2025-06-26 00:47:53 | Son Güncelleme : 2025-07-13 17:26:39
Son dönemlerin sıkça tartışılan konuların başında gelen VASKİ’nin su zammı ve su kesintileri gündeme gelmeye devam ediyor. HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, VASKİ’nin suya yapılan zammı eleştirirken temel bir insan hakkı olan suya erişimin, ekonomik bir lükse dönüşmesi kabul edilemez bir durumdur dedi
“SU TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR”
Suyun temel bir insan hakkı olduğuna söyleyen HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, “Malumunuz son bir haftada, 10 gündür Van ilinde halkımıza gönderilmiş olan su faturaları ciddi olarak milletimizi etkilemiştir. Geçim sıkıntısı içerisinde olan halkımızı çok derinden etkilemiştir. VASKİ Müdürlüğünün ilimizle ilgili olarak geçmişten bu yana çok ciddi bir sıkıntı olduğu malumunuzdur. Yani kurulduğu günden bugüne sürekli bir şekilde ilde su, suya ulaşım, su ile ilgili sıkıntıların giderilmesi konusunda maalesef hep yetersiz kalmıştır. Bu yetersizliğinin bedeli ekonomik krize dönüşme şeklinde olmuştur. VASKİ şu anda ciddi bir ekonomik darboğaz içerisindedir. Bunun bedelini de maalesef suya yansıtarak halka ödettirme peşindedir. Son gelen faturalar bunu göstermektedir. Elektrik faturalarının belki iki, üç katına varan düzeyde su faturaları gelmiştir.” Dedi.
“SU BİR TİCARET ARACI DEĞİLDİR”
Suyun bir ticaret aracı olmadığını söyleyen Sayğın sözlerini şöyle tamamladı: “Su temel bir haktır. Su bir ticaret aracı değildir. Dolayısıyla alınıp satılan buradan kar edilebilecek bir ticaret malı da değildir. Biz burada VASKİ'nin yapmış olduğu bu zamdan derhal geri adım atmasını ve faturaların ödenebilecek makul bir düzeye çekilmesini talep ediyoruz. Zira az önce de belirttiğim gibi su üzerinden kar, zarar hesabı yapılacak bir ticaret malı değildir. Bu insanların sağlığını temel hayat standartlarını belirleyen en temel ihtiyaçlardan bir tanesidir. Haliyle bununla ilgili olarak kararlar alınırken milletin bunu ne derecede karşılayabildiği, ne derecede ödeyebildiği göz önünde bulundurulması lazımdır.”
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.