Van İşitme Engelliler ve Ailel...
MEBİT

Engelli mülteciler için eğitim çalışmaları başlatıldı

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) tarafından “Engelli Mülteci Eğitim Danışmanlık ve Farkındalık” projesi kapsamında engelli mültecilere yönelik dil ve mesleki kurs eğitimleri başlatıldı. Proje Koordinatörü İlkay Gökdere, projede “ev sahibi topluluk mensubu engelliler” olarak tarif edilen Vanlı engellilerin de eğitimlere dahil olduklarını belirterek, amaçlarının engelliler için kültürler arası uyumu sağlamak olduğunu söyledi.

Abone Ol

2021-11-29 10:44:36 | Son Güncelleme : 2024-03-11 21:07:21

Engelli mülteciler için eğitim çalışmaları başlatıldı

VİED, AB ve Alman Kalkınma Bankası tarafından desteklenen “Engelli Mülteci Eğitim Danışmanlık ve Farkındalık” projesi ile İran ve Afganlı engelli mültecilere yönelik eğitim çalışmaları başlattı.
Süresi 1 yıl olan proje 1 Eylül’de start aldı, eğitimlere ise Kasım ayı başlarında geçildi.

 

NE TÜR EĞİTİMLER VERİLİYOR?

Proje kapsamında, VİED binasında sınıf tarzında düzenlenen salonda Türkçe dil dersleri veriliyor.
Dil eğitiminin yanı sıra engellilere galoş ve sabun üretimi gibi mesleki kurslar da veriliyor.  
Eğitimlere 40 engelli mülteci, 30 da projede “ev sahibi topluluk mensubu engelliler” olarak tarif edilen Van’da yerleşik olan engelliler katılıyor.

 

ÜCRETSİZ AVUKAT HİZMETİ

Dil eğitimlerinde 1 işitme engelli tercüman, 1 Farsça tercüman, 3 öğretmen yer alıyor. 
Proje kapsamında engellilere ücretsiz hukuk desteği için ayrıca 1 avukat görev yapıyor.

 

PROJENİN AMACI

Projenin amacına ilişkin bilgi veren Proje Koordinatörü İlkay Gökdere, şunları söyledi:
“Projenin amacı Van’da bulunan engelli mültecilerin entegrasyonunu ve kültürler arası uyumu sağlamak. Her iki tarafın birbirini anlamalarını sağlamak… Ayrıca ailelere toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri de verilecek. Buradaki amaç da engelli mülteci aileleri ile Van’da yerleşik engelli ailelerin bir araya getirilmesi ve sosyal uyumun yakalanması.”

 

MESLEKİ KURSLARIN İŞLEVİ

Van’da yerleşik olan engellilere yönelik projenin 5 yıldır sürdüğünü, bu sene mülteci olanlarını da dahil ettiklerini ifade eden Gökdere, “Daha önceki kurslarımızda yapılan galoş ve sabun üretimi eğitimleri de verilecek. Öncesinde yapılan eğitimlerde yetkinleşen engelliler şu anda evlerinde galoş ve sabun üreterek satışa sunuyor. Para kazanıyorlar. Bu eğitimlerle engelli mültecilere de aynı imkanın sağlanması amaçlanıyor.” dedi.   
 

ANKET ÇALIŞMASI YAPILACAK

Proje kapsamında ayrıca mülteciler arasında anket çalışması da gerçekleştirilecek. 
Proje Koordinatörü İlkay Gökdere, “Dil eğitimi ve kursların yanı sıra 100 engelli mülteci 100 de Van’da yerleşik yaşayan engelli ile engellilerin genel sorunları konusunda bir de anket çalışması yapılacak.” bilgisini verdi.

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI

  • Etiketler : VAN HABER VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER