Son birkaç haftada Van’da salg...
MEBİT

Van’da uzmanlar uyarıyor! Grip ve Covid-19 vakaları artışta!

Son birkaç haftada Van’da salgın hastalıklar ve hastanelere başvuru sayısı iyice arttı. Grip ve diğer salgın hastalık şikayetleri ile soluğu hastanelerde alanlarda ciddi artış görülürken özellikle okullar gibi toplu alanlarda salgının yayılımı da yükselişe geçti. Grip, benzer hastalıklar ve Covid19’un ayırt edilemez hale geldiği süreçte işin uzmanlarından önemli açıklamalar geldi.

Abone Ol

2022-12-01 09:25:06 | Son Güncelleme : 2024-04-16 15:21:19

Van’da uzmanlar uyarıyor! Grip ve Covid-19 vakaları artışta!

Kış aylarının başlamasına sayılı günler kala kentte özellikle grip vakalarında ve salgın hastalıklarda ciddi bir artış yaşanıyor. Hem bulaş hem de hava soğukluğu nedeniyle iyice artan hastalıklar nedeniyle hastaneler tıklım tıklım dolarken okullarda da öğrencilerin büyük bölümü salgınla mücadele ediyor. Öte yandan gündemden çıkmasına rağmen Covid-19 vakaları da yeniden konuşulmaya başlandı. Dünyadaki birçok ülkede yeniden tedbirler konuşulurken, ülkede de hala vakaların görüldüğü bilinirken koronavirüs olma ihtimaline rağmen bunu salgınla karıştıran vatandaş rahat davranarak virüsü daha geniş kitlelere yayıyor. Hem salgın hastalıklar hem Koronavirüs bulaşı devam ederken, Şehrivan kent genelindeki hastalık, salgın ve Covid19’a dair son durumu Van Tabipler Odası Başkanı Op. Dr. Ahmet Koç’a sordu. Koç, Şehrivan aracılığı ile yaptığı açıklamada maske, mesafe ve temizliğe dikkat çekerken, vatandaşlara tedbirli olma çağrısında bulundu.

VATANDAŞ SALGIN ŞİKAYETİYLE HASTANALERE KOŞUYOR, COVİD19 VAKALARI ARTIYOR…

Kış aylarının zor geçtiği Van’da havalar soğumaya başlarken bununla birlikte kentte hastanelere grip şikâyetiyle başvuranların sayısı da son dönemlerde artış gösterdi. Grip vakasıyla hastanelere başvuranlarda ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetler görülüyor. Tüm dünyada etkisini gösteren Covid-19 pandemisinde 3 yıla yaklaşılırken, vaka sayıları son haftalarda hem dünyanın farklı noktalarında hem de Türkiye’de artışa geçti. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Türkiye Haftalık Covid-19 Tablosu’na göre, 31 Ekim-13 Kasım 2022 tarihleri arasında 28 bin 808 vaka ortaya çıkarken, 73 kişi ise hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs tablosuna göre, toplam vaka sayısı 17 milyon 8 bin 537’ye, toplam vefat sayısı ise 101 bin 400’e ulaştı. Hem grip hem de koronavirüs hastalarında artış yaşanırken, grip ve Covid-19 belirtileri karıştırılabiliyor.

TABİP ODASI BAŞKANI AHMET KOÇ ŞEHRİVAN’A KONUŞTU

Van’da grip ve koronavirüsün son günlerde artış gösterdiğini dile getiren Van Tabipler Odası Başkanı Op. Dr. Ahmet Koç, “Kışa girmeye yakın olduğumuz bugünlerde grip vakalarında yoğun bir artış olduğu görülüyor. Üst solunum yolu hastalıkları Covid-19, grip ve nezle virüslerinin bu mevsim geçişlerinde arttığı görülüyor. Son günlerde Van’da Covid-19, grip ve diğer solunum hastalıklarının da artış olduğunu gözlemlemekteyiz. Hastalığın özellikle yaşlılar ve beş yaşından küçük çocuklarda risk oluşturduğunu söyleyebiliriz” dedi.

“ATEŞ, HALSİZLİK, BOĞAZ AĞRISI, EKLEM AĞRISI GİBİ ŞİKAYETLER GÖRÜLÜYOR”

Koç, tedbirlerin kaldırılmasıyla birlikte Covid-19 vakalarında artış olacağını belirterek, “Kışa girmemizle birlikte hem Covid-19 hem de grip vakaların da bir artış olacaktır. Covid-19 hastalığı zaten şu an devam etmekte. Bunun yanında soğukların başlamasıyla grip ve diğer solunum hastalıklarının da bir artış bekleniyor. Covid-19 salgınının azalmasıyla birlikte daha önce alınan maske, mesafe gibi önlemlerin ortadan kalkması nedeniyle herhangi bir önlem alınmadığı için üst solunum yolu hastalıklarında bir artış olacaktır. Covid-19 döneminde maske kullandığımız için grip vakalarına daha az rastlanıyordu. Maske tüm üst solunum hastalıklarında bulaşmada koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır” diye aktardı.

KOÇ: COVİD-19, GRİP VE NEZLE VİRÜSLERİNİN BU MEVSİM GEÇİŞLERİNDE ARTTIĞI GÖRÜLÜYOR

Kapalı ortamlarda hastalığın daha sık bulaştığını ifade eden Koç, “Bu dönem hastalar da kas ve eklemlerde ağrı, yüksek ateş ve öksürük vardır. Kapalı ortamlarda aynı havayı soluyanlar da hastalığın bulaşması çok sık olur. Hastalık 65 yaş üzeri vatandaşlarda daha sık görülmekte bu nedenle hem grip aşısı hem de Covid-19 aşılarının bu hastalarda yapılmasında yarar var. Maske bu tür üst solunum yolu grip benzeri vakalarda çok önemli bir koruma aracıdır. Son zamanlarda çok sayıda hasta poliklinikler başvurmakta, toplu taşımada özellikle dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

UZMAN İSİMLER MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK KONUSUNDA UYARIYOR…

Koç, önlemlerin alınması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi: “Covid-19 ve pandemi daha bitmeden koruyucu sağlık önlemlerin özellikle maske ve diğer kurallara uyulmaması nedeniyle son zamanlardan solunum yoluyla bulaşan hastalıklar da çok artış olduğunu gözlemlemekteyiz. Özellikle toplu taşıma araçlarında kapalı kalabalık ortamlarda maskenin özendirilmesi önlemlerin hatırlatılması gerektiğini düşünüyoruz. İnsanlar hasta olmadan önlem alınması gerekmektedir.”

ŞEYHANOĞULLARI: SONBAHARDAN KIŞA GEÇİŞLERDE BU HASTALIKLARDA ARTIŞ OLUR

Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehdin Şeyhanoğulları, mevsimler geçişlerde grip, nezlenin olabileceğini dile getirerek, “Mevsimsel geçişlerde bu hastalıklar olur. Özellikle sonbahardan kışa geçişlerde bu hastalıklarda artış olur. Ta ki marta, nisana ve mayısa kadar. Yaşanılan yere göre de değişiklik gösterir. Bazı yerlerde kış uzun sürer, bazı yerlerde kısa. Mevsimler geçişlerde grip salgınının olması normaldir. Tarihten beri böyle gelmiş ve böyle gidecek” dedi.

“GRİPLE KORONAVİRÜS BİRBİRİNE BENZİYOR AMA…”

Şeyhanoğulları, griple koronavirüsün benzerliklerini ve farklılıklarını anlatarak şunları aktardı: “Nezle, enfeksiyonel grip, soğuk algınlığı dediğimiz hastalıklarla Covid-19’un bulaşım yolları aynıdır. İnsandan insana nefes yoluyla ya da elle bulaşır. Bu nedenle bulaşma yolları aynıdır. İnsanların kapalı yerlerde toplanması, toplu taşımada yoğunlukla bu hastalıklar artar. Griple Covid-19 birbirine çok benziyor. Benzer çok yönleri var ama farklı yönleri de var. Koronavirüste koku ve tat kaybı söz konusudur. Koronavirüs olan kişi koku ve tat almakta zorlanır. Gripte hapşırma fazladır. Koronavirüste hapşırma azdır. Koronavirüste nefes almak zorlaşır ama gripte nefes darlığı yüksek değildir. Biri Covid-19 olduğunda öksürüğü fazladır, gripte daha hafiftir. Bir hasta grip olduğunda birkaç günde kendini toparlayabilir ama koronavirüs ise toparlanması uzundur. Enfeksiyon alan kişi kendini 3-4 günde hissettiriyor ama koronavirüste ise 10-14’e kadar uzuyor bu. Gripte şikayetler daha erken başlıyor ama koronavirüste şikayetler daha geç başlıyor.”

ŞEYHANOĞULLARI: VATANDAŞ TEDBİRİ ALMALI…

Covid-19’un yeniden gelebileceği varsayımında bulunan Şeyhanoğulları, “Covid-19 sık sık varyant değiştiriyor. Sık sık varyant değiştirdiği için yeniden gelme ihtimali var. Yabana atmamak lazım. Bilimde de mutlak bir şey yoktur. Bilim değişkendir. O yüzden Covid-19 yeniden gelebilir. Vatandaşlar ona göre tedbirini almalı. Hasta olan kişilere yaklaşılmamalı. Bu her zaman için geçerlidir. İnsan virüs, enfeksiyon kapabilir. Özellikle hasta olan insanlardan uzak durmaları gerekiyor. Kalabalığın olduğu yerden kaçınmak lazım. El temizliğine önem verilmesi gerekir. Temizlik çok önemli. Toplu taşımada mutlaka maske kullanılmalı” ifadelerini kullandı.

“MASKE, MESAFE VE TEMİZLİĞE ÖNEM VERİLMELİ”

Şeyhanoğulları, vatandaşların her zaman maske, mesafe ve temizliğe önem vermesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşlar salgın olsun ya da olmasın mesafeye dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle toplu taşımada, kalabalık ortamlarda maske takmaları onlar için faydalı olur. El temizliği her zaman çok önemli. Günde birkaç defa eller muhakkak yıkanmalı. Hasta olanların mutlaka doktora gitmesi gerekiyor. Hastanın griple koronavirüsü ayırması mümkün olmayabilir. Ama hasta, hastaneye gelince grip ya da koronavirüs olup olmadığını ayırabiliyoruz.”

 

ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

  • Etiketler : koronavirüs virüs SALGIN
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER