Vangölü Aktivistleri Derneği,...
MEBİT

'Travertenler korunmalı'

Vangölü Aktivistleri Derneği, Van’ın Başkale ilçesinde bulunan travertenler için korunması ve sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Abone Ol

2021-12-03 11:20:03 | Son Güncelleme : 2024-04-16 02:52:18

'Travertenler korunmalı'

Van’ın son yıllarda adından sıkça söz edilen turizm değerlerinden biri de Başkale ilçesindeki travertenler oldu.
Daha önce önemsenmeyen ancak son yıllarda doğaseverler ve aktivistler tarafından sosyal medyada yapılan tanıtım sayesinde Başkale travertenleri görsel ve yazılı basında da sıkça işlenince, önemi de anlaşılmaya başlandı.
Bu sayede bölgeye özelikle kültür turları kapsamında ciddi bir turist akışı gerçekleşti.
Yaşanan turizm canlılığı için en çok bu yörede yaşayan insanlar memnuniyetlerini dile getirdi. 
Tanıtım ayrıca sektörde yer alan firmalara da hayat suyu oldu.

 

GELİŞİ GÜZEL KULLANIM

Gözlerden uzak, denetimi olmayan bir alan olduğu için travertenlerin olduğu bölgeyi ziyaret edenlerce tahribat yapıldığı şikayetleri de zaman zaman basında yer aldı.
Çevreden gidenlerin travertenleri turistik bir mekan yerine bir piknik alanı gibi algıladığı ve bu şekilde kullanarak hem tahribata hem çevre kirliliğine yol açtığı iddiaları sıklaştı.

 

SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI

Travertenlerle ilgili hassasiyete Vangölü Aktüivistleri Derneği de katkı sundu.
Derneğe üye aktivistler, sosyal medya hesaplarından travertenlerin hem özelliklerini saydı hem de korunması gerektiğine vurgu yaptı.

 

“KORUNMA SİSTEMİ OLDU”

Dernek üyeleri tarafından “Dikkat Köşesi” ile sosyal medyada başlatılan çalışmayla yapılan korunma çağrılarının yanı sıra şu bilgiler aktarıldı:
“Travertenler, Van Başkale İlçesi Dereiçi Mahallesinde bulunmaktadır.  Kalsiyum karbonatın buharlaşma yoluyla sudan ayrılmasıyla oluşur. Suyun sürekli aynı yöne akmasından dolayı yeni alanlar oluşmayıp, yosunlaşıp sararmaktadır. Oldukça hassas bir yapıda olduğu için ziyaretçilerin gezmesi, henüz yumuşacık haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden korunmalı, sadece kontrollü noktalarda gezinti yapılmalıdır. Böylesine bir alanın korunma sisteminin oluşturulması, gözetiminin yapılması ve sahip çıkılmaya ihtiyacı vardır.”

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI

  • Etiketler : VAN HABER VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER