.
Oyunların yanı sıra çok sayıda sanat duayeni ile atölye çalışmaları ve söyleşilerin de yapılacağını aktaran Taşdemir, festival programının tamamının henüz açıklanmadığını belirterek seyirciyi şaşırtacak birçok sürprize de imza atacaklarını belirtti. Taşdemir, Van’da ilk defa bu kadar kapsamlı bir festivalin yapılacağını ve bu anlamda bir ilke imza attıklarını da ifade etti.

Dost meclisinden, tiyatro festivaline
Festivalin her yıl on gün sürdüğünü ve en az on oyunun sahnelendiğini aktaran Taşdemir, bu yıl festivalin tiyatro eleştirmeni Ragıp Ertuğrul’un anısına yapılmasından dolayı Ertuğrul’un çok sayıda sanatçı dostunun festivale katılmak istediğini ve böylelikle programın daha yoğun geçeceğini ifade etti. 

Taşdemir, “Ragıp Ertuğrul’la pandemi sürecinde Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifinde iki yıl beraber çalıştık. Ragıp tiyatro eleştirmenliğinin yanı sıra çok iyi bir yazar, çok iyi bir araştırmacı ve çok iyi bir entelektüeldi. Tiyatro alanında çok ciddi hizmetleri olan biriydi. Ragıp’ı geçen yıl kaybettik. O yüzden bu seneki festivali onun anısına yapalım istedik. Ragıp’ın dostları, ‘Biz de bu festivalde olmak istiyoruz’ dediler. Böylelikle programımız son halini aldı,” dedi.


Van’da yıldızlar geçidi

Çoğunlukla Van’da sahnelenmeyen oyunları festivale dahil ettiklerini belirten Taşdemir, Üvercinka Kültür Sanat Merkezi kurulduğu günden bu yana kadın oyunlarına ağırlık verdiklerini ve bu geleneğin bu festivalde de sürdüğünü aktardı. Tiyatro adına Türkiye’de önemli işlere imza atmış insanların Van’da gerçekleştireceği bu buluşmayı organize ettikleri için oldukça heyecanlı olduklarını belirten Taşdemir, tüm sanatseverleri bu buluşmaya davet etti. 

Festivalde; Nazan Kesal Yaralarım Aşktandır oyunuyla, İran Daylemun Tiyatrosu Karavan oyunuyla, Aralık Sahne Madonna Kürk Mantolu oyunuyla, Betül Arım Dışarda Hiçbir Şey Var oyunuyla, Irak Duhok Tiyatrosu Şanogerîya Dîno oyunuyla, Gürcistan Tskhinvali Machabeli Theatre, Tiyatro Kalemi Tuvaldeki Kadınlar oyunuyla, Azerbaycan Devlet Pantomim Tiyatrosu Palto oyunuyla, Amed Şehir Tiyatrosu Dek û Dolabên Scapen oyunuyla, Süheyl ve Behzad Uygur Hey Gidi Günler oyunuyla, İstanbul Devlet Tiyatrosu Tangopera oyunuyla, Düşevi Oyuncuları Sardunya Kokan Kadınlar oyunuyla, Altkat Sanat Ten Rengi oyunuyla, Proje NO2 Bernarda oyunuyla yer alacak. Burhan Şeşen ve Dilek Türker Akdamar (Ahtamar veya Ağtamar) Adasında katılımcılar için özel bir müzikal anlatı yapacaklar. 


Yerelin, uluslararası tiyatroyla buluşması

Festivalle ilgili diğer detaylar ilerleyen günlerde netleşirken Üvercinka Kültür Sanat Merkezi, kendi tiyatro ekiplerinin sahnelediği Domuz Ahırı, Ceza Sömürgesi ve Korkusuz Lupi’de (Çocuk Oyunu) yer alacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün de sponsorluğunu üstlendiği festivalde; Senem Cevher oyunculuk atölyesi, Müge Saut Tiyatroda Hareket atölyesi, Turgay Nar Oyun Yazarlığı atölyesi, Nurullah Tuncer Sahne Tasarımı atölyesi, Kamer Yıldız Ok Karakterin Dramatik Yolculuğu atölyesi, Turgay Ön ve Cüneyt Yalaz Politik Tiyatro atölyesi yapacak. Fethi Demir 80 Sonrası Türk Tiyatrosu, Gürkan Korkmaz Köy Seyirlik ve İlk Dönem Türk Tiyatro tarihini anlatacaklar. Aynı zamanda açılış konuşmasını yapacak olan Dilek Türker, festivalde söyleşi ve imza günü yapacak. Faruk Duman, Seyithan Kömürcü ve Müştehir Karakaya’da söyleşi yapacak diğer isimlerden.

Festivalde yer alan oyunlar ve atölyeler hem Van Devlet Tiyatrosu sahnesinde hem Van Bölge Tiyatrosu’nda hem de Üvercinka Kültür Sanat Merkezi’nin kendi sahnesinde yapılacak.


Üvercinka Kültür Sanat Merkezi
Üvercinka Kültür Sanat Merkezi 2016 yılında “Sanat Hoştur” sloganıyla yola çıktı. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali ile çok sayıda ulusal ve uluslararası tiyatro sanatçısını Van’da ağırladı. Haldun Dormen, Yurdaer Okur, Deniz Çakır, Derya Alabora, Aziz Rutkay, Levent Üzümcü, Levent Ülgen, Galip Erdal gibi tiyatro duayenini Van’da sanatseverlerle buluşturdu. Domuz Ahırı, Korkusuz Lupi, Ceza Sömürgesi gibi oyunları sahneledi. 2021 yılında Van’da kurdukları Ninova Kültür Sanat Derneği ile tiyatro ve dans alanında eğitimler vermeye başladı. Aynı zamanda kendi kurdukları özel sahne de tiyatro gösterimleri ve söyleşiler yapmaya devam ediyorlar.
 

  • Etiketler : TİYATRO FESTİVAL
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER