Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde depr...
MEBİT

Tokat'ta art arda depremler!

Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem yaşandı. Tokat'ın Sulusaray ve Yozgat'ın Kadışehri ilçelerinde evler hasar gördü. İlk depremin ardından Tokat'ta büyüklüğü 3'ün üzerinde 7 deprem daha oldu.

Abone Ol

2024-04-19 02:26:51 | Son Güncelleme : 2024-05-02 01:32:12

Tokat'ta art arda depremler!

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can kaybı yaşanmadığını açıklayan AFAD, Tokat'ta 2 konut, 5 ahır ve 2 minarenin hasar gördüğünü; Yozgat'ta  2 katlı bir binanın yıkıldığı ve 8 köyde küçük çaplı hasarlar olduğu belirtti. Yozgat'ın Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçeleri ile Tokat kent genelinde okullar 1 gün tatil edildi.

Gazete Duvar'ın haberine göre; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre saat 18.11'de meydana gelen depremin derinliği 5.99 kilometre olarak ölçüldü. Deprem Çorum Ordu, Kırşehir, Samsun, Amasya, Sivas, Yozgat, Kayseri, Ankara ve Kırşehir'de de hissedildi.

İlk depremin ardından saat 18.16'da 3.4, saat 18.31'de 3.5, saat 21.43'te 4, saat 22.31'de 4.4, saat 00.09'da 4.1, saat 00.10'da 3.5 ve son olarak 00.16'da 3.2 büyüklüğünde depremler oldu.

Tokat'ta dün gece yarısı bir saat arayla 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş, 3 ilçede okullar bugün tatil edilmişti.  

Anadolu Ajansı'nın açıklama yapan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Ben de Artova ilçemizdeyim. Vatandaşlarımızla beraberim. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı ya da yaralanma bilgisi gelmedi. Ekiplerimizin sahada çalışmaları devam ediyor. Bütün hemşehrilerimize çok geçmiş olsun. Allah beterinden korusun" dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da "Tokat ili Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde meydana gelen depremde Tokat Valimiz, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" açıklamasını yaptı.

AFAD: YOZGAT'TA 2 KATLI BİR EV İLE TOKAT'TA AHIRIN ETKİLENDİĞİNE DAİR İHBARLAR ALINDI
NTV
canlı yayınına telefonla bağlanan Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, "Şu ana kadar bize ulaşan yaralı ve can kaybı yok. İlçe merkezinde iki caminin minaresi yıkıldı. Aldığımız haberlere göre, Buğdaylı köyümüzde evlerin yıkıldığına dair bir haber var. Bütün iş makinelerimizi, araçlarımızı personelimizi oraya sevk ettik. Sahada ekiplerimiz dolaşıyor, bilgi topluyor" diye konuştu.

 AFAD'dan yapılan açıklamada, "Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde saat 18.11’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum illerimizde yoğun bir şekilde hissedilmiştir. An itibarıyla; Yozgat ilimizde 2 katlı bir ev ile Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar alınmış olup; ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir" denildi.

KAYALAR NEDENİYLE KAPANAN KÖY YOLU AÇILDI
NTV
canlı yayınında bölgeden bilgi veren Anadolu Ajansı muhabiri Halil Demir, "Buğdaylı köyünün yolu kayaların devrilmesi sonucu kapanmıştı. Belediye ekipleri iş makineleriyle müdahalede bulundular, yol şu anda açılmış durumda. Yetkililer tarama çalışmaları sürdürüyorlar. Şu ana kadar bir can kaybı bilgisini valilikten teyit ettik. Yozgat'taki binada çökme durumu yok. Binadan çatlaklar ve duvarlarında yıkılma söz konusu. Ancak binanın iskeletinin ayakta olduğu bilgisini edindik. Yozgat'taki binada bir can kaybı, yaralanma, mahsur kalma durumu yok" dedi. 

Saat 19.15'te yeni bir açıklama yapan Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, "Buğdaylı, bir de Ballıkaya köyünde hasar var, ufak tefek diğer köylerimizde de var. İlçe merkezimizde toprak dolgu, ahşap binalarda, ahırlarda yıkılmalar, yarılmalar var. Şükür ki can kaybı, ciddi bir yaralanma yok" ifadelerini kullandı.

AFAD'dan saat 19.16'dan paylaşılan açıklamada Tokat'a Sivas, Erzurum, Samsun, Çorum ve Amasya'dan, Yozgat'a Ankara, Çankırı, Kayseri, Amasya, Nevşehir ve Kırıkkale'den AFAD ekipleri sevk edildiği, AFAD Başkanı Okay Memiş'in de bölgeye gittiği belirtildi.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, valiliğin sosyal medya hesabından saat 19.34'te yaptığı videolu açıklamada, "İlk gelen haberlere göre can kaybının olmayışı bizim için en büyük teselli kaynağı. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Biz devlet olarak, İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya'nın talimatları doğrultusunda tüm vatandaşlarımızın barınma sorunu, iaşelerinin halledilmesiyle ilgili tüm tedbirleri alıyoruz" dedi.

