Türkiye Seyahat Acenteleri Bir...
MEBİT

Başkan Özgökçe, Van’ı kimse sahiplenmiyor…

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe Van’ın ulaşım sorunuyla ilgili açıklamada bulunarak Başta Devlet erkânı olmak üzere hiçbir siyasetin, Milletvekillerin, yüzlerce kurulan STK’ların Van’a sahip çıkmadığını söyledi.

Abone Ol

2022-05-18 16:13:59 | Son Güncelleme : 2024-04-08 22:48:48

Başkan Özgökçe, Van’ı kimse sahiplenmiyor…

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe Van’ın ulaşım sorunuyla ilgili açıklamada bulunarak Başta Devlet erkânı olmak üzere hiçbir siyasetin, Milletvekillerin, yüzlerce kurulan STK’ların Van’a sahip çıkmadığını söyledi.


Van Ferit Melen Hava Limanı’ndan farklı şehirlere karşılıklı yapılan uçak sefer sayısının yetersiz olması yanında bilet fiyatlarının yüksek olması Van’ın turizmini olumsuz yönde etkiliyor. Turizmciler tarihi ve doğal güzellikleriyle turizm merkezi olan Van’da uçak saferlerinin yetersiz biletlerin pahalı olmasından dolayı vatandaşların mağdur olduğunu söyledi. Bir milyon 200 bin Van’ın önemli ulaşım sorunu haline gelen uçak seferlerinin azlığı ve bilet fiyat sorunu çözüm bekliyor.

Van ile İran arasında çok ciddi bir ulaşım sıkıntısı olduğunu söyleyen Özgökçe, “Herkesi malumu İran’da direkt uçağımız yok. Gümrük kapılarında bizi tarafımızda bir sorun yok. İran tarafından maalesef sıkıntılar var. Onlarda gümrük kapılarını yapıyorlar. Kapıköy’den Hoy’a kadar olan yolda birkaç noktada sıkıntılar var. Bu yolda ciddi bir çalışma görmedik. Yollarla ilgili sorunlar biran önce çözülmeli ki mesafeler yakınlaşsın. İran tarafında yaşanan yol sorunlarının biran önce çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bugün İran’da otobüsle gitmek istediğiniz zaman Kapıköy’den gidemiyorsunuz. Çünkü Hoy’a giden yolda ciddi sıkıntılar söz konusu. İran tarafında yollarla ilgili sorunlar çözülürse, inşallah mesafeler yakın olacak ve bizlerin de eli zengin olacak” dedi.

“VAN BUNU HAK ETMİYOR “
Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda Van’ın 81 il içerinde, 80. Sırada yer aldığını ifade eden Özgökçe, “Van bunu hak etmiyor. Ülkemizde 17 tane büyükşehir belediyesi var ve ülkenin 11. büyükşehri olan Van, 80. sırayı hak etmiyor. Bunun en büyük sebebi, Van’ın ulaşımla ilgili çok ciddi sıkıntıları var. Hem demir yolu, hem karayolunda, hem hava yolunda gerçekten ciddi sıkıntılar var. 2019 yılı içerisinde ilimize ülkenin iç pazarından, metropollerden günlük 22-23 tane uçak seferi yapılıyordu. Maalesef 2021 yılında günlük 10-11 uçakta kaldık. Şuanda günlük 6-8 arasında uçağımız var. Her gün yüzlerce insan uçak bileti bulamıyor. Bugün turizmde en büyük zenginlik ulaşımdır. Sanayide de keza öyledir. İlimizde bir OSB var. Demiryolu rayı maalesef OSB’ye girmiyor. Eğer gelecekte böyle bir imkan olursa, bizim burada üreticilerimiz de dünyanın her tarafına ürettiği ürünü satabilecek ve ulaşım ağını sağlayabilecek” diye konuştu.


“KİMSE BİZE SAHİP ÇIKMADI”
Van-Tahran uçaklarının iptal edilmesinde başta milletvekilleri olmak üzere kimsenin Van’a sahip çıkmadığını belirten Özgökçe, “Tarım ve hayvancılığın durumu ortada. Maalesef insanlar beslediği hayvanın yâda ürettiği ürünün maliyetini hesapladığı zaman zarar ediyor. Tarım hayvancılık bitme noktasına geldi. Küçükbaş hayvanda Van her dönem ülke birincisiydi, maalesef artık küçükbaş hayvan diye bir üretim kaynağı ilimizde kalmadı. İl olarak en büyük zenginliğimiz turizm. Maalesef turizmde de ulaşımla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından ilimize ulaşım anlamında ciddi sıkıntılar var. Birkaç ay önce Tahran’dan bir çartır uçak bıraktık. Haftanın 2 günü Tahran’dan Van’a gelecekti. Van Ferit Melen Devlet Havalimanı’ndan maliyet için bir fiyat almıştık. Bize 3 bin 400 euro bir fiyat vermişlerdi. Bizim ilk uçağımız geldi ve bir gece hava muhalefeti nedeniyle kaldı diye bize 42 bin 607 euro bir fatura kestiler. İkinci uçağımız hiçbir gecikme yaşamadan gelip geri gitti. Ona da 5 bin 200 euro bir fatura kesildi. Bizden 3 bin 400 euroluk bir yer hizmeti alacaklardı. Bu sorunu defalarca yetkililerle görüştük. Tarafımıza faturanın yanlış kesildiğini ve düzeltme yapılacağını söylediler. Bir buçuk ay bizi beklettiler. Daha sonra bize ‘İran ambargoda olduğu için biz bu faturalarda düzeltme yapmıyoruz’ dediler. Bunlardan dolayı uçak seferlerini iptal etmek zorunda kaldık. Bu süreçte kimse bize sahip çıkmadı” ifadelerini kullandı.


“LOBİSİ ZAYIF OLAN İLLERDEN BİR TANESİ DE VAN’DIR”
Ülkemizde gün