Van Esnaf ve Sanatkarlar Odala...
MEBİT

VAN ESOB Başkanı Berge, THY'ye seslendi!

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge, Van Ferit Melen Havalimanın uluslararası uçuşlara açılması gerektiğini ifade etti.

Abone Ol

2021-06-20 23:57:08 | Son Güncelleme : 2024-02-19 00:50:47

VAN ESOB Başkanı Berge, THY'ye seslendi!

14 aydır kapalı olan Kapıköy sınır Kapısı 17 Mayıs 2021 tarihinde saat 00.00 itibariyle yeniden açıldı. Büyük umutlar, uğraşlar, çabalar sonunda Kapıköy’ün yeniden açılması büyük sevinç yaratırken umutlu bekleyiş bu kez İran tarafının kapılarını açmaması nedeniyle buruk bir sevince neden oldu. Kapının Türkiye tarafından açılmasının üzerinden 1 aydan fazla zaman geçmesine rağmen İran tarafı henüz kapıyı açmadı. 

"MERAKLI BEKLEYİŞ SÜRÜYOR"

Van’ın İran’a ve Orta Doğu-Asya’ya açılan en önemli kapısı olan Kapıköy Sınır Kapısı 24 Mart 2020’de koronivürüs pandemisi nedeniyle kapatıldı. O tarihten sonra birçok sınır kapısı açılmasına rağmen Van’ın İran’a açılan kapıları bir türlü açılmadı. Aradan geçen 1 yılı aşkın zaman diliminde ve geçtiğimiz yaz aylarında milyonlarca turist ülkeye giriş yapmasına rağmen Van, ekonomideki can damarı olan İranlılar’ı ağırlayamadı. Bu süreçte yapılan saysız mücadele sonuçsuz kalmasına rağmen yereldeki STK ve kuruluşlar ile özellikle muhalif siyasilerin çabaları aralıksız sürdü. 

"SEÇİMLER DE YAPILDI"

Kapının 14 ay sonra 17 Mayıs 2021 tarihinde açılması büyük sevinç yaratırken bu kez de İran’ın Razi Sınır Kapısı’nı resmi olarak açmadığı görüldü. Bu durum akıllarda soru işareti yaratırken Van ve bölge illerinden gözler İran İslam Cumhruyieti'nde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrildi. Çünkü; yaygın olan ve kulislerin dillendirdiği bir görüşe göre de sınır kapısının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra açılacağıydı ve o seçim geldi çattı. 19 Haziran'da komşu ülke İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Seçimi muhafazakar aday İbrahim Reisi, oyların yüzde 62'sini alarak ilk turda kazandı. Böylelikle kapının açılmasının önündeki bir engel daha ortadan kalktı. Bakalım kapılar açılacak mı?

"BAŞKAN BERGE'DEN THY'YE ÇAĞRI"

Kapı açılacak mı? Turist gelecek mi? Ticaret canlacak mı? soruları hala cevap bulmazken bu süre içinde iki ülke arasındaki farklı gelişmeler de varlığını sürdürmeye devam ediyor. Van, Ağrı ve Hakkari illerinde kara sınır kapılarının (Kapıköy, Gürbulak, Esendere) koronavirüs dolayısıyla kapatılması ve bu kapanmanın uzun sürmesi bölge halkında, esnaf ve STK'larda tepkilere neden olurken, iki ülke arasında uçuşlar neredeyse hiç aksamadı. Uçuşlar sadece kısa bir süre durdu ve akabinde devam etti. Hatta öyleki Türk Hava Yollarının bir markası olan AnadoluJet 04 Mayıs 2021 tarihinde "Yeni Hattımız, İzmir-Tebriz!" sloganıyla uçuşların yapılacağını resmi internet sitesinden kamuoyuna duyurdu. Bu durum özellikle bölgede turizm ve ticaret yapan vatandaşların tepkisinin daha fazla artmasına neden oldu. Kapının kapandığı ilk günden bu yana kentin taleplerini yerel ve ulusal mecralarda yüksek sesle dillendiren Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge, bu kez Van Ferit Melen Havalimanın uluslararası uçuşlara açılması gerektiğini ifade etti.

Başkan Berge, twitter hesabından şu ifadelere yer verdi: "Türk Hava Yolları'dan talebimizdir: Lütfen Van - Tebriz, Van - Tahran, Van - Erbil karşılıklı uçak seferlerini başlatın. Van bu yükü kaldıracak potansiyele fazlasıyla sahiptir @TK_TR @BilalEksiTHY @anadolujet"

GazeteVAN

 

  • Etiketler : İSA BERGE VAN VAN HABER İRAN KAPIKÖY SINIR KAPISI TURİST TURİZM
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER