Van’da seyahat acenteliği yapa...
MEBİT

Son dönemdeki zamlar Vanlı Turizmcileri Vurdu!

Van’da seyahat acenteliği yapan Murat Beyaz ve Abdullah Tunçdemir, akaryakıta gelen zamlardan dolayı zor günler geçirdiklerini ifade etti.

Abone Ol

2022-01-20 14:22:26 | Son Güncelleme : 2024-03-29 15:00:51

Son dönemdeki zamlar Vanlı Turizmcileri Vurdu!

2021 yılında akaryakıt fiyatlarına 41 defa zam yapıldı. 2021 yılında gelen zamlar, 2022’de de gelmeye devam ediyor. Vatandaşlar, her gün yeni bir zam haberiyle güne uyanıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, her sektörü etkiliyor. Akaryakıta üst üste gelen zamlar, özellikle son zamanlarda turizmcileri olumsuz etkiliyor.

Wanhaber.com'dan Fatma Polatcan'ın özel haberine göre: Van’da turizm seyahat acentesi sahipleri, tur öncesi hesapladıkları maliyetin zamlarla birlikte değiştiğini ve bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Bu belirsizlikten dolayı zor günler geçirdiklerini ifade eden seyahat acentesi Murat Beyaz ve Abdullah Tunçdemir Wan Haber’e konuşarak sorunlarını dile getirdi.

‘Turizmi olumsuz etkiliyor’

Turizmci Murat Beyaz, bu durumun Van genelinde olmadığını belirtti. Beyaz, gelen zamlara değinerek, “Bu durum sadece Van özelinde değil ülke genelinde bir turizm hareketliliğinin eksilmesine yol açabilecek boyutlara ulaşıyor. Hemen hemen haftada 1 liradan fazla yakıta zam geliyor. Bu zamlar da tur fiyatlarına ekleniyor. Tur maliyetleri hesaplanırken en büyük gider kalemleri arasında olan ulaşımdır. Genel anlamda bu durum ülke turizmini de olumsuz etkiliyor” dedi. 

‘Kimse önünü göremiyor’

Gelen zamların kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Beyaz, “Akaryakıta gelen zamlar hem bizim hayatımızdaki işleyişi aksatıyor hem de ticaret hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Tur programı yapmaya ve fiyatlandırmaya korkar hale geldik. Hiç kimse doğru düzgün bir fiyatlandırma yapamıyor çünkü önünü göremiyor. Bugün 14 civarında olan bir akaryakıt fiyatını 2 ay sonra tur programı için hazırladığınızda 20-25 liradan mı düşüneceğiz? Biz bunu hesap edemiyoruz. Bunun üstesinden gelemiyoruz. Hadi 20 liraya hesapladık, bu defa alıcı bulabilecek miyiz? Turizmi ve turizmcileri zor günler bekliyor. Zor bir sürece gireceğiz ve umarım üstesinden gelebileceğiz” diye konuştu. 

‘Çözülmesi gerekiyor’

Beyaz, bu durumun bir an önce çözülmesi gerektiğinin altını çizerek, “Ülkedeki insanların refah düzeyinin iyi olması istiyoruz. Herkes için kolaylık sağlanmalı. Her gece sabaha uyandığımızda farklı bir akaryakıt zammıyla karşılaşmamamız gerekiyor. Bu içinden çıkabileceğimiz bir durum değil. Bir şekilde bunun çözülmesi gerekiyor. Ya vergiler kaldırılacak ya da ticaret yapan araçlara kolaylık sağlanacak” dedi. 

‘Zor bir süreç’

Turizmci Abdullah Tunçdemir, zamlardan en çok etkilenen sektör olduklarını vurguladı. Tunçdemir, zor bir dönemden geçtiklerini dile getirerek, “Biz tur operatörü olduğumuz için paket turlar yapıyoruz. Paket tırlarda da araçların yakıtları ne kadar yüksek olursa maliyet de o kadar yüksek oluyor. Yakıt fiyatlarının yüksek oluşu turizmi olumsuz etkiliyor, en fazla da biz etkileniyoruz. Zaten zor bir dönemden geçtik. Sınır kapısımız aylarca kapalı kaldı. Turiste hasret kaldık. Bölgemizin sorunları çok. Akaryakıt fiyatları attıkça bölgemizde sıkıntılar çoğalacak. Zor bir süreçten geçiyoruz” şeklinde konuştu.

 

  • Etiketler : Van Haber VAN TURİZM VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER