Elektrik dağıtımında Türkiye g...
MEBİT

VEDAŞ: Van’la ilgili kaçak algısına izin vermeyeceğiz

Elektrik dağıtımında Türkiye genelindeki özelleşme dönüşümü devam ederken Van’da elektriğin özel şirket eliyle dağıtılma süreci 2013’te başladı. O tarihten bu yana Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından dağıtılan elektrik dağıtım sürecinde sadece dağıtım işi değil kayıp kaçak da değişti. Van’da o dönemlerde yüzde 70’lerde olan kayıp-kaçak geçen süre içerisinde yüzde 38’lere kadar düştü. Algıda hala Van ve bölge illerinin büyük oranda kaçak elektrik kullandığı gibi bir durum olsa da kent bu konuda birçok bölgeden daha iyi durumda.

Abone Ol

2022-01-26 10:55:32 | Son Güncelleme : 2024-03-27 18:37:52

VEDAŞ: Van’la ilgili kaçak algısına izin vermeyeceğiz

VEDAŞ’ın idaresindeki elektrik dağıtımı ve yeni yatırım süreci devam ederken Türkerler Enerji eliyle yönetilen kentin elektrik dağıtımı sürecini Bölge Müdürü Emrullah Okuducu, Şehrivan aracılığı ile paylaştı. VEDAŞ’ın yetki alanları, çalışmaları, yatırımları ve diğer konuları değerlendiren Okuducu, kayıp-kaçak konusuna ayrı bir parantez açarken, bu algıyı hep birlikte değiştirmek gerektiğini söyledi. Kayıp-kaçak oranının yüzde 38 olduğuna değinen Okuducu, bölgenin sanki hepsi kaçak kullanıyor gibi bir algı oluşmasına biz izin vermeyeceğiz. Bu algıyı da inşallah kıracağız.

VEDAŞ, ŞEHRİVAN’IN SORULARINI YANITLADI

Türkiye’de olduğu gibi Van ve bölge illerde de elektrik konusundaki tartışmalar devam ediyor. Yeni yılla birlikte artan elektrik faturaları başta olmak üzere elektrikteki kalite, bölgedeki kaçak elektrik algısı gibi birçok konu konuşulurken, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) Bölge Müdürü Emrullah Okuducu da konuşulan tüm konulara açıklık getirerek, değerlendirmelerde bulundu. Öncelikle VEDAŞ’ın bölgeye hitap ettiğinin altını çizen Okutucu, iklim koşullarına rağmen yatıkları çalışmaları anlatarak, bölgeye yapılan yatırımlardan söz etti.

VEDAŞ’IN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL AĞIR KIŞ ŞARTLARI

Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri illerinin çalışma alanlarının olduğunu belirten Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, 4 ilde yaklaşık 2 milyon 100 bin gibi bir nüfusa hizmet verdiklerini açıkladı. Kesintisiz ve kaliteli enerji vermek için gece gündüz demeden çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Okutucu, sözlerine şöyle devam etti: “Çalışmalarımız sırasında özellikle iklim koşullarının elverişsiz olduğu zamanlarda çok zorlanıyoruz. Bu zorlanmalarımızın en büyük nedeni aşırı kar yağışı nedeniyle yolların kapalı olmasıdır. Özellikle dağdan ve sarp bayırlarından geçen hatlarımızın yollardan biraz uzak olması nedeniyle bunlara ulaşmamızda yaşadığımız sıkıntılar var. Buna rağmen arkadaşlarımız canla başla bu arızaları gidermeye çalışıyorlar. Son 7-8 yılda bölgeye 700 milyon yatırım yaptık. Yatırımlardan kaynaklı da enerji kesintilerinde ciddi bir iyileşme sağladık.”

HEM YATIRIM HEM KAÇAKLA MÜCADELE SÜRÜYOR

Trafo yanmalarında yaklaşık yüzde 80’lik bir düşüş sağladıklarını ifade eden Okuducu, kesinti sayı sürelerinde de ciddi bir oranda düşüş sağladıklarının altını çizerek, şunları anlattı: “Yaptığımız çalışmaları vatandaşlarımız görüyor ve takdir ediyorlar. Bölgede iki yönlü bir çalışmamız var. Birincisi yatırımlar ve bakım onarım, ikincisi de kayıp kaçakla yapmış olduğumuz bir mücadele çalışmalarımız var. Kayıp kaçakla yaptığımız mücadele neticesinde, şebeke üzerindeki ağır kaçak yük azaldığından trafolar, enerji iletim, enerji nakil ve alçak gerilim hatlarımız da rahatladı. Bu rahatlamaya bağlı olarak da tabi ki kesintiler de azalmış oldu ve daha kaliteli enerji alınmaya başladı. Bundan dolayı da vatandaşlarımızdan bize ciddi bir şekilde olumlu dönüşler oldu.”

YATIRIMLAR ARTTIKÇA KESİNTİ DÜŞÜYOR!

Elektrikle ilgili yapılan şikayetleri değerlendiren Okuducu, “Elektrik kesintilerinde şikâyet aldığımız bölgelere ilişkin bizim yatırım ve bakım önceliklerimiz var. Vatandaşlarımızdan gelen şikayetleri önemsiyor, bu şikayetleri çözmek için gayret gösteriyoruz. Yatırım yapılan yerlerde kesinti sayı sürelerinde yüzde 70-80’lik azalma meydana geldi. Buna bağlı olarak şikâyetler de ciddi bir oranda azaldı. Bunu rakamlarla da ortaya koyabiliriz. Buna rağmen hala eski şebekeden kaynaklı ya da o bölgedeki farklı bazı dış etkenlerden kaynaklı sıkıntı olan bölgeler de varsa bunlarla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.” dedi.

YÜKSEK FATURALAR İÇİN VEDAŞ NE DİYOR?

Elektrik faturalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Okuducu, “Fatura miktarları dağıtım şirketinin sorumluluğunda olan bir husus değildir. Biz elektriği dağıtırız, sayaçları takarız, sayaçlarımız Sanayi Ticaret Bakanlığımızın mührüyle mühürlüdür. Oradaki kullanım miktarını tamamen tüketicinin kullanım alışkanlıkları belirler. Vatandaş ne kadar kullanıyorsa bizim görevimiz onu düzenli ve sağlıklı bir şekilde EPDK’nın istediği standartlarda ölçebilmektir. Dolayısıyla bizim buradaki sorumluluğumuz bu kadardır. Ondan sonraki süreçte çok gelmesine ilişkin tasarruf tedbirlerine uymak gerekiyor. Bunun için de önerimiz tasarruflu ev cihazlarına yönelmek gerekiyor. Özellikle çok fazla elektrik çeken elektrikli cihazlardan uzak durmak lazım veya bunları sınırlandırmak gerekiyor. Bu konuda bizim de Enerji Bakanlığı’nın da yayınladığı tasarrufla ilgili öneriler var. Enerjimizi verimli ve tasarruflu kullanırsak faturamıza da bu yansıyacaktır.” ifadelerine yer verdi.

BİR DÖNEM YÜZDE 70 ORANINDA KAÇAK KULLANIMI VARDI!

Kaçak elektrikle mücadelenin çok boyutlu devam ettiğinin altını çizen Okuducu, “2013 yılında Temmuz ayında özelleştirme yapıldı. Özelleştirmenin başında kayıp kaçak oranımız yüzde 70 seviyesindeydi ve bu şekilde devam etmesi durumunda bizim bölgenin yarısına enerji verememe gibi bir sıkıntımız baş göstermekteydi. Özelleştirmeden sonra çok ciddi bir şekilde bu konu ele alındı. Kaçak elektrikle mücadele ekipleri çoğaltıldı. Bununla ilgili çeşitli yol ve yöntemler denendi, sayaç değişikliğine gidildi, şebeke yenilendi, kapalı kablolar kullanıldı.”

YENİ SİSTEMLE KAYIP DA KAÇAK DA DÜŞTÜ

En son yaptığımız uygulamada sayaçları aboneden uzaklaştırarak, direklere ya da panoların içerisine alma gibi yöntemler denendi ve bunun neticesinde bölge genelinde kayıp kaçağımız yüzde 38’ler seviyesine indi. Şu anda ‘kayıp-kaçak’ oranımız yüzde 38 seviyesinde ve bu çalışma devam edecek. Tabi bununla da bitmiyor ekiplerimiz sahada sürekli kontrol halinde. Sürekli şebekelerde trafolardaki kayıp kaçak oranı yüksek olan bölgelerde yoğunlaşma suretiyle faaliyetlerimiz devam ediyor.” şeklinde konuştu.

KAÇAK ORANI İSE YÜZDE 38’LERE KADAR GERİLEDİ

Kayıp kaçak elektriği değerlendirirken sadece tek boyutlu değil çok boyutlu değerlendirdiklerini söyleyen Okuducu, “Kaçak demek başkasının hakkını yemek demektir. Komşunuzun cihazına zarar veriyorsunuz, komşunuzun elektrik kalitesini düşürüyorsunuz, komşunuzun malından da çalmış oluyorsunuz. Orada trafo yandığı zaman bütün mahalleyi enerjisiz bırakmış oluyorsunuz. Ülke genelinde elektrik maliyetlerinin artmasına neden olmuş oluyorsunuz. Bu işin tabi ki sosyal bir yönü de var. Bu bölgenin tamamı kaçak elektrik kullanıyor gibi bir yanlış algı var. Bölgenin tümünün böyle bir durumu yok.”

“BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Elektriğin tasarruflu ve verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini belirten Okuducu, “Halkımızın ihtiyacı olan temel bir ihtiyacı, elektrik dağıtımını yapmak için 7/24 özverili bir şekilde çalışıyoruz. Bu bizim vazifemiz. Bu vazifenin de bilincindeyiz. Bu nedenle yaz-kış demeden biz bu sorumluluklarımızı yerine getireceğiz fakat bizim vatandaşlarımızdan bir beklentimiz var. Özellikle elektrik üretiminde kullanılan kömür ve doğal gaz gibi kaynakların sonsuz olmadığının bilincinde olmalıyız. Elektriğin son kullanıcıya kadar gelmesinde önemli maliyetler var ve bu nedenle enerjimizin mümkün olduğu kadar verimli ve tasarruflu kullanılması gerekiyor. Hem ülke ekonomisi anlamında hem de kendi kişisel hane ekonomisi açısından bu önemli bir şey. Onun dışında vatandaşlarımızın elektrikle ilgili herhangi bir sıkıntısı olduğunda biz burada canla başla o sıkıntıyı giderebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Eğer yapamıyorsak bizi aşan durumlar vardır. Mesela yol kapalıdır, kıştır veya farklı bir durumdur.” dedi.

VEDAŞ 2022 YILINDA VAN’A 700 MİLYONLUK YATIRIM YAPACAK

Yeni yapılan yatırmalarla elektrik hatlarının yer altına alınmaya devam edeceğini söyleyen Okuducu şöyle devam etti: “Yatırımlarda bizim uygulama dönemlerimiz var. 2021-2025 dördüncü uygulama döneminde bölgemizde 700 milyon TL yatırım yapacağız. Bu yatırımların yarısına yakınını Van’da hayata geçireceğiz. Şehir merkezlerimizde olduğu gibi kırsal bölgelerdeki eski hatlarımızı yeniliyor, şebekemizi modernize ediyoruz. Bölgemizde enerji altyapısını iyileştirmek için çok ciddi yatırım projeleri gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu yatırımlarımızla birlikte kesinti süre ve sıklığını minimize ederek enerji kalitemizi daha da artırmış olacağız. Alternatif besleme kaynaklarına dayalı ring sistemli şebeke modeli oluşturarak tüketicilerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini sürekli geliştiriyoruz.”

“ALO 186 ÇAĞRI MERKEZİMİZ 7/24 HİZMET VERİYOR”

Bakım ve onarım içinde ayrı bir bütçe oluşturduklarını dile getiren Okuducu, sözlerini şöyle tamamladı: “İlk kez dördüncü uygulama döneminde bakım içinde aynı bütçe oluşturuldu. Bizim bu dördüncü uygulama döneminde 5 yılda yaklaşık 700-800 milyon liralıkta bakım çalışması yapılacak. Yatırım girmediği yerlerde direk varsa direk değişecek, trafo varsa trafo değişecek küçük ölçekli ne kadar bu anlamda işlerde varsa onlarda bakım bütçesi altında bakıma da girmiş olacak. Şebekenin tümü her 5 yılda bir bu şekilde elden geçmiş olacak. Her geçen gün bugünden daha iyi olacak diyebiliriz. Çalışmalarımız sırasında kamu kurum ve kuruluşlarıyla da iş birliği içerisinde hareket ediyoruz.”

ZAMAN İÇERİSİNDE ŞİKAYETLER DE AZALDI

“Biz birçok zamanda kendi iş makinalarımızla araçlarımızla farklı kurumlara yardım ettik bu doğal bir şey. Onlarda böyle zor zamanlarda bize yardım ediyorlar. Sonuçta burada yapılan bir kamu hizmetidir. Kamuya ait halkın faydasına olan her işte biz bütün kurumlarla bütün sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde çalışmayı isteriz ve çalışıyoruz. Bizim şuanda 110 kişiden oluşan bir çağrı merkezimiz var. Bu çağrı merkezimize 7/24 yüzde 99,9 seviyesinde şu an ulaşılabiliyor. Eskiden yoğun bir şikâyet vardı ama şuan bu şikâyetlerin sayısı da azaldı. 110 kişiyle biz bu hizmeti veriyoruz dolayısıyla vatandaşlarımızı tehlikeli bir durum gördükleri anda 186 çağrı merkezimiz, 0538 655 28 28 numaralı WhatsApp ihbar hattımız ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden de rahatlıkla bizlere ulaşabilirler.”

 

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAMİT KARAKUŞ

  • Etiketler : VAN VEDAŞ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (1)
    Kerim 2022-01-27 09:11:46

    Daha önceden Van'da ellektirik kaçağı çok vardı fatura lar ondan çok geliyor diyorlardı....şimdi saatleri hepsi direklerin tepesine taşidiniz faturalar 20kat artı....bu ne biçim mantık...

    ÖNERİLENLER