Bir süre önce Türkiye genelind...
MEBİT

Van Valisi Balcı: Van’ın hedefi 5 milyon koyun!

Bir süre önce Türkiye genelindeki illerde Valilikler ve Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ortaklığı ile başlatılan ‘Köyüme Dönmek İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesinin tam anlamıyla karşılık bulması için Van’da adeta seferberlik başlatıldı. Van’a atanır atanmaz öncelikli çalışmaları arasında bu projeyi alan Van Valisi Ozan Balcı, konuyu bir süredir gündemine alıp çalışmalarını sürdürürken, bu proje ile Van’ın küçük baş hayvancılıkta ilk sıradaki yerini koruyup 5 milyon koyun varlığına ulaşacağını söyledi.

Abone Ol

2022-08-11 09:31:11 | Son Güncelleme : 2024-03-20 16:39:58

Van Valisi Balcı: Van’ın hedefi 5 milyon koyun!

Geçtiğimiz yıl ülke genelinde bir köye ve hayvancılığa dönüş projesi olarak startı verilen ‘Köyüme Dönmek İçin Bir Sürü Nedenim Var’ Projesi’nin Van’da tam başarıya ulaşması için kollar sıvandı. Vali Ozan Balcı’nın kente gelir gelmez öncelikleri arasına aldığı ve haftalardır gündemde tuttuğu projenin başarıya ulaşması için buluşma ve açıklamalar ardı ardına gelmeye başladı. Köye dönüp hayvancılık yapacaklara sıfır faizle 100 koyun verilme imkanı sunan projenin Van’da rekor düzeyde karşılık bulması için yoğun çaba harcayan Vali Balcı, yeni hedef de ortaya koyarak Van’ın 1 yıl içinde 5 milyon koyun hedefine ulaşacağını belirtti. Halihazırdaki koyun varlığı ile Türkiye’de ilk sırada yer alan Van için tarım ve hayvancılık kenti olma noktasında bir öze dönüş olarak görülen proje ile ilgili konuşan Vali Balcı, “Çiftçiye, üreticiye, üretime dost bir Vali olarak bu proje Van’ımızın ekonomisine, tarımına, çiftçisine büyük destek sunacağız” dedi.

HER ÇİFTÇİYE SIFIR FAİZLİ 100 KOYUN PROJESİ VAN İÇİN FIRSAT!

Vali Balcı’nın son haftalarda ciddi anlamda sahiplendiği ve gündeminden düşürmediği koyun desteği projesi ile ilgili çalışmalar sürerken, başlamasına rağmen tam kapasite gerçekleşmeyen proje için yeniden bir seferberlik başlatıldı. Van’da küçükbaş hayvan varlığının arttırılması ve geliştirilmesi için Valiliğinin koordinasyonunda çalışmalar yapılmaya başlanırken bu kapsamda Vanlı çiftçilere 5 yıl vadeli sıfır faizle 100 koyun verileceği ile ilgili açıklamalar bir kez daha yapılmaya başladı. Van Valisi Ozan Balcı, Türkiye’nin toplam merasının yüzde 10’una sahip olan Van’da koyunculuğu geliştireceklerini, 1 yılda 1 milyon, 5 yılda 5 milyon koyun sayısına ulaşılacağını söyledi.

VAN’IN HEDEFİNİ YÜKSELTTİ: 5 MİLYON

Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var projesinin çiftçiye çok uygun imkanlarda koyun verdiğini belirten Vali Balcı, meraların yaylaların koyunla dolacağını ifade etti. Vali Balcı, “Van’da yaklaşık 3 milyon koyunumuz var. Türkiye meralarının yüzde 10’u burada. Bir yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli sıfır faizli, her kişiye 100 koyun olmak kaydıyla 1 yılda 10 bin aileye 1 milyon koyun vereceğiz. Hedefimiz 5 yılda, 5 milyon 10 yılda 10 milyon koyuna ulaşmak. İlimiz Küçükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye'nin önemli illerinden birisi. Koyunculukla ilgili büyük çaba gösteriyoruz. Proje kapsamında Büyükşehir Belediyemiz de veterinerlik hizmeti verecek. Beraberinde TARSİM Hayvan Sigortası'yla birlikte erken dişi kuzu kesiminin engellenmesi ve erkek kuzu kesiminin garanti altına alınması gibi komple entegre bir proje olacak. Çiftçiye, üreticiye, üretime dost bir Vali olarak bu proje Van’ımızın ekonomisine, tarımına, çiftçisine büyük destek sunacağız” dedi.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ARICILIK YAPANLARA DA DESTEK VAR!

“Van’da meyve yetiştirilebilecek tüm alanların meyveyle donatılacağını ifade eden Vali Ozan Balcı, kaba yem bitkisi ve sertifikalı buğday-arpa üretimine de tam destek sunulacağını da ifade etti. Vali Balcı, Bahçesaray ve Çatak ilçelerinde ceviz yetiştiriciliği ve arıcılık içinde özel destek verileceğini belirtti. Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası işbirliğinde hayata geçirildi. Proje kapsamında çiftçiler müracaatlarını İl ve İlçe Tarım ve Orman müdürlüklerine yaparken, Ziraat Bankası ise faizsiz kredi kullandırıyor. Projeden yararlanan her üretici 200 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kullanabiliyor ve bu kredi için öz kaynak da aranmıyor. Köyünde ikamet şartı bulunan üreticilere verilen 200 bin TL faizsiz kredi 1 yıl ödemesiz olmak üzere toplam 5 yılda geri ödenecek.”

VALİ BALCI’NIN ÖZEL OLARAK İLGİLENDİĞİ BİR PROJE OLDU

Geçtiğimiz günlerde Edremit Belediyesi’nin Yöresel Ürünler Pazarı’nda da tarım ve hayvancılıktaki hedeflere ve çalışmalara odaklanan Vali Balcı, aynı projenin başarıya ulaşması noktasında farklı buluşmalarda da konuyu ana gündem maddesi yapmıştı. Vali Balcı, bu projenin karşılık bulması kapsamda geçtiğimiz günlerde de İl Tarım Müdürlüğü ekibiyle toplantıda bir araya gelerek projeyi masaya yatırmıştı. Toplantıda; başta hayvancılık olmak üzere arıcılık, meyvecilik, fidancılık, kaba yem ve mera ıslahı konuları konuşuldu. Vali Balcı, “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesindeki belirlenen hedeflere ulaşılması konusunda talimat verdi. Ayrıca toplantıda, Van Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle sonbahar ve ilkbaharda hayata geçirilecek tarımsal projeler görüşüldü.

ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-HAMİT KARAKUŞ

  • Etiketler : OZAN BALCI
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER