HDP Van Milletvekili Muazzez O...
MEBİT

Van Gölü’nün ‘Doğal Sit Alanı’ ilan edilmesi Meclis gündeminde

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van Gölü çevresinin ‘Doğal Sit Alanı’ ilan edilmesini ve yaşanan ekolojik tahribatları TBMM’ye sordu.

Abone Ol

2022-09-30 12:34:12 | Son Güncelleme : 2024-03-26 15:24:34

Van Gölü’nün ‘Doğal Sit Alanı’ ilan edilmesi Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van Gölü çevresinin ‘Doğal Sit Alanı’ ilan edilmesini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. Van Gölü’nün sistematik bir şekilde kirletildiğine değinen Orhan, etrafındaki yasa dışı yapılaşmanın ise korunduğunu ifade etti.  Van Gölü’nün korunması amacıyla bilim insanlarının görüşlerini esas alan, rantı öncelemeyen bir kanun çalışması gerekli olduğuna dikkat çeken Orhan, ancak iktidarın alelacele Van Gölü çevresini ‘doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ ilan ettiğinin altını çizdi.

‘Yasadışı yapılaşmalara meşruiyet kazandırma riski doğmuştur’
Orhan şunları dile getirdi: “Mevcut yasadışı yapılaşmalara da meşruiyet kazandırma riski olan ‘kontrollü kullanım yaklaşımı’ yasaya uygun olmadığı gibi Van Gölü ve çevresini çok hızlı bir şekilde tahrip riski içermektedir. Van İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mihail Atik’in kamuoyuna yaptığı açıklamada söz konusu ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım’ düzenlemesinin gölü korumak için yeterli bir düzenleme olmadığı ifade edilmiştir. Özellikle ‘kontrollü kullanım’ düzenlenmesinin kamu yararına aykırı kullanılabileceği ve mevcut kötü pratikleri meşrulaştıracağı ifade edilmektedir.”

‘Düzenleme iptal edilmelidir’
28 Eylül tarihinde Van’daki ekoloji ve sivil toplum örgütlerinin kararın iptali için yaptığı başvuruya dikkat çeken Orhan, “Mevcut düzenleme iptal edilmezse Kıyı Kanunu’nun korumasında olan sahil kesimlerinin de koruma dışı kalabileceği ifade edilmektedir. Söz konusu ‘doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ uygulamasının Kıyı Kanununa, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa, Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Yönetmeliğine, konu hakkındaki İlke Kararlarına, Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslara ve Diğer koruma mevzuatına aykırı olduğu bilinmelidir”  dedi.

Orhan bu kapsamda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

“* Van Gölü çevresinde “doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilanı” kapsamında göl çevresinde ne kadarlık bir alan kapsanmaktadır? Söz konusu bölge neden 1. Derece Sit Alanı olarak ilan edilmemiştir? Söz konusu bölgede Kıyı Kanunu neden uygulanmamaktadır?

* Van gölü çevresinde Kıyı Kanunu gereği yıkılması gereken bina, yapı vb. sayısı kaçtır? Bu yapılar neden yıktırılmamaktadır? Söz konusu düzenleme ile bu yapılara ruhsat verileceği iddiası hakkında bakanlığınızın görüşü nedir?

* Van Gölü çevresinde “doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilanı” sürecinde temel mevzuat hükümlerinin dikkate alınmadığı iddiasına ilişkin bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur?

* ‘Kontrollü kullanım’ düzenlenmesi kapsamında mevcut durumda yasadışı, imarsız ve ruhsatsız ve rant amaçlı yapılaşmalar için nasıl bir planlama yapılmaktadır? Kontrollü kullanımın bu yöndeki yapılaşmayı arttıracağı yönündeki kamu görüşüne dair bir araştırmanız mevcut mudur?

* Van Gölü çevresinde “doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilanı” kararına karşı kaç yurttaş veya kurum iptali yönünde başvuru yapmıştır?

* Van Gölünün korunması, kirletilmesinin önlenmesi, etrafında yasa dışı yapılaşmaya son verilmesi amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?”

Serhat News

  • Etiketler : VAN GÖLÜ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER