Van’da her yıl kış hazırlığı y...
MEBİT

Krizin gölgesinde kış hazırlığı: Kriz turşuların tadını da bozdu

Van’da her yıl kış hazırlığı yapan kadınlar, ekonomik kriz nedeniyle alım güçlerinin düştüğünü ve alınamayan malzemelerden dolayı turşu tatlarının da bozduğunu söylüyor.

Abone Ol

2022-09-29 13:49:39 | Son Güncelleme : 2024-04-15 16:22:08

Krizin gölgesinde kış hazırlığı: Kriz turşuların tadını da bozdu

Eylül ayının gelmesiyle birlikte bölgedeki kadınlar hummalı bir şekilde kış hazırlığına başlıyor. Van’ın İpekyolu ilçesinde yaşayan kadınlar ekonomik krize rağmen pazardan satın aldıkları malzemeler ile turşu hazırlıklarını yapmaktan geri kalmıyor. Yaz aylarında taze tüketilen sebzeleri, kışın da kullanmak amacıyla turşu olarak kullanan kadınlar, turşu malzemelerinin pahalı olmasından kaynaklı bu yıl en fazla 5 bidondan doldurabileceklerinin altını çiziyor.


 ‘Her ay sebze fiyatları artıyor’
Kadınlar geçen yıl sebze kilosunun 5 TL’den başladığını ancak bu yıl 15 TL’den başladığını belirtiyor. Kış hazırlıklarına başlayan ve bu nedenle büyük bir çaba harcayan kadınlardan biri de Canan Durmaz. Durmaz, her yıl Eylül ayında kış mevsimi için turşu yaptıklarını ve turşu malzemelerinin arasında neler olması gerektiğini sıralayarak, “Turşu malzemeleri soğan, Anja, sarımsak, domates, salatalık, biber, lahana, karnabahar isteğe bağlı farklı sebzelerde bulunabilir. Bazen bütün sebzeleri alma imkanımız olmuyor her ay sebze fiyatları artıyor. Bundan dolayı ekonomik kriz bu yıl turşunun tadını da bozdu” diyor.


‘Sebzeler çok pahallı’
Kış mevsiminde sebzelerin yaz mevsimine göre daha çok pahalı olduğunu belirten Durmaz, “Kışın kendi mevsiminin sebzesi olmamasından kaynaklı alınmak istenen sebzeler yenilmiyor ve çürük oluyor. Bundan dolayı kışlık turşu tutuyoruz. Geçen sene sebzelerin en ucuzu 5 liradan başlıyordu. Ancak bu yıl en uygunu 15 liradan başlıyor. Eskiden 15-20 bidon turşu yapardık ama bu yıl en fazla 5 bidon turşu anca çıkar. Geçmiş dönemlerde aldığımız limon tozu paketi 2 lira iken şimdi 12 TL yine sirke 3 TL’den 10 TL’ye, tuz 1 TL’den 5 TL’ye çıktı. Bu zamlara artık bir son verilmeli” çağrısında bulunarak az çok alabildiği sebzeleri turşu yapmak için işe koyuluyor.  

Serhat News

  • Etiketler : KRİZ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER