Son yıllarda fuar anlamında ül...
MEBİT

Van Bu Yıl Yeni Bir Fuara daha Ev Sahipliği Yapacak

Son yıllarda fuar anlamında ülkede kendinden sıkça söz ettiren Van, önemli firmalara da ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. Kentin gerek tanıtımı ve gerek istihdamı için önemli bir yere sahip fuarlar pandemi yasaklarının kalkmasının ardından hız kesmeden devam ediyor. 2022 yılında yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği fuarlar bu yıl da sürecek.

Abone Ol

2023-01-24 09:55:56 | Son Güncelleme : 2024-04-10 23:16:22

Van Bu Yıl Yeni Bir Fuara daha Ev Sahipliği Yapacak
 

 

Ülke genelinde düzenlenen fuarlar organize edilen bölgelerin ulaşımına, konaklaması, yeme-içmesine, alışverişine, ticaretine katma değer katarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Fuarcılık anlamında iyi bir ivme yakalayan Van’da her ne kadar pandemi yasaklarıyla birlikte fuarlara kısa bir ara verilse de geçen yıl yeniden düzenlemeye başlanan fuarlar hız kesmeden devam ediyor. 2022 yılında birbirinden farklı fuarlara ev sahipliği yapıp yüz binlerce kişiye kapılarını açan Van fuarları bu yıl da o havayı estirecek. Fuar kenti olma yolunda iyi bir ivme yakalayan Van, 2023 yılında da yeni fuarlara ev sahipliği yapacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yayımladığı (TOBB) 2023 Yılı Fuar Takvimi’ne göre Van’da bu yıl 10 fuar düzenlenecek. Türkiye’nin dört bir yanından firmalar Van’daki fuarlara yoğun ilgi gösterirken, konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren İpekyolu Expo A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Can Çelik, geçen yıl içerisinde yaklaşık 500 bin vatandaşın fuarları ziyaret ettiğini dile getirdi. Çelik, bu yıl düzenlenecek fuarlarla ilgili de bilgi verdi.

 

VAN, FUAR KENTİ OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR!

İpekyolu Expo A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Can Çelik, Van’ın fuar kenti olma yolunda emin adımlarla gittiğini dile getirerek, “Türkiye genelinde fuarlar pandemi sonrasında hareketlenme oldu. Çünkü pandemi dolayısıyla 1-2 yıl fuarlar olmadı. Van’da da fuarlar Covid-19 sebebiyle iptal oldu. Yasaklar kalkınca Van’da da hareketlenme oldu. Van şu an fuarlar anlamında Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde, Diyarbakır’dan sonra en fazla fuar yapılan şehir oldu. Bu da hem şehir dinamikleriyle hem de sınır ili olması ilgili bir durum diye düşünüyorum. Van bu sene de Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde en çok fuar yapılan şehir olacaktır 2023 fuar takvimine göre” diye aktardı.

YÜZBİNLERCE KİŞİ VAN FUARLARINI ZİYARET ETTİ!

Çelik, Van halkının fuarlara yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, “Van’daki vatandaşların fuarlara ilgisi oldukça iyi. Van halkı fuarlara çok ilgili. Bir şehrin fuar şehri olabilmesi için en önemli etkenlerden biri şehir dinamiklerinin halkın fuarlara daha çok önem göstermesi ve fuarlarla ilgili bu anlamda gidip gelmeleri, fuarları ziyaret etmeleri bu şehri fuar şehri yapıyor. Van halkından dolayı kent fuar şehri. Van’daki halk fuarlara çok önem verdiği için kent fuar şehri oluyor” dedi.

 

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN FİRMALARDAN VAN FUARLARINA YOĞUN İLGİ…

Fuarların Van’a katkı sağladığının altını çizen Çelik, “Bir fuar ortalama 127 sektörü etkiliyor. Tabii bunun şehir ekonomisine inanılmaz büyük katkıları var. Ulaşımdan barınmaya, yeme-içmeden turizme kadar hemen hemen her sektörü etkileyen bir alan fuarcılık. Van’ın da bu sektörlere etkisi anlamında ticaretine büyük katkı sağlıyor. Van’ın entelektüel birikimine de çok katkıda bulunuyor. Farklı konularda yapılan fuarlar Van halkının entelektüel birikimine de çok büyük katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

ÇELİK: FİRMALAR VAN’A GELMEK İÇİN CAN ATIYOR

Çelik, ülkenin dört bir yanından firmaların Van’a geldiğini dile getirerek şunları söyledi: “Türkiye’nin her yerinden firmalar Van’a geliyor. Ankara’dan, Ege’den, Doğu ve Güneydoğu bölgesinden gelen firmalarımız var. Bütün Van piyasasını ve çevre iller piyasasını merak eden firmalar farklı bölgeden kente geliyorlar. Firmaların hepsi Van’a gelmek için can atıyor. Gıdadan inşaata, giyimden sağlığa birçok firma sahibi Van’daki fuarlara katılmak istiyor ya da yıllardır katılıyor. Van önemsenen bir il. Bölgede de 6-7 ili etkileyen bir mevkide bulunduğu için firmalar için önemli bir pazar. Zaten fuar alanımızın doluluğundan da bu gözüküyordur diye düşünüyorum.”

“500 BİN ZİYARETÇİ VAN’DAKİ FUARLARI ZİYARET ETTİ”

Yurt dışından firmaların Van fuarlarına katılımını değerlendiren Çelik, “Özellikle Turizm ve Sağlık Fuarında İran ve Irak’tan katılımcılarımız vardı. Bunlar uluslararası sektörler. O yüzden yurt dışı katılımı iyiydi ama 2023 ve 2024 yılında Avrupa’dan ve Ortadoğu’nun farklı pazarlarından biz buraya katılımcı ve ziyaretçi getirmeyi hedefliyoruz. Biraz daha uluslararası hale getireceğiz fuarları. Geçen yıl 8 fuarımız oldu. Bu 8 fuarın toplamında yaklaşık 500 bin ziyaretçi fuarları ziyaret etti diye düşünüyoruz” dedi.

ÇELİK: EN ÇOK YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI İLGİ GÖRÜYOR

Sağlık ve Yöresel Ürünler Fuarı’ndan söz eden Çelik, “Van YYÜ ile birlikte Sağlık Fuarı düzenledik. Bu sene de fuarı düzenleyeceğiz. Üniversitemizle birlikte uluslararası bir Sağlık Bilimleri Kongresi gerçekleştireceğiz. Geçen seneye göre bu sene bu fuara ilginin artmasını bekliyoruz. Tüketime dönük fuarlar ilgi görüyor. Van Yöresel Ürünler Fuarı da tüketime dönük bir fuar olduğu için çok ilgi görüyor. Herkes katılıyor bu fuara. Bütün halk ziyaretçi olduğu için daha yoğun bir ziyaretçisi var. Yöresel Ürünler Fuarı’na herkes katılığı için oldukça ilgi çekiyor” diye konuştu.

 

ÇELİK, YILLARDIR MERAKLA BEKLENEN KİTAP FUARI’NIN MÜJDESİNİ VERDİ!

Çelik, Van’da yıllardır yapılmayan ve merakla beklenen kitap fuarının bu yıl yapılacağının müjdesini vererek, “Kitap fuarıyla ilgili hem Van Valiliği hem de Van Büyükşehir Belediyesi bir çalışma içerisinde. Biz de çalışıyoruz. Muhtemelen eylül veya ekim ayında güzel bir kitap fuarı organize edilecek” diye aktardı.

VAN BU YIL YENİ BİR FUARA DAHA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK!

Van’da bu yıl ilk defa ve kapsamlı bir şekilde düzenlenecek ‘Van Güneş Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Fuarı’ndan söz eden Çelik şunları aktardı: “Van’da İnşaat Fuarıyla birlikte Enerji Fuarı yapacağız. Enerji Fuarında yenilenebilir ve güneş enerji sistemleri tanıtılacak. Daha önce İnşaat Fuarı’nın içerisinde bir enerji fuarı vardı. Bu defa sadece Enerji Fuarı olacak ve daha kapsamlı yapılacak. Devlet kurumlarıyla birlikte bir sempozyum yapmayı düşünüyoruz. Van, enerji verimliliği bakımından Türkiye’nin en önemli şehri. Bu yüzden güneş enerjisi firmaları buraya yatırım yapmaya başladı. Biz de bununla ilgili büyük bir sempozyum yapıp Türkiye’deki firmaları buraya çekmeyi hedefliyoruz.”

 

ÇELİK: 2024 FUAR SAYISINI 12-14’LERE ÇIKARACAK

Çelik, 2024 yılında fuar sayısı arttırmak hedeflerinin olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Van, Türkiye’nin fuarlar anlamında en önemli 5 şehrinden biri. Türkiye’de bu kadar çok fuar düzenlenen başka bir il yok İstanbul, Ankara, İzmir haricinde. Bu anlamda Van’daki fuar dinamikleri 2024 bu 10 fuar sayısını 12-14’lere çıkacak. Sadece Türkiye ile değil uluslararası arenada da diğer bölge ülkeleriyle de yarışıp çok güzel projeleri Van’da yapacağız. Van, Doğu’da bir fuar şehri olma noktasında emin adımlarla ilerliyor.”

VAN, 2023 YILINDA 10 FUARA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK!

Fuar kenti olma yolunda iyi bir ivme yakalayan Van, 2023 yılında da yeni fuarlara ev sahipliği yapacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yayımladığı (TOBB) 2023 Yılı Fuar Takvimi’ne göre Van’da 10 fuar düzenlenecek.

İŞTE VAN’IN 2023 FUAR TAKVİMİ…

İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından ‘Van Yöresel Ürünler, Gıda ve El Sanatları Fuarı’ düzenlenecek. İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından ‘İnşaat, Yapı, Dekorasyon ve Emlak Fuarı’ düzenlenecek. İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından ‘Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’ düzenlenecek. İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından ‘Van Evlilik Hazırlıkları Fuarı’ düzenlenecek. İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından ‘Van Mobilya Dekorasyon Fuarı’ düzenlenecek. İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından ‘Van Güneş Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Fuarı’ düzenlenecek. Us Fuarcılık ve Organizasyon Ltd. Şti. tarafından ‘Van Altın Mücevher Fuarı’ düzenlenecek. İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından ‘13’üncü Uluslararası Van Doğu Anadolu Turizm Kongre ve Fuarı’ düzenlenecek. İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından ‘Van Sağlık Fuarı ve Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi’ düzenlenecek. İpekyolu Expo Fuar A.Ş tarafından ‘Van Yöresel Ürünler, Gıda ve El Sanatları Fuarı’ düzenlenecek.

 

ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

 

  • Etiketler : FUAR
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER