Yerli ve yabancı turistlerin i...
MEBİT

Van'ın uçabilmesi için Kapıköy'ün 24 saat çalışması gerekir!

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Van’da İranlı turistlerin akını sürerken, son yapılan anlaşma ile Van-Tahran uçak seferlerinin başlaması büyük sevinç yarattı.

Abone Ol

2022-01-21 22:23:37 | Son Güncelleme : 2024-03-28 15:28:23

Van'ın uçabilmesi için Kapıköy'ün 24 saat çalışması gerekir!

İran ile en uzun kara sınırına sahip Van’da, pandemi yasaklarının kalkmasından sonra İranlı turist akını yaşanıyor. Son yıllarda kentte görülen İranlı turist sayısındaki artış, ekonomiye ve sosyal hayatına canlılık getirirken, esnafında yüzünü güldürmeye devam ediyor. 

İranlıların neredeyse tamamı Van’a Kapıköy Sınır Kapısı üzerinden giriş ve çıkış yaparken, geçtiğimiz günlerde de Van Valiliği ve İranlı havayolu şirketi yöneticileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda, İran’dan Van’a özel bir havayolu şirketi haftada 2 gün Tahran-Van uçak seferi başlatılacağı haberleri büyük sevinç yarattı. İranlı turistlerin uçak seferlerini Şehrivan Gazetesi'ne değerlendiren Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, çok güzel bir proje olduğunu belirterek hem Van halkına hem turizmcilere hem de esnafına faydası olacağını söyledi. Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir ise yurtdışı uçuşların olmadığına dikkat çekerek, projeyi sonuna kadar desteklediklerini vurguladı. 

TURİZM CAMİASI UÇUŞ SEVİNCİNİ YAŞIYOR
 İranlıların uçak seferleriyle Van’a daha da yakınlaşacağını belirten Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, uçak seferlerinin Van için çok doğru bir karar olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Van destinasyonunu tanıtmamız için bazı argümanlar gerekiyor. Van’ın çekiciliği ondan sonra tarihi doğal güzelliği, insanların misafirperverliği ve eğlence mekânlarıyla insanlara hizmet veriyoruz. İranlılar Van’ı çok seviyor hatta coğrafi konum olarak yakınlığıyla seviyorlar. Destinasyonun olmazsa olmaz parçası, ilk önce çekicilik sonrada konaklama yerlerinin olmasıdır, bunlar olunca insanları gelir. Ancak bunların oluşması için ulaşım şart.” 

UÇUŞLARIN DA AVANTAJI BÜYÜK 
“Ulaşım olmadığı zaman 3 parçayı da bir araya getirseniz de insanlar gelemez. Van’a uçak gelmesini gerçekten sevinçle karşılıyoruz. Vali beye de bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir proje yapmış oldu. Hem Van halkına hem turizmcilere hem de esnafına faydası olacak. Tahran-Van arası 930 kilometre uzaklıkta. İnsanlar Tahran’dan geldiği zaman insanların ya geceden yola çıkması gerekiyor ya da Tebriz veya Hoy’da konaklamak zorunda kalıyordu. Bundan sonra gelen turistler bir buçuk saatte Van’da inmiş oluyor.” 

VAN’A DAHA FAZLA TURİST AKIN EDECEK 
Van’a gelecek uçak seferlerini ve fiyatlarını değerlendiren Yüksel, “Şiraz yaklaşık 2 bin kilometre uzaklıkta Şiraz’dan Van’a kara yoluyla gelindiği zaman 2 gün sürüyor. Bundan sonra uçakla daha kolay bir yolculuk olacaktır. Şiraz, İsfahan, Meşhed gibi büyük şehirleri Tahran üzerinden direk buraya çekebiliyoruz, daha fazla turist gelmesine sebep olacaktır. Haftada 2 uçak yeterli değil. Her bir uçak 120 kişilik olarak açıklandı. Bunlara daha da talep olması doğrultusunda daha da arttırabilirler. Bence her gün bir uçak olması daha da avantaj sağlayacaktır ve bununda olacağına inanıyorum. Tabi bunda da en büyük etken fiyattır. İstanbul’a giden yolcular var. Çok uygun fiyata gidebiliyorlar İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya gibi uçağın fiyatı eğer pahalı olursa çok talep olmayacaktır ama fiyat uygun olursa bence çok talep olacaktır. Daha önceden uçak charter denemeleri oldu ama Urmiye gibi yakın bir yerden oldu. Urmiye sonuçta hemen sınır komşumuz İran’ın şehri. Urmiye’den 300 dolar gibi bir fiyatla yolcuları getirmek istediler ama bu şekilde gelmeleri mümkün değil çünkü 300 dolar büyük bir para. Eğer fiyatlar uygun olursa Tahran uzak olduğu için çok fazla turist geleceğine inanıyorum.” Dedi. 

UÇUŞLAR İYİ AMA KAPIKÖY’ÜN TAM KAPASİTE ÇALIŞMASI ŞART 
Uçakla gelen misafirlerin Kapıköy’ü rahatlatamayacağını aktaran Yüksel, İranlıların yıl içerisinde Nevruz bayramı dahil 40 gün civarında bayramlarının olduğunu söyledi. Yüksel, ifadelerine söyle devam etti: “Bazı zamanlar 3-5 bin kişinin kapıya yığılmasıyla özellikle bu pandemi nedeniyle tedbirlerin daha sıkı tutulması sebebiyle insanlar büyük bir izdiham oluşturuyor. Uçak seferleri, haftanın iki günü yoğunluğu azaltmayacaktır. Çünkü misafirlerimiz Tahran’dan gelmiyor, daha yakın olan İran’daki Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan ve iç kısımlarından geliyorlardı. Uçak seferleri artarsa başka şehirlerden de turistler gelmeye başlarsa o zaman Kapıköy rahatlatacaktır. Tabi Kapıköy’ün 24 saat süresiyle hizmet vermesi turistlerin giriş-çıkış yapması Van için çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.” 

“ARAP TURİSTLERİN SATIN ALMA GÜCÜ ÇOK DAHA YÜKSEK”
 Meşhed gibi inanç turizminin çok fazla olduğu dünyanın her tarafından gelen insanların bulunduğu bir ilde de uçak seferlerinin düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, Meşhed kentinin Van’a çok uzak olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “İranlılar Meşhed’den uçakla gelebilme imkânı bulursa çok daha fazla turist gelecektir. Şiraz gibi kültür başkenti olan bir yer, dünyanın akın ettiği bir yer oradan da olursa çok büyük bir şehir, nüfusunun çok kalabalık olduğu bir şehir oradan da gelirse bence avantaj sağlayacaktır. Ülkemizin çoğu yerinde Arap turistler var. Arap turistlerin satın alma gücü çok daha yüksek. Bizim para birimimiz İran’ın iki katı daha önce 3 buçuk katıydı. Ülkemiz bu açıdan döviz kazanıyor.” 

KUZEY IRAK İHMAL EDİLMEMELİ 
Kuzey Irak bölgesinden Kuzey Irak’ın Kürt vatandaşları ülkemize geliyor ama Arapları daha getiremedik diyen Yüksel, “Araplar destinasyonumuzu çok daha sevecektir. Çünkü Irak yaz aylarında çok sıcak olduğundan serin yerlere gitmek istiyorlar. Serin yerlere giderken de turistik olarak Kuzey Irakta Duhok’a geliyorlar. Van gibi serin bir yere Duhok’tan bir sürü misafir alıyoruz ama Araplar bilmiyor. Biz bunu da tanıtırsak Bağdat’tan ve Erbil’den birer uçak olursa turist sayısı artacaktır. Oralardan da talep göreceğimize inanıyorum. Rusya’nın Moskova ve St. Petersburg’a uzak olan yerleri Bakü’ye geliyorlar İngüşetya, Çeçenistan, Türkmenistan ve Bakü’nün kendisinden turistleri buraya çekebiliriz. Bunun için görüşmelerimiz oldu ama charter da çok pahalı bir sistem uçağın dolu gelip boş gidebilme ihtimali var tarifeli sefer olursa bence Van için bulunmaz bir değerdir.” 

YÜKSEL, AŞININ ÖNEMİNİNİ ANLATTI 
Aşılamaya önem verilmesi gerektiğini savunan Yüksek, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Türkiye olarak ne kadar aşılamaya önem verirsek koronanın azalmasıyla daha fazla turist getirebileceğiz. Daha önceleri İranlı turistlerin korona hastalığını Van’a getirecek diye bir düşünce vardı ama alınan tedbirler sayesinde öyle bir şey olmadı. İki aşısını olmayan İran vatandaşı ve PCR testi bulunmayan İran vatandaşı ülkemize gelemiyor. Geldiği zamanda sağlıklı olan İran vatandaşları geliyor.” 

TUNÇDEMİR: KOMŞU ÜLKELERE DE UÇUÇLAR YAPILMALIDIR 
Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Öncelikle bu uçuşlar ilimiz için hayırlı olsun. Ben bir turizmci ve bir dernek başkanı olarak destekliyorum. Hem ilimize hem bölgemize hem de ülkemize faydası olacak ve buradaki insanlarda yararlanmış olacak. Uçakların buraya yeni hat açması, buraya gelmesinde hiçbir sakınca yoktur. Yurtdışı uçuşlarımız yoktu, sonuna kadar destekliyor ve olması gereken bir işti. Biz ilerde Erbil-Van, Erivan-Van gibi şehirlere de uçak seferleri yapabilirsek mutlu oluruz. Biz şimdi Tahran ile başladık Kuzey Irak’ta Erbil-Van uçuşları olması gerekiyor, Ermenistan Erivan-Van uçuşları olması gerekiyor. Şu an da bize komşu ülkeler Ermenistan, İran, Kuzey Irak ve biz bu ülkelere de yurtdışı uçuşlar yapılmalıdır.” Dedi. 

KAPIKÖY’ÜN 24 SAAT TRANSİTE AÇILMASI ÇOK ÖNEMLİ! 
Uçak seferleri daha çok artmasını dille getiren Tuçndemir, “Uçak seferleri yetersiz kalacak. Kapıköy yoğunluğu devam edecek. Çünkü Kapıköy’ü kullanan insanlar Tebriz, Urmiye, Hoy’dan yakın olan şehirlerde geliyor. Bu yoğunluğun önüne geçebilmenin de bir çözüm yolu Kapıköy sınır kapısı 24 saat olmasa bile 12 saat açık kalmalıdır. Bu uçak seferleri farklı bir yön bulacak. Yapılacak olan bu seferler Tahran’dan Farsları getirecek. İstanbul’a giden, Antalya’ya giden Farsları biz kendi ilimize getireceğiz. Kapıköy’ün 24 saat transite açılması çok önemli bir şey. Biz birinci adımımızı attık ama bizim hedefimiz daha da büyütüp Fars bölgesindeki turistleri de buraya getirmek. Bin kilometre uzaklıkta olduğu için bunu yapmak biraz zor. Bu ancak uçakla olur. Nasıl İstanbul’a gidiyorsa, nasıl Antalya’ya gidiyorsa biz bunları da buraya getireceğiz. Hem dış hat uçağımız olacak Van ili olarak hem de Fars turizmini buraya getirmiş olacağız.” Şeklinde konuştu. 

KAPIKÖY ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
 Kapıköy’ün 24 saat açık kalmasını için çalışmalarını devam ettiğini dille getiren Tunçdemir, “Kapıköy’ün 24 saat açılması için tüm paydaşlarımız bugüne kadar başta kendim olmak üzere her platformda her toplantıda dille getirdik. Devlet bu kapıya büyük bir yatırım yaptı. Bu kapının hakkı 5-6 saat mı çalışmak değildir. Bu kapı 24 saat olmasa bile 12 saat açık kalmalıdır. Bana göre kimse ilgilenmiyor. Benim işim değil bunun Valiliği var, ticaret odası var, milletvekillerimiz var bir de dostluk grubu başkanlığı var ve hepsi Vanlı. Bunların bu işi çözmeleri lazım. Başka kapımız yok. Bizim İranlı turistler üzerinde bu kadar çalışmamızın başka yolu yok. Çünkü şu an için Avrupalı turistleri buraya çekmek çok zor. Bundan dolayı bizim İranlı turistlere özelikle farsların buraya gelmesi için daha çok çalışmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

  • Etiketler : Van Haber VAN VAN HABER GÜNCEL KAPIKÖY SINIR KAPISI TURİZM
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER