2023-02-22 00:17:17 | Son Güncelleme : 2024-10-12 21:58:35
Bu yazımızda mezoterapiye daha yakından bakacağız ve nasıl uygulandığını, sunduğu faydaları ve mezoterapi randevusu sırasında ve sonrasında neler bekleyebileceğinizi keşfedeceğiz.
Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi, günümüzde popüler olan cerrahi olmayan kozmetik bir işlemdir. Mezoterapi, cerrahi olmayan bir tedavi yaklaşımı olmakla birlikte derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulanması tekniğidir. Mikroenjeksiyonlar tipik olarak vitaminler, mineraller ve diğer doğal maddelerin bir karışımından oluşur. Mezoterapinin amacı, cildin genel görünümünü ve sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmaktır.
Mezoterapi ismini çok duyuran estetik işlemlerden biridir. Mezoterapi işleminin uygulamadan önce kişinin ihtiyacına, yaşına, sağlık durumuna bakılarak kişiye uygun olan; amino asitler, enzimler, hormonlar, mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve hyaluronik asit gibi maddeler hazırlanır.
Mezoterapi tedavi olarak uygulanacak bölge ve kişinin sağlık durumuna bağlı olarak 18 yaşından büyük olan kişilere uygulanabilir. Sağlık taramaları yapılması ile kişinin uygunluğu belirlenir. Gebelere, süt veren annelere, felç geçiren kişilere uygulanmaz.
Mezoterapi, cilt rahatsızlıkları, kronik ağrı ve kas spazmları gibi çeşitli tıbbi sorunları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca kırışıklıkların, akne izlerinin ve çatlakların görünümünü iyileştirmek için kullanılır.
Mezoterapi adet sancıları, migreni fibromiyalji, servikobrakial sendrom, nevralji ve gut gibi hem kısa süreli hem de uzun süreli ağrılı hastalıklarda ağrı kesici bir yöntem olarak kullanılır.
Spor yaralanmaları, kas – tendon zedelenmeleri, bursit ya da miyozit gibi iltihaplı durumlarda da mezoterapi uygulanabilmektedir.
Eklem bölgelerinde ağrılı ve iltihaplı olan sıvı birikmelerinin tedavisi de mezoterapi ile yapılabilmektedir. Romatizmal olan bu tarz hastalıklarda mikroenjeksiyon ile bölgeye direkt uygulanan ilaçlar ile bu hastalıklar kolaylıkla ve hız ile tedavi edilir.
Mezoterapi bazı damar hastalıklarının da giderilmesinde kullanılır. Dolaşım bozukluğunun neden olduğu varis adlı damar rahatsızlığı mezoterapi ile tedavi edilen bir rahatsızlıktır.
Mezoterapinin faydaları
Mezoterapinin en önemli faydalarından biri hızlı ve etkili sonuçlar verebilmesidir. Mezoterapide kullanılan mikroenjeksiyonlar vücudun belirli bölgelerine hedeflenir, bu nedenle etkileri diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlı görülebilir.
Ayrıca mezoterapi ameliyatsız bir işlem olduğu için anesteziye ve uzun bir iyileşme süresine gerek yoktur. Mezoterapi ayrıca cildi tedavi etmek için doğal maddeler kullandığı için çok güvenli bir işlemdir.
Mezoterapinin en sık kullanım alanını oluşturan bölgesel zayıflama ve selülit tedavisinde, hastada spesifik olarak oluşturulan formüller yoluyla, yağ hücrelerinin azaltılması sağlanmaktadır. Yapılan mezoterapi uygulamalarından elde edilen sonuçlar doğrultusunda, mezoterapi uygulamasının hücresel nekroza yol açarak yağ dokuyu azalttığı gözlemlenmiştir.
Mezoterapi uygulaması, tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olması bakımından vücudun bütünsel sağlığını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, kişinin dolaşım sisteminde bozukluk olması durumunda, mezoterapi yöntemiyle bozulmuş olan dolaşım sistemi düzeltilmektedir.
Mezoterapi uygulamasında vücutta belli bölgelere enjekte edilen ilaçlar yoluyla, direkt ve hızlı etkiler oluşturulan dokularda onarım sağlanmaktadır. Mezoterapi ajanlarının hasarlı dokularda lokal mikrosirkülasyonu uyarıcı etkisiyle, dokularda onarım sağlanmaktadır.
Mezoterapi Tarihi
Mezoterapi ilk olarak, Dr. Pistor tarafından 1952 yılında medikal işlem olarak tanıtılmıştır. Fransız Tıp Akademisi ise 1987’de, mezoterapiyi tıp dalı olarak adlandırmıştır. Mezoterapi yöntemiyle hedeflenen dokuya direk olarak ulaşabiliriz. Hastanın ihtiyacına göre uygulanan maddeler, sistemik olarak emilmediği ve sadece enjekte edildiği deri bölgesinde kaldığı için yan etki görülmeksizin istenilen dozlarda uygulama imkanı sağlar.
Mezoterapi Tedavi Seçenekleri
Mezoterapi tedavileri, bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanabilir ve çeşitli tıbbi sorunları tedavi etmek için kullanılabilir. En yaygın mezoterapi tedavilerinden bazıları şunlardır:
• Canlı görüntüsünü yitirmiş mat ciltlerde,
• Esnekliğini yitirmiş, sarkmış ciltlerde,
• Makyaj, hava kirliliği, yaşam alanlarından gelen etkilerce yorgun ciltlerde,
• Sigara kullanımından etkilenmiş ciltlerde,
• Akne, yara ve yanık lekeleri olan ciltlerde,
• Saç sorunları olanlarda,
• Bölgesel incelmek isteyenlerde,
• Selülitlerinden rahatsız olan kişilerde kullanılabilir.
Mezoterapinin Yan Etkileri ve Riskleri
Mezoterapi çok güvenli bir işlemdir ve yan etkileri genellikle minimaldir. Bununla birlikte, bazı kişilerde enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişme veya morarma olabilir. Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve kısa sürede düzelir. Nadir durumlarda, enfeksiyon veya alerjik reaksiyon gibi daha ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve kolayca tedavi edilebilir.
Mezoterapi Randevusu İçin Hazırlık
Mezoterapi tedavisi görmeden önce, aldığınız ilaçlar ve sahip olabileceğiniz alerjiler hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Bazı tedaviler uygun olmayabileceğinden, herhangi bir cilt rahatsızlığınız varsa da doktorunuza bildirmelisiniz.
Mezoterapi İşlemi Nerede Yapılmalı ve Kime Yaptırılmalıdır?
Mezoterapi işlemi mutlaka işinde uzman olan bir hekim tarafından yapılmalıdır. Saygın ve işini iyi yapan bir klinik ile çalışılması çok önemlidir. Kesinlikle hiçbir eğitimi olmayan ve mezoterapi ilaçlarını uygulama yetkisi olmayan hiçbir kliniğe mezoterapi gibi işlemler yaptırılmamalıdır.
Uzm. Dr. Semra YAVUZ
Mezoterapi, çeşitli tıbbi sorunları ele almak isteyenler için hızlı ve etkili sonuçlar sağlayabilen heyecan verici bir tedavi seçeneğidir. Doğru bir sağlık hizmeti almak için kliniğimizden randevu alarak iletişime geçebilirsiniz. Van GETAT Ünitesi uzun yıllara dayalı tecrübesi, nitelikli personeli ve teknolojik alt yapısı ile geleneksel ve tamamlayıcı sağlık hizmetlerinde hasta odaklı hizmet anlayışı ile sizleri bekliyor.
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.