Hatipoğlu, deprem nedeniyle okulların 1 gün tatil edildiğini açıkladı.

Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, saat 20.02'deki açıklamasında ilçedeki tüm köylere ulaşıldığını, ölüm ya da yaralanma olmadığını aktardı. 

Yozgat Valiliği; Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu.

YOZGAT VALİLİĞİ: KADIŞEHRİ İLÇEMİZDE BAZI YAPILAR ZARAR GÖRDÜ
Yozgat Valiliği, Tokat'la sınır olan Kadışehir ilçesinde bazı yapıların zarar gördüğünü, can kaybı ve yaralanma yaşanmadığını duyurdu.

Açıklamada, "Saha ekiplerimizce şu ana kadar yapılan tespitlere göre; Kadışehri ilçemize bağlı köy mahalle ve beldelerde bazı yapıların zarar gördüğü, yaralı ve hayatını kaybeden vatandaşımızın bulunmadığı tespit edilmiştir. Bir kısım ahırlarda mahsur kalan hayvanlar görevli ekiplerimizce kurtarılmıştır. Vatandaşlarımızın hasarlı yapılara girmemeleri önem arz etmektedir. Tüm ekiplerimizin saha çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

"Tokat Sulusaray İlçesinde 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde; Tokat Yeşilyurt ilçesinde 1 kişi etkilenmiştir. Tokat’ın Sulusaray İlçesinde bir ev ve bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Tokat’ın Artova ilçesinde bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Yozgat İli Gümüşsuyu Köyünde bir ev, Yelken Köyünde bir ev, Elmalıçiftliği Köyünde bir ev yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Tokat ilinden 15 ambulans, 3 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Yozgat İlinden 5 ambulans, 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Sivas İlinden 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı bölgeye görevlendirilmiştir. Depremi hisseden vatandaşlarımıza çok geçmiş olsun. Allah ülkemizi felaketlerden korusun."

AFAD'dan saat 20.36'da yaptığı açıklamada, Tokat ve Yozgat'ta saha tarama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Açıklamada, "Yozgat ve Tokat illerindeki 112 Acil Çağrı Merkezleri'ne toplam 231 ihbar gelmiştir. Can kaybı bulunmamaktadır. Tokat ilimizde; 2 konut, 5 ahır ve 2 minare hasar almıştır. Sivas, Samsun, Erzurum, Çorum ve Amasya AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Yozgat ilimizde; 2 katlı bir bina hasar almış, 8 köyde küçük çaplı hasarlar meydana gelmiştir. Ankara, Çankırı, Kayseri, Amasya, Nevşehir ve Kırıkkale AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Yozgat ve Tokat illerimize Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 1 helikopter, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 1 İHA sevk edilmiştir" denildi.

VALİLİKTEN İÇME SUYU UYARISI
Tokat Valiliği'nden yapılan açıklamada Zile, Artova, Sulusaray, Yeşilyurt ilçeleri ile Çamlıbel beldesinde şebeke sularının içme amacıyla kullanılmaması istendi:

"İlimizde yaşanan deprem nedeniyle Zile, Artova, Sulusaray, Yeşilyurt ilçelerimiz ve Çamlıbel beldemizde içme suyunun içme amaçlı kullanılmaması önemle rica olunur."

KAYSERİ'DE BİR EVİN DUVARLARI ÇATLADI
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Tokat'taki 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Sivas'ın Şarkışla ilçesindeki Muhsin Yazıcıoğlu Camisi hasar gördü.

Şarkışla Kaymakamlığı, Muhsin Yazıcıoğlu Cami önündeki bazı dükkanların üstünde yer alan mermer bloklardan birkaçının sarsıntının etkisiyle yere düştüğünü açıkladı.

Açıklamada, "Ancak cami yapısında ve eklentilerinde herhangi bir hasar oluşmamıştır. Caminin hasar gördüğüne ilişkin duyumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" denildi.

Kayseri'de ise bir evin duvarlarında hasar oluştu. Kocasinan ilçesindeki Mevlana Mahallesi'nde ikamet eden Ferdi Yakupoğlu, ikamet ettiği evin duvarlarında depremin ardından çatlaklar oluştuğunu söyledi.

Ailesinin hemen dışarı çıktığını öğrendiğini belirten Yakupoğlu, eşinin depremin ardından evin duvarlarında oluşan çatlakların fotoğraflarını kendisine attığını dile getirdi.

Hasar gören evine hızlı şekilde geldiğini anlatan Yakupoğlu, "Bugünkü depremde evim bayağı hasar gördü. Evim şu an oturulacak bir halde değil, 5 çocuğum var. Şu an risk altındayız" dedi. 

  • Etiketler : SON DEPREMLER
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER