Bölgenin en çok ve en kaliteli...
MEBİT

Van'da, silah ve mobilya uğruna ceviz ağacı kıyımı yaşanıyor!

Bölgenin en çok ve en kaliteli cevizinin yetiştiği Van, Bahçesaray’da kesimi yasak olan ceviz ağaçları, silah ve mobilya sanayisinde kullanılmak üzere kesiliyor. Çete şeklinde organize olan kişiler, mali değeri oldukça yüksek olan ceviz ağaçlarını keserek ilçe dışına kaçırıyor. Kaçak kesimin cezası caydırıcı olmadığı için de kaçak kesimin önü alınamıyor.

Abone Ol

2022-08-08 00:32:25 | Son Güncelleme : 2024-03-28 20:16:04

Van'da, silah ve mobilya uğruna ceviz ağacı kıyımı yaşanıyor!

TÜİK’in ve Tarım Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de ince kabuklu, iç hacmi ve yağ oranı fazla olan en kaliteli ceviz yetiştiriciliğinin yapıldığı sayılı yerlerden birisi de Van’a bağlı Bahçesaray ilçesi. Ancak Bahçesaray ilçesinde ceviz ağaçları, kesimi yasak olmasına rağmen şimdilerde kaçak ağaç kesimi yapan organize grupların hedefinde. Çete gibi örgütlenen bu kişiler özellikle silah ve mobilya sanayisinde kullanılan ceviz ağaçlarını hedef almış durumdalar. Çok değerli olan ceviz ağaçları, sahipsizse geceleri, sahibi varsa da sahipleri parayla ikna edilerek kesilerek, yok ediliyor.

Medyaport.net'ten Salih Sertkal'ın haberi:

BATI İLLERİNE SEVK EDİLİYOR
Van İl Orman İşletmeleri ve il tarım müdürlüklerinin verilerine göre 100 binden fazla ceviz ağacının olduğu Bahçesaray ilçesine bağlı Ulubeyli, Elmayaka, Kaşıkçılar, Çatbayır, Güneyyamaç , Altındere köylerinde ceviz ağaçları bu çetelerin tehdidi altında. Bu kişilerin, kestikleri ağaçları, Bahçesaray’a sınırı olan Bitlis iline bağlı Hizan ilçesi üzerinden kaçak yollarda batı illerine sevklerinin yapıldığı görgü tanıklarınca bildiriliyor.

Dünya genelinde değerli olan ceviz ağaçlarının sayısı Türkiye’de, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019 yılı verilerine göre 10 milyon civarında. Özellikle mobilya ve silah aksesuarlarında kullanılan ceviz ağacının metreküp fiyatı şuan için 10 bin TL. Mali değeri yüksek olan ceviz ağaçları bu durumda kaçak ağaç kesimi yapanların hedefi haline geldi.

KESİMİ YASAYLA YASAK AMA HER GÜN KESİLİYOR
Türkiye’de 1989 yılında çıkartılan yasayla ceviz ağacının kesimi yasaklandı. Mevzuata göre, ceviz ağacının kesimi sel, afet, rüzgarla ulaşım yollarına devrilmesi yada kuruduğu ve verimden düştüğü tespit edildiği zaman ancak yapılabilecek. Bu kesim işlemi de ancak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde, aralarında ziraat mühendislerinin de olduğu bir heyetin raporlama sonrası izni dahilinde yapılabiliniyor.

İL ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NDE SADECE 2 İZİNLİ KESİM TALEBİ VAR
Söz konusu kaçak ağaç kesimine ilişkin görüştüğümüz Van İl Orman Müdürlüğü yetkilileri, Van genelinde 2022 yılı için sadece 2 tane izinli Tapulu Kesim Dosyası başvurusu yapıldığını söyledi. Bahçesaray ve bağlı köylere dadanan kimi kişilerin kaçak ağaç kesimi yaptıkları yönünde bilgiler aldıklarını belirten yetkililer bu durumun anında ilçede bulunan ilgili kurumlara aktarılarak kesimlerin önüne geçilmeye çalışıldığını belirtti.

'CEZAİ YAPTIRIMLAR CAYDIRICI YETERLİ DEĞİL! AĞAÇ KESİM MÜTEAHİTLERİ OLUŞMUŞ'
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bağlı olan Bahçesaray İlçe Tarım Müdürü Erkan Hakan, kaçak ağaç kesimi yapan ve çete şeklinde örgütlenmiş kişilere cesaret veren durumun cezai yaptırımların caydırıcı olmamasından kaynaklandığını söyledi. Özel mülk alanında kaçak kesim cezasının 700 TL olduğunu belirten Hakan “Kimi yurttaşlar dalga geçer gibi önce ağacı kesiyor, sonrasında bizi arayıp kendini ihbar ederek, yapılan kesimi tebliğ edilecek kağıtla resmiyete kavuşturacak kadar rahat davranabiliyor. Kestikten sonra normalde nakliyesi yasaktır. Onu ancak yakacak olarak kullanabilir. Ama bunu iyi bir paraya sattığı için, nakliye esnasında yakalanırsa 4-5 bin TL cezayı da önemsemiyor. Şayet nakliye esnasında yakalanırsa söz konusu ceviz ağacı kesildiği yere geri getirilip boşaltılıyor. Fakat bir tane ceviz ağacını 100 bin TL’ye satan bir kişi ikinci defa yakalanma riskini önemsemeden yine kamyona yükleyip götürmeyi deniyor. Çünkü mevcut cezaların bir caydırıcılığı yok . Bundan dolayı ağaç kesim işi yapan müteahhitlerin oluştuğunu duyuyoruz” diye anlattı.

'KESİLEN HER CEVİZ AĞACI, BAŞKA BİR CEVİZ AĞACININ YOK OLMASINA NEDEN OLUYOR'
Bahçesaray ilçesinde on yıl önce 150 bin ceviz ağacının olduğunu, şimdilerde kaçak kesim nedeniyle bu rakamın 100 bine düştüğünü belirten Erkan Hakan, kesilen her ceviz ağacının başka bir ceviz ağacının yok olmasını da beraberinde getirdiğini söyledi. Hakan, “İlçemiz bir cennet gibi her yerde ceviz ağacı yetişebiliyor. Ceviz ağaçları döllenme şeklinde meyve veren ağaçlardır. Ağaçlar çiçek açtığı zaman erkek ve dişi olma hali taşıyan çiçek tozları esen rüzgarla birbirinin üzerine konar ve bu doğal döllenme yoluyla ceviz ağacı hayat bulur. Bir ağaçtaki erkek çiçek tozu bir başka ağaçtaki dişi çiçeği dölleyebiliyor. Siz bir ağacı kestiğinizde haliyle buradaki erkek çiçek tozunu da yok ediyorsunuz, bu da diğer bir ağacın döllenemeyerek ürün vermemesine ve zamanla kuruyup gitmesine neden oluyor“ diye anlattı.

BAHÇESARAYLILAR: 'CEVİZLERİMİZE DOKUNMAYIN'
Bahçesaray’da esnaf olan Cevdet Öneş de ceviz ağaçlarının kesiminden ilçedeki resmi kurumlar, mülkü amirler ve vatandaş olmak üzere herkesin haberi olduğunu ifade etti. Ağaç kesim işinin oldukça yaygın olduğu Bitlis’ten ağaç tüccarlarının ilçeye gelerek ağaç aldıklarına dikkat çeken Öneş, bu tüccarların yerelde buldukları insanlarla ceviz ağaçlarını kesip, Bitlis’e bağlı Hizan ilçesine kaçak yollardan götürdüklerini anlattı. Oradan da muhtemelen ağacın silah sanayisi yada mobilya için işleneceği batı illerindeki sanayilere sevk edildiklerini belirten Cevdet Öneş, “Bu çeteler organize çeteler, ceviz ağalarımızdan ellerini çeksinler” dedi.

Bahçesaray ilçesi sakini Onur Görünüş ise ceviz ağaçlarının kesilmiş vaziyette ilçe merkezinden geçtiğine şahit olduklarını belirterek “Bizler bu duruma çok üzülüyoruz. Bitlisli ağaç tüccarları her gün Bahçesaray ilçe merkezinde dolanıyorlar. Bahçesaray’ın iki değeri var zaten, biri ceviz biri bal bunlara da dokunmasınlar“ diye konuştu.

ÇEV-DER: 'KESİM YAPMAK SUÇTUR, SUÇA SESSİZ KALMAK DA SUÇTUR'
Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık da yapılanın tamamıyla bir talan ve doğa katliamı olduğunu söyledi. Kalçık, “Yasal mevzuatla güvence altına alınan ve kesimi yasak olan ceviz ağaçları nasıl oluyor da güpe gündüz tüm askerin, polisin, belediyenin gözü önünde kesiliyor?” diye sordu. “Devletin mülkü amirlerini, devletin yasalarını, kanunlarını uygulamaya devam ediyoruz” diyen Ali Kalçık şu çağrıyı yaptı: “İlçe merkezinden kesilmiş ceviz ağaçları geçiyor. Bunu hiç mi bir yetkili görmüyor. Bu işlenen bir suç olduğu gibi buna göz yummak da bir suçtur. Bu konuda yetkilileri görevlerini yapmaya davet ediyoruz.”

  • Etiketler : VAN Van Haber BAHÇESARAY CEVİZ AĞAÇ AĞAÇ KESME
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER