İran ile en uzun kara sınırına...
MEBİT

2022’de Van Kapıköy’den rekor düzeyde giriş oldu!

İran ile en uzun kara sınırına sahip Van’da, pandemi yasaklarının kalkmasından sonra sekteye uğrayan İranlı turist yoğunluğu yeniden yaşanıyor. Son yıllarda kentte görülen İranlı turist sayısındaki artış, ekonomiye ve sosyal hayatına canlılık getirirken Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Ağustos döneminde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçen yolcu sayısı 718 bin 424 oldu. Aynı dönemde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçen toplam araç sayısı 72 bin 127 oldu ve son 6 yılın rekoru kırıldı.

Abone Ol

2022-10-04 09:53:53 | Son Güncelleme : 2024-04-09 10:45:39

2022’de Van Kapıköy’den rekor düzeyde giriş oldu!

2019 yılında başlayan Koronavirüs Pandemisi nedeniyle kapanan ve iki yıla yakın bir süre kapalı kalan Kapıköy’den geçişlerin başlaması Van’da özlenen hareketliliği yeniden sağladı. Van’da Nevruz ile başlayan ve hâlâ devam eden İranlı turist yoğunluğu esnafın yüzünü güldürdü. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Ağustos döneminde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçen yolcu sayısı 718 bin 424 oldu. Aynı dönemde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçen toplam araç sayısı 72 bin 127 oldu ve son 6 yılın rekoru kırıldı. Her tatil fırsatını değerlendirerek ülkelerinden Van’a gelen İranlı turistler, gündüz alıveriş yaparken akşam saatlerinde ise eğlence merkezlerinde gönüllerince tatilin keyfini çıkarıyor. İranlı turistlerin ziyaretlerinden dolayı yüzü gülen Van esnafı ise bunun 12 aya yayılması için gerekli tüm çalışmaları yapıyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, İranlı turistlerin sağladığı katkıya dikkat çekerek kış sezonunda 2019 yılı verilerinin yakalanabileceğini belirtti.

GEÇİŞLERDE SON 6 YILLIK REKOR!

Türkiye'nin kara sınır kapılarındaki hareketlilikte Covid-19 salgını öncesi döneme dönülüyor. Ocak-Ağustos ayları arasında bu kapılardan giriş-çıkış yapan toplam araç sayısı 6 milyon 148 bin 499, ticari araç sayısı 2,7 milyonu geçti. Şehrivan’ın, Ticaret Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre bu yılın Ocak-Ağustos döneminde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçen toplam araç sayısı 72 bin 127 oldu. Bu araçların 35 bin 939’u giriş, 36 bin 188’i çıkış yaptı. 2016-2022 yılları arasında Kapıköy Sınır Kapısı’ndan en çok araç geçen yıl 72 bin ile 2022 oldu. Bu sayı en çok yolcu geçişinin yaşandığı 2019 yılına göre de arttı. Aynı dönemde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçen ticari araç sayısı ise 168 oldu. Bu geçişlerin 81’i giriş, 87’si çıkış olarak gerçekleşti.

YOLCU SAYISI DA COVİD-19 ÖNCESİNE YAKLAŞIYOR!

Verilere göre, Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçen yolcu sayısı da Ocak-Ağustos döneminde 718 bin 424 oldu. Bu sayı 2021 yılının aynı dönemine göre 4 kat arttı.İranlı turistlerin kente sağladığı katkıya değinen Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, “Verilere göre, her bir İranlı turist 3 bin 120 dolar harcama yapmış Van’da. Bu da 1 milyardan fazla gelir demek. Bu durum hem Van hem de ülke ekonomisine katkı sağladı. Benim Van’a gelen turistlerimden 10 bin dolar harcayan bile oldu. Verilere göre 800 bine yakın turist Van’a geçiş yapmış. Kapıköy’den geçiş yapmışlar ama hepsi burada kalmıyor. Bunlar uçaklarla, otobüslerle Batı illerine de gidiyorlar. Van’ın en iyi gelir kaynağı, esnafın yüzünü güldüren, esnafa bayram yaptıran İranlı turistlerdir. Turizm 83 meslek grubuna doğrudan gelir kaynağı sağlar. Dolayısıyla dolaylı yollardan bütün herkese dağılır bu” dedi.

YÜKSEL: İRANLI TURİSTLER ESNAFA BAYRAM YAŞATTI

Yüksel, Van’a daha çok İranlı çekmek için yapılması gerekenleri dile getirerek, “Turizm sadece otelcilik değildir. İş insanlarımıza tavsiyem kışa yönelik turizmin gelişmesi gerekiyor burada. Kars, Erzurum gibi olmasak da kış turizmimiz geliştirilmeli. Van, kış turizmi açısından çok eksik. Destinasyonumuzun en önemli parçası Van Gölü. Van Gölü, Akdamar Adası; İranlı turistleri de buraya çok çeker. Biz bunları tanıtamıyoruz. Van Gölünde suyla alakalı hiçbir aktivite yok. Hiçbir hizmet yok. Güney sahillerinde her türlü aktivite yapılıyor ama Van Gölünde yüzmekten başka hiçbir şey yok” şeklinde konuştu.

RAZİ SINIR KAPISI AÇILSA…

Yüksel, Razi Sınır Kapısının açılmasıyla çok daha İranlının Van’a geleceğini ifade ederek şunları söyledi: “Benim 2023 yılından beklentim çok daha yüksek. Otel sayıları da arttı. Yatak kapasiteleri arttı. Kapıköy’ün de Razi Sınır Kapısı tamamlanmak üzere. Razi Sınır Kapısı tamamlandığında çok daha rahat bir geçiş olacağını düşünüyorum. Razi Sınır Kapısı, Kapıköy Sınır Kapısından daha büyük. Geçişler kolay bir şekilde olduğu zaman daha çok turist gelecektir. Ulaşım çok önemli. Ulaşım olmadığı zaman turist gelmiyor. Destinasyonun en önemli ayağı da ulaşımdır.”

2020’YE GÖRE DAHA AZ IRAKLI GELMİŞ VAN’A!

Iraklı turistlerin Van’a gelişlerinde geçen yıla oranla düşüş yaşandığını dile getiren Yüksel, “Iraklılar pandemiden hemen sonra 2021’de Van’a çok yoğun ilgi gösterdi. Şu an İranlıların aşırı gelmesinden dolayı Iraklılar yer bulamadı. Iraklılar daha çok Mersin’e alışmış. Iraklılar Habur Sınır Kapısından çıktığı gibi Mersin’e gidiyor. Bunun belli bir miktarı da Türkiye’nin diğer illerine dağılıyor. Bu yıl da Van’a ilgi vardı ama geçen yıla oranla daha azdı. Bu biraz da maddi durumdan da kaynaklı yalnız buraya sadece Kuzey Irak’tan Kürt vatandaşlar geliyor. Araplar çok fazla para harcıyor. Biz Musul’dan, Bağdat’tan buraya turist çekebiliriz” ifadelerini kullandı.

“ARAP ÜLKELERİNDEN TURİSTLERİ VAN’A ÇEKEBİLİRİZ”

Yüksel, kentteki esnaf ve turizmcilerin Iraklı turistlere de yönelmesi gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti: “Bağdat’ta hava sıcaklığı 52 dereceye ulaşmasıyla bütün Araplar Duhok’a geliyorlar. Duhok biraz daha serin olduğu için. Biz Arapları buraya çekebiliriz. Iraklılara yönelik de turizmimizi geliştirmemiz lazım. Son zamanlarda İranlı turistlerin çok fazla gelmesi üzerine bizim bütün esnafımız ve turizmcilerimiz tüm faaliyetlerini İranlı turist üzerinden şekillendirdi. Iraklıları da buraya getirebilmek için turizmcilerin birlik olması lazım. Özellikle Arap turistleri buraya getirmek lazım. Arap turistleri buraya getirebilirsek artık gelmeye başlarlar.”

PANDEMİDEN ÖNCEKİ RAKAMLARIN YAKALANMASINA AZ KALDI…

Covid-19 salgınından önceki rakamların yakalandığını vurgulayan Yüksel, “Pandemiden önceki rakamlara ulaşıyoruz. Pandemiden önce çok daha yüksek rakamlar vardı. Kapıköy Sınır Kapısı 19 ay kapalı kaldı. Kısa bir sürede toparlandı ama maalesef İran’ın durumu şu an karışık olduğu için, internet de olmadığı için rezervasyon alamıyoruz. Rezervasyon iptalleri gelmeye başladı. Şu an sadece bekliyoruz. İran’ın mevcut durumunun eski haline dönmesini bekliyoruz” dedi.

“OTELLERİMİZ DOLU”

Otellerin doluluğuna vurgu yapan Yüksel, “Otellerimiz dolu. Rezervasyon yapmadan ve İranlı ve Türk vatandaşlar Van’a gelmesin. Yoksa dışarda kalıyorlar. Bununla çok karşılaştık. Rezervasyon yapmadıkları için yer bulamıyorlar. Güzel bir yıl geçti. İnşallah İran’daki bu olaylar da dinerse bu yıl da 2019 verilerini yakalama ihtimalimiz var. Bu olaylar olmasaydı kış sezonu bile böyle devam edecekti. Olaylar durursa kış sezonu 2019’dan daha iyi geçecekti. Bu sene hem havalar daha sıcak hem de İranlıların buraya çok daha alışmalarından dolayı. Otel sayımız da 2019’a göre çok daha arttı. Halkımız birbirine bakıp otel açıyor ama gönül isterdi ki daha büyük oteller açılsaydı. Bu kente fayda sağlayacaktı. Maalesef küçük ve kalitesiz oteller açılıyor. Bu da turizme zarar veriyor” diye konuştu.

YÜKSEL: ESNAFLAR KENDİ HALKIMIZA YAPTIKLARI SATIŞI YAPSINLAR

Yüksel, “Benim bizim halkımızdan bir ricam olacak. Pandemide İranlılar buraya gelmediği zaman burada yaşanan sıkıntıları gördüler. Gelen İranlı turistlere iyi davranmamız lazım. Bizim halkımız çok misafirperverdir. Bu misafirperverliği ticarette de gösterelim. Biraz daha ilgi, alaka olursa daha iyi olur. İranlı turistler buradan çok memnun. Hep böyle olsun. Onlara kendi halkımıza yaptığımız satışı yapalım. Onlara yerli halka davrandığımız gibi davranalım” diye aktardı. (ŞEHRİVAN GAZETESİ)

  • Etiketler : KAPIKÖY SINIR KAPISI
  • YORUM YAP
    Yorumlar (1)
    aslan 2022-10-04 18:30:49

    öğretmen evine almasınlar vatandaşa bıraksınlar

    ÖNERİLENLER