Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı...
MEBİT

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Özgökçe: Yağışlar devam ederse çiftçinin yüzü güler

Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, kış mevsiminin yağışlı geçmesinin tarıma yansımalarının iyi olacağını belirterek, “Şuana kadar kar yağışı iyi gidiyor, inşallah böyle devam eder. İlkbaharda da yağışlar gelir, barajlarımız ve göletlerimiz dolarsa, çiftçimizin yüzü güler.” dedi.

Abone Ol

2022-01-25 11:49:17 | Son Güncelleme : 2024-03-24 14:58:03

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Özgökçe: Yağışlar devam ederse çiftçinin yüzü güler

Van’da 2021 yılı son yılların en kurak yılı olarak kayıtlara geçerken, çiftçi kuraklık nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşadı.
Bu sene kış mevsiminin yağışlı geçmesi ise 2022 sezonunun daha elverişli olacağı yönündeki umutları artırdı. Yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, diğer taraftan kuraklık endişesi taşıyan çiftçiler için umut oldu.

GEÇEN YIL YAŞANANLAR 

Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, yağışların sezona etkisini ve çiftçinin yaşadıklarını değerlendirdi.
Çiftçinin, geçen yılı büyük bir sıkıntı içinde geçirdiğini belirten Özgökçe, şunları söyledi:

“Geçen yıl oldukça kurak geçti. Bizim memleketimizin şöyle bir özelliği var; Kışın kar eğer iyi yağmazsa göletlerimiz, barajlarımız dolmazsa yazın sulama olayı olmuyor. Zaten biz de arazilerimizin üçte birini sulayabiliyoruz. Geçen sene sulu arazilerimiz de yarı sulu oldu kuraklıktan dolayı. Önceki yıl 8’inci aya kadar barajlardan ve göletlerden su verildi fakat 2021 de 6’ıncı ayın 15’inde sular kesildi, sulama olayı bitti. Tarımdan ziyade ilimiz bir hayvancılık memleketi olduğu için kuraklıktan dolayı yaylalarımız çabuk kurudu, bundan dolayı yaylada olan insanlar geçmiş yıllara nazaran 30 gün daha erkenden ovaya dönmek zorunda kaldılar. Ovada da bir şey yoktu bu nedenle yayladan gelen hayvan ya kesime gitti ya da ahıra gitti. 5-6 ay hayvanlar ahırda yani içeridedir, 6 ay da yayla ve meralardadır. Bizim hayvancılığımız da tarıma yöneliktir, kuraklıktan dolayı yem bitkileri gelmeyince yem azlığı yaşandı, bundan dolayı yem fiyatları arttı, insanlarımız artık hayvancılıkta da zarar etmeye başladılar, dişi hayvanları bile kesime kadar gönderdiler.” 

 

“İLKBAHAR DA YAĞIŞLI OLURSA…”

Kar yağışının olumlu olduğunu ancak ilkbaharda da yağış olması gerektiğinin altını çizen Özgökçe, şöyle devam etti:
“Şuana kadar kar yağışı iyi gidiyor, inşallah böyle devam eder. İlkbaharda da yağışlar gelir, barajlarımız ve göletlerimiz dolar, çiftçimizin yüzü güler. İlkbaharda yeteri derecede yağmur yağarsa hem tarım hem de hayvancılıkla ilgilenen çiftçimizin yüzü güler. Çiftçi kuraklıktan dolayı geçen sene sonbaharda tarlaya gübre serpemedi, hayvancılıkla uğraşan insanımızın çoğu ahırlarını resmen boşalttı. Yem pahalı olduğu için masraf çoğaldı, 60 ineği olan birinin 4-5 ineği kaldı. Çiftçi hesabını yapıyor, diyor ki her hayvanım bu kadar saman yiyor, samanın kilosu bu kadar, ben ilkbahara çıkana kadar bu hayvanın yarısını yeme vermem gerekiyor. Ne yapıyor bu durumda, hayvanını satıyor, hatta dişi hayvanını bile kesime götürüyor. Diğer bir konuda şu; sonbaharda bir kısım çiftçi tarlasına gübreyi iyi atmadı, bir kısım çiftçi yeteri kadar atmadı, bir kısım ise hiç gübre atmadı, bu durumda hem ürün kaybına neden olacak hem de yeni çıkacak tohumun da düşük kalitede olacağını gösteriyor. Çünkü su ve gübre olmazsa kaliteli tohum beklenemez.”

 

“DESTEKLER ZAMANINDA VERİLMELİ”


Çiftçilerin ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini ve bu desteklerin zamanında verilmesi gerektiğini belirten Özgökçe, şunları kaydetti:
“Temennimiz desteklerin zamanında gelmesidir. Hiç olmazsa sonbaharda tarlaya atılmayan gübre ilkbaharda erkenden atılabilsin. Zararın neresinden dönülse kârdır, en azından çiftçimiz fazla zarar etmez. Tarlaya yılda 2 defa gübre atılır, sonbaharda atılan gübre tarlayı kışın koruyor, ilkbaharda atılan ise kaliteli olmasına etki ediyor. Sonbaharda daha önce de belirttiğim gibi yeteri derecede gübreleme olayı olmadı, bu durum da sezona etki eder. Tarım bir zincirin halkalarına benzer, bu halkalardan biri eksik oldu mu istenilen düzeyde verim alınamaz. Her şeyi zamanında yapmak gerekiyor. Zamanında ekeceksin, zamanında kaldıracaksın, bakımı zamanında yapacaksın. Zamanında atılmayan gübrenin daha sonra hiç bir faydası olmaz. İşte gübre yetersiz atıldığı zaman o halkanın birisi kopar, onun için ilk sene verim alamayız işin gerçeği bu.” 

KIŞIN YAŞANAN ULAŞIM SORUNU

Şehir merkezinden uzak bölgelerde hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin kar yağışından dolayı ulaşımda sıkıntı yaşadıklarını da sözlerine ekleyen Özgökçe, “Artık büyükşehir olduk, köy kalmadı, yerleşim yerleri mahalle oldu, besicilerimiz genelde şehir dışındadır, hayvanlarına yem götürmeleri gerekiyor. Gidip hayvanının bakımını yapması gerekiyor. Onun için kar yağışından dolayı, bu tür hayvancılığın yapıldığı yerlerin yollarının en kısa zamanda açılması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT

  • Etiketler : VAN HABER TUŞBA ZİRAAT ODASI HASAN ÖZGÖKÇE
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER