Van'da depremin üzerinden 12 y...
MEBİT

Van'da hasarlı binaların yıkımı sürüyor

Van'da depremin üzerinden 12 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen kentte ağır hasar gören veya anlaşmazlıklar yüzünden yıkımı geciken bazı binalar gecikmeli de olsa yıktırılıyor. Bu kapsamda Van depreminde ağır hasar alan eski vali konağı yanındaki hasarlı binada yıkım çalışmaları yapıldı.

Abone Ol

2023-03-20 10:35:17 | Son Güncelleme : 2024-04-11 00:40:06

Van'da hasarlı binaların yıkımı sürüyor

Van'da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremin ardından hasarlı olan bazı binaların yıkımı gecikti. Bazı binalar ise, sakinler tarafından depreme dayanıksız olması gerekçesi ile yıktırılıyor. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen iki büyük depremin ardından binlerce bina hasarlı duruma gelmişti. Bazı binalar yıktırılırken, depremin üzerinden yıllar geçmesine rağmen bazı yapıların yıkımı ise anlaşmazlıklar yüzünden yıktırılamadı.

Kentteki bazı konutlar ise, binada ikamet edenlerin farklı görüşte olması nedeniyle, sürüncemede kalıyor. Binada oturan bir kısım sakinler, söz konusu binanın hasarlı olduğu gerekçesi ile yıktırılmasını isterken, bazı sakinler ise tam tersi görüşle binanın sağlam olduğunu ve yıktırılmamasını istiyor.

Yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı binanın yıktırılmasını isteyen ve hasarlı olduğunu düşünen birçok kişi buralardan taşınıyor. Binanın sağlam olduğunu düşünenler ise, oturmaya devam ediyor. Bundan dolayı sorun mahkemeye taşınıyor. İlgili kurumlar devreyi girip, binayla ilgili denetimler yapıldıktan sonra hasarlı olduğu tespit edilen bina veya konutların yıktırılması kararlaştırılıyor.


Van'da 2011 yılında yaşanan iki büyük depremin üzerinden 12 yıla yakın süre geçmesine rağmen depremin izleri hâlâ silinmedi. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7,2 ve 5,6 şiddetindeki iki büyük deprem sonrasında 644 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce vatandaş ise yaralanmıştı.

Van depreminin üzerinden yıllar geçmesine rağmen, kent merkezinde bazı hasarlı binalar yıktırılmayı bekliyor. Bu kapsamda Van depreminde ağır hasar alan eski vali konağı yanındaki hasarlı binada yıkım çalışmaları devam ediyor.

23 Ekim ve 9 Kasım depremlerinde ağır hasar gören ve yıkım kararı verilen birçok bina yıktırılmayı beklerken, bunlardan hasarlı olan binalar tek tık yıktırılıyor. Van'da meydana gelen depremler sonrası birçok bina yerle bir olurken, birçok bina ise ağır hasar almıştı.

Söz konusu Van depreminde ağır hasar alan Eski Özel İdare Lojmanları, geçtiğimiz aylarda yıktırılmıştı. Eski Özel İdare Lojmanları arkasında bulunan ve hasarlı olduğu gerekçesi ile 7 katlı binada da yıkım çalışmaları hummalı bir şekilde sürüyor.

Eski Özel İdare Lojmanlarının yıktırılmasıyla ön plana çıkan 7 katlı hasarlı bina, büyük tehlike arz ederken, şehrin en prestijli noktasında bulunan hasarlı bina hem görüntü kirliliği hem de tehlike saçıyordu.

ESKİ BELEDİYE İŞ MERKEZİ'NDE YIKIM ÇALIŞMALARI YARIM KALMIŞ DURUMDA

Van Büyükşehir Belediyesi'ne ve bazı vatandaşlara ait olan 23 Ekim 2011 Van depreminde ağır hasar alan Eski Belediye İş Merkezi'nde geçtiğimiz yıl başlatılan yıkım çalışmalarına ara verilmesiyle, yarım kalan çalışmaların bitirilmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Eski Belediye İş Merkezi'nde de başlatılan yıkım çalışmalarına ara verilmesi nedeniyle, binanın bir kısmı yarım kaldı. Harabe bir şekilde kent merkezinde yer alan binada yıkım çalışmalarına ara verilirken, çevre esnafı ise duruma sert tepki göstermeye devam ediyor.

Yıktırılmayı bekleyen binalar arasında yer alan Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait Eski Hastane Caddesi'nde bulunan Belediye İş Merkezi'nde başlatılan yıkım çalışmaları, hemen yanındaki binalara zarar verdiği gerekçesi ile durdurulmuştu. Sürüncemede kalan çalışmaların tamamlanması bekleniyor.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

  • Etiketler : HASAR BİNA VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER