Van’da son 1 aydır üst solunum...
MEBİT

Van’da korona vakaları azaldı grip salgını patladı!

Van’da son 1 aydır üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısı dikkat çekerken, uzmanların tedbir çağrıları da ardı ardına geliyor. Hastanelerde patlama yaşanırken Van Vanliliği Hıfzıssıhha Kurulu’ndan da açıklama geldi.

Abone Ol

2021-12-02 09:44:31 | Son Güncelleme : 2024-04-10 21:25:06

Van’da korona vakaları azaldı grip salgını patladı!

Halk arasında grip olarak bilinen influenza hastalığından dolayı Van’da son 1 aydır sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısı dikkat çekecek düzeye ulaştı. Sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların büyük çoğunluğunun hamile anneler ve çocuklar olduğu gözlenirken vakalar katlanarak artıyor. Salgının etkisini artırması tedirlik yaratırken Van Valiliği İl Hıfzıhha Kurulu da konuyla ilgili bilgilendirme yaptı. Hastanelerdeki grip patlaması sürerken, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Sebih Alp da Şehrivan aracılığıyla influenza hakkında çeşitli uyarılarda bulundu.

UZMANLARDAN KRİTİK GRİP HASTALIĞI UYARISI!

Son zamanlarda kentte grip hastalığından dolayı şikayetler artarken Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm Dr. Sebih Alp da kritik açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Alp “Nezle, grip ve Covid19 birbirine girmiş durumda. Bunlar enfeksiyon oldukları için ayırt etmek biraz zor görünüyor. Nezle biraz daha hafif seyrediyor, basit bir burun akıntısı, hapşırık olarak seyrediyor. Bir kaç günlük istirahatle sıvı tüketimi ile geçebilir. Grip ise daha baş ağrıları, boğaz ağrıları, yüksek ateş, vücutta kırgınlık, eklem ağrıları olarak biraz uzun sürüyor. Ortalama 2-3 haftada atlatılıyor. Grip semptomları ile kovit-19’a çok çabuk çakışıyor. Kovit’19’da baş ağrısı, yüksek ateş, kuru ateş, nefes darlığı gibi sıkıntılar oluyor. Bundan dolayı grip ile kovit’19 birbirine yakınmış gibi görünse de kovit-19 salgınından öncede ağır geçiyordu” İfadelerini kullandı.

TEBDİRLER AZALDI GRİP HASTALIĞI ÇOĞALDI

Yaşanılan gribin koronavirüs ile bağlantısı olmadığını dile getiren Alp, “Bir kaç örnekle belirteyim, domuz gribi, kuş gribi gibi şimdide bu dönem yaşandığı gibide biraz ağır seyrediyor. insanlarımız bundan dolayı çok tedirgin oluyor. Şuan olan gribin koronavirüs ile bağlantısı yoktur. Grip (influenza) dediğimiz grip gücünü kendi bir seyri var, belli bir dönemde ağırlaşıyor. İnsanlarımız Covid19 başladığı süreçte alınan tedbir sayesinde zayıf bir grip geçirdiklerinde ve bu tedbirleri elden bıraktıkları için ağır gibi geliyor. Özellikle Van’da kış ayları soğuk geçiyor ancak bu hastalığın nedeni tedbirsizlikten kaynaklanıyor. Çünkü geçen sene Vanlılar tarafından üst düzeyde bir tedbir alınıyordu. Herkes kendini bir şekilde koruyordu ama ne zaman vakalar hafif seyretti gevşemeler başladı. O yüzden grip hastalığı da çoğaldı.” Şeklinde konuştu.

“GRİBİN 300’E YAKIN SEMPTOMLARI VAR”

Gribin çocukluk yaşlarda daha çok görüldüğünü söyleyen Alp, şunları kaydetti: “Grip (influenza) dediğimiz virüs yoğun bir bulaşıcıdır. Sadece belli dönemlerde zayıf kaldığı için daha hafif atlatıyor. Yalnız bu dönemdeki grip biraz daha ağır geçtiği için bir kaç hafta insanlar kendini kırgın ve yorgun hissediyor. İnsanlarımızda aslında Kovit-19’dan dolayı grip geçirince biraz daha ağır geçiriyorlar. Grip çocuklarda daha çok görünür. Özellikle çocukların okul dönemde daha hızlı kapmaları diğer insanlara da bulaşıcılık hızı biraz daha artıyor. . Gribin 300’e yakın semptomları olduğundan grip aşısı her yıl gösterdiği semptomlara göre değişiklik göstererek yeniden üretiliyor.”

“COVİT19 DA ALINAN TEDBİRLERİN AYNISINI GRİP OLUNCA DA ALINMALI”

Grip hastalığı da Covit19 gibi solunum yolu ile bulaştığı söyleyen Alp, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşı genelde kış aylarına girerken piyasaya dağıtılıyor. Grip aşısını herkesin olmasına gerek yok. Özellikle direnci düşük olan 65 yaş üzeri insanlarımız, nefes darlığı çeken çocuklar ve yetişkinler, kalp hastalığı olanlar, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, herhangi bir kronik hastalığı olanlar ve sağlık çalışlarının da mutlaka aşı olmalarını öneriyorum. Gribin yoğun olduğu dönemde gebelerin 3. Ayına denk geliyorsa onlarında aşı olmaları gerekiyor. Solunum yolu ile bulaştığı için grip olan kişiler maske ile korunabilirler.”

DR. ALP’TAN GRİP HASTALIĞINDAN KORUNMA YOLLARI

Covit19 hastalığında alınan tedbirlerin aynısının grip hastalığında da alınması gerektiğinin altını çizen Alp, Grip olan kişiler öyle ekstrem bir tedavi olmalarına gerek yoktur. Dikkat etmeleri gereken hususlardan biri fazla karabalığa karışmamaları, maske kullanımına ve beslenmelerine dikkat etmeliler. Uzman doktordan başka bir uygulama yapmamalarını, bol sıvı tüketmelerini öneriyorum. Gribin normalde kış mevsimde olması C vitamini daha fazla tüketsinler. Başka endişelerde bulunmalara gerek yoktur. Farklı hastalıklarla belirtikler aynı olabilir ve çoğu zaman bu şikayetlerden dolayı hastaneye gelenleri test için Covid servisine gönderiyorlar, bundan da korkmalarına gerek yok.”

KENTTEKİ GRİP SALGINI VE SU İLE İLGİLİ VALİLİKTEN ÖNEMLİ KARARLAR!

Öte yandan son dönemlerde ciddi bir grip ve bulaşıcı hastalık salgınının yaşandığı Van’da hastaneler dolup taşmaya devam ediyor. Koronavirüs oranı yüzde 9,7’e kadar düşen kentte buna rağmen hastanalerde hem gündüz hem de gece doktor sıraları bitmiyor. Hem grip hem de diğer bulaşıcı hastalıklar artmaya ve su kaynaklı olup olmadığı yönündeki tartışmalar sürerken Van Valiliği Van İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu hem salgın hem de içme suları ile ilgili önemli kararlar aldı. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 30.11.2021 tarih ve 2021/39 sayılı kararları kamuoyuna duyurdu. Kentte artan grip vakaları ve su ile ilgili tartışmalar sonrası iki konuyla ilgili kararlar alan kurul, alınan kararları paylaştı.

SALGIN İÇİN MASKE ÖNERİSİ

“Mevsimsel İnfluenza (Grip) Hastalığının Önlenmesi Amacıyla; Mevsimsel İnfluenza (Grip) Hastalığı tanısı alan kişilerin enfeksiyonu bulaştırma süreleri boyunca tıbbi maske kullanmalarının, riskli gruplardan kaçınmalarının (65 yaş üstü, 5 yaş altı, kronik hastalığı bulunan, immün yetmezliği olan ve gebe gibi) önerilmesine”

SU ŞEBEKESİ VE DEPOLARI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ KARARLAR

İçme ve kullanma sularının temiz, sağlıklı ve güvenilir bir şekilde temin edilmesi amacıyla; Su deposunda suyun debisine göre ayarlanabilen otomatik klorlama cihazları ile düzenli ve sürekli olarak klorlanacaktır. Su depolarındaki klorlama cihazları sürekli olarak 24:00 saat çalışır durumda bulundurulacaktır. Van Büyükşehir Belediyesi VASKİ tarafından içme ve kullanma sularına ait kaynak, kaptaj, depo ve isale hatlarının her türlü kirlenmeye karşı korunması için gerekli önlemler alınacaktır. Şebeke suyu depolarının yılda en az bir defa temizliklerinin yapılarak deponun iç yüzeyi fiziksel ve teknik uygunsuzluklarından korunacaktır. Şebeke sistemlerinde meydana gelen arızalar derhal onarılacaktır. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından şebeke sularında bakiye klor ölçümleri düzenli olarak yapılacaktır.”

 

ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ORHAN SAĞLAM

  • Etiketler : VAN HABER VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER