Çaldıran ilçesine bağlı Buğulu...
MEBİT

Van'da köy yolunda servis çilesi bitmiyor!

Çaldıran ilçesine bağlı Buğulukaynak köyünde okul servisleri olmayan lise öğrencileri sabahın 05.00’da okullarına yetişmek için neredeyse her sabah otoptos çekiyor. Hayvan pazarına giden bir araç şoförü çocukların yaşadığı mağduriyeti videoya alarak bize ulaştırdı. Çocuklar yetkililere seslenerek sorunun çözülmesini talep ediyor.

Abone Ol

2022-10-05 00:36:54 | Son Güncelleme : 2024-04-21 04:16:49

Van'da köy yolunda servis çilesi bitmiyor!

Serhat News'ten Şehriban Abi'nin aktardığına göre: Öğrenciler Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Buğulukaynak (Salahane) köyünden gittikleri Çaldıran merkezinde bulunan liseye yetişmek için seher vaktinde yola çıkıyor. Köye gitmeyen okul servislerinden kaynaklı öğrenciler köy yolunda otostop çekerek okullarına yetişmeye çalışıyor. Bazen erkenden okula giden öğrencilerin okulu henüz açılmamış durumda. Köpek saldırılarından dolayı saklanacak yer aradıklarını dile getiren öğrenciler, doğru düzgün okula gidemediklerini söyleyerek yetkililere seslendi.

‘Öğrenciler mağdur’
Öğrencilerin mağduriyetini videoyla çekip Serhat News’le paylaşan araç şoförü: “Yetkili kişiler burası Çaldıran ve Doğubayazıt arası büyük kara yolu lise öğrencileri saat 05.00’da kalkıp yolda bekliyorlar ve şu an saat 06.30 ‘u geçiyor. Okul hala açılmış durumda değil bu saate. Öğrencilerin servisi olmadığı için çocuklar böyle mağdur.”

‘Köpek saldırısında kaçacak yer arıyoruz’
Çocuklar ise mağduriyetlerini şu şekilde dile getiriyor: “Lütfen bize yardım edin! Milli Eğitim Bakanlığı’na sesleniyorum; ‘Anca eve akşam varıyoruz nasıl ders çalışacağımızı bilmiyoruz. Bazen dersler üzerinde uyuya kalıyoruz. Bazen bu saatte köpekler bile saldırıyor okulda daha kimse yok. Köpek saldırısından kaçacak yer arıyoruz.’ Yazın böyle zor oluyorsa kışın nasıl okula gideceğiz. Böyle olursa kışın okula gitmeyeceğiz.”

‘Şikayetlere rağmen denetim yapmıyor’
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Sen Şube Başkanı Murat Atabay ise, Çaldıran ilçesi ve köylerinde uzun zamandır taşıma probleminin olduğunu belirtti. Atabay, “Okul açıldığından bu yana Çaldıran’da öğrencilerin çoğu köylerden merkeze taşınmıyor. Ortaokula giden öğrencilerde merkeze taşınan öğrencilerde de ciddi sorunlar var. İhaleyi alan firmalar hangi kırımla ihaleyi almışlarsa köyde görüştüğümüz minibüsçülerin çoğu verilen fiyat üzerine kendilerinin taşıma işini yapamayacaklarını dile getiriyorlar. Çaldıran’da 30 km üzerinde taşıma yapan liseler var. Bu öğrencilerin çoğu 3 haftadan beridir maalesef okullarına gidemiyorlar. Bunun en önemli nedeni ihaleyi alan taşeron firmanın sorumluluğunu yerine getirememesidir. İl-ilçe Müdürlüğü ve Kaymakam da üzerine düşen sorumluluğu  yerine getirmiyor. Hem kaymakamlığa hem de ilçe müdürlüğüne onlarca şikayetin gitmesine rağmen ne bu noktada bir denetim yapılıyor ne de çocukaların okullarına gitmesine dönük bir çalışma yapılıyor” dedi.

‘Yetkililer sorumluluklarını yerine getirsin’
Atabay, okul servis sayısının 140 olması gerekirken 50’ye yakın servisin okullara verilmediğinin bilgisini vererek sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrenciler 70 servisle sağlıksız bir ortamda ilçelerine götürüyor. Okullarla yaptığımız görüşmeler de maalesef sene başından bu yana okula gelmediklerini tespit etmiş olduk. Valilik, kaymakamlık, il-ilçe müdürlüklerinin çocukların eğitimine verdikleri değeri de gözler önüne sermesi çok önemli bir örnek. Hem bu ihaleleri takip etmemek, ihaleleri geç yapmak, hem de ihaleleri belirli kişilere peşkeş çekmek  ve takibini yapmayarak ihaleyi alan kişilerinde istedikleri gibi sağlıksız koşullarda çocukları taşımalarının önünü açmak suçtur. Sorumlulara sesleniyoruz; Bu çocukları eğitim hakkından mahrum bırakmayın. Sorumluluklarını yerine getirsin. Bir an önce çocukların sağlıklı koşullarda okullarına gitmeleri sağlasın.”

 

  • Etiketler : Van Haber VAN EĞİTİM
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER