Van’da üst geçit problemi çözü...
MEBİT

Van’da engelliye engel olan üst geçit sorunu devam ediyor!

Van’da üst geçit problemi çözüm bekliyor… Van’da engelliye engel olan üst geçit sorunu devam ediyor!

Abone Ol

2021-09-21 12:06:45 | Son Güncelleme : 2024-04-15 04:00:28

Van’da engelliye engel olan üst geçit sorunu devam ediyor!

Van’da bitmeyen sorunlarla ilgili çözüm arayışları ve beklentileri devam ederken, yıllardır konuşulmasına rağmen çözülmeyen birçok sorun çözüme kavuşturulmayı bekliyor. 2011 yıllında meydana gelen depremden sonra hızlı bir toparlanma süreci yaşayan kentte sorunlar bitmiyor. Bu sorunların içerinde vatandaşların karşıdan karşıya geçmesinde olanak sağlayan üst geçitler de yer alıyor. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen üst geçitler, vatandaşa kolaylık sağlarken, engelli ve özel insanlara hitap etmemesi de dikkatlerden kaçmıyor. Kentteki üst geçitlerle ilgili sorunlara çözümler aranırken, asansör ve yürüyen merdivenlerin yapılması içinde çağrılar devam ediyor. Meclis gündemine de taşınan üst geçit problemi, bakanlık tarafından reddedilse de Van Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hanefi Baykara ve vatandaşlardan çözüm için talepler sürüyor. Birçok vatandaşın ve ilgili STK’ların yıllardır yaptığı gibi çağrıları ve girişimleri sürerken dezavantajlı gruplar bu anlamda mevcut geçitler ve yeni yapılan yapılar için çözüm taleplerini dile getirmeye devam ediyor.

ÜST GEÇİTLERDE ASANSÖR VE YÜRÜYEN MERDİVeN EKSİKLİĞİ VAR

Hayata geçirilen üst geçitlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hanefi Baykara, “Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin oradaki üst geçitler çok yoğun kullanılıyor. Oraya alt geçit yaptılar ve orayla bir sorunumuz kalmadı. Birde adliyenin orada bir geçit var. Oradan engelli bir vatandaşın karşıdan karşıya geçmesi olanaksızdır. Tabi stadyumun orada da bir üst geçit var ve orada da aynı sorunlar mevcut. Aslında çok yoğun kullanılan yerlerde üst geçitler var ama hiçbiri engelli vatandaşlarımıza hitap etmiyor. Üst geçitlerde asansör ve yürüyen merdivenlerin yapılması haktır. Çünkü batıya gittiniz zaman hemen hemen yerde yapılan üst geçitlerde asansörün de yapıldığını fark edeceksiniz. Bu konuda da vatandaşlarımızın da çok duyarlı olması gerekir. Çünkü bir yerde bir şey yapıldığı zaman iki günde talan ediliyor. Kısaca asansörlerin yapılması için çağrılarını yenileyerek vatandaşlardan da sahip çıkmaları gerektiğinin altını çiziyorum.” Şeklinde konuştu.

BAYKARA: DÖNÜP DOLAŞIP AYNI YERE GELİYORUZ!

Van’ın büyükşehir olduğunu hatırlatan Baykara, son yıllarda engelli ve yaşlı vatandaşların zorluk çektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Nüfusu 1 milyonu geçen şehirde kaldırım ve yollarda yapılan çalışmalar engelli vatandaşlar için tam bir işkenceye dönüşmüş durumda. Burada normal vatandaşlar çok zor yürüyebiliyor. Görme engelliler için yapılan sesli sistemlerinin birçoğu da çalışmıyor. Çalışanlarda düzensiz çalışıyor. Biz burada sadece bedensel engellilere değil, bütün engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın sorununu da dile getirmeliyiz. Engellilere hizmet eden derneklerle bir araya geliyorduk. Bunu da büyükşehir bünyesinde yapıyorduk. Fakat sürdürülebilir olmadığı için durdu. Şimdi ise onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Buna bağlı olarak sorunlar da devam ediyor. Basın açıklaması yapıyoruz, sorunları gündeme taşıyoruz ama dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz.”

“SORUN KÜÇÜK BİR SORUN DEĞİL”

Yerel yönetimlerin bu konuyla ilgili çalışmalar yapmasına vurgu yapan Baykara, şöyle devam etti: Bakanlığın çıkardığı bir kanun vardı. Türkiye genelinde 2005 yılında engelliler yasasıyla ilgili çıkan bir kanun vardı. Bu kanunda sürekli ertelendi. Yıl 2021, bu kanun daha yasalaşmadı ve 3 yıl daha ertelendi. Engellilere karşı çıkardıkları kanunlar şuan engelleniyor. Bunlar olunca da diğer sorunları da dile getiremiyorsun. Eğer ki yasa ile ilgili çalışmalar hayata geçerse yaşlı ve hasta vatandaşlarımız da yaralanacaklar. Aslında engelli vatandaşlar kadar yaşlı vatandaşlar içinde engel teşkil ediyor. Bu sorun küçük bir sorun değil. Her il kendi vatandaşları için çalışmalar yürütüyor. Van’daki insanlarda bu çalışmaları hak ediyor.”


“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR TOPLANTIDAN FAZLASI YAPILMIYOR”

Üst geçit sorunuyla ilgili gerekli mercilerle toplantı yaptıklarını ifade eden Baykara, “Toplantıların arkası gelmedi.” Dedi. Başkan Baykara, “Sorunların çözümü için bir toplantıdan fazlası yapılmıyor. Bu çalışmaları da yürüten sağlıklı bireyler. Ondan dolayı da çalışmalar unutulup gidiliyor. Ya da kurumlar da değişiklik olduğundan dolayı gelen kişi, giden kişinin projesini devam ettirmiyor. Anlayacağınız sorun öylece kalıyor. Biz anca talepte bulunuruz. Bunun için yerel yönetimlerin rolü daha büyük. Bütçesi ve imkanı olan bir kurum değiliz. Belediyenin yaptığı bir işe de engel olamayız. Çünkü öyle bir yetkimiz yok. Kentteki sorunları rapor haline getiren ekipler var. Valilik ve belediye bünyesinde bulunan bu ekipler bu tür sorunları valiye iletmeleri lazım. Görevlendirdiği daire başkanları var. Bu kentin hemen hemen bütün sorunlarına çözüm arayışları olmalı.” Görüşlerine yer verdi.

VATANDAŞLAR DA KONUDAN MUZDARİP!

Üst geçit sorunuyla ilgili Şehrivan’a görüş bildiren vatandaşlardan Mirza Çelikkale, “Özellikle Adliye ve Hastane civarlarında bulunan üst geçitlere engelli vatandaşlar için çözüm bulunulması şart. Bu konuyla ilgili de sayın valimizin çalışma yürütmesi lazım. Çünkü buraları sadece sağlıklı ve genç insanlar kullanmıyor. Yaşlı ve engelli vatandaşlar tarafından da çok kullanılan bir yer. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza yardım etmeliyiz. Üst geçitlerde asansör ve yürüyen merdivenler olmadığı için kullanamayan vatandaşlarda metrelerce yol yürüyüp karşıdan karşıya geçmek zorunda kalıyorlar. Onların bedenleri zaten onlara engel, biz de bari hayat şartlarını onlara kolaylaştıralım. Bu konu da çok mühim bir konu, o yüzden sorunun çözülmesi için çalışmalar başlatılmalı.”

VATANDAŞ: ÇOK BÜYÜK BİR EKSİKLİKLE KARŞI KARŞIYAYIZ!

Osman Öztoprak adlı vatandaş ise, “Vatandaşlarımıza sahip çıkmamız gerekir. Hele ki yaşlı ve engelli insanlara kolaylık sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız. Üst geçitlerin yoğun kullanıldığı alanlarda vatandaşların karşıdan karşıya geçişleri kolaylaşmış olabilir. Peki, hiç bu konuda yaşlı ve engelli vatandaşları düşünen var mı? Çok büyük bir eksiklikle karşı karşıyayız. Bu şehirde sadece sağlıklı insanlar yaşamıyor. Bir proje hayata geçiliyorsa engelli ve yaşlı insanların da düşünülmesi lazım. Şehre ve insanlarımıza fayda sağlayacak her projenin desteksisiyiz. Asansör ve yürüyen merdivenlerinde çok büyük bir eksiklik olduğunu görüyoruz. Buradan da yetkililere bu konuyla ilgili de çalışmaların yapılması için çağrıda bulunuyoruz.” İfadelerini kullandı.

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

  • Etiketler : VAN HABER VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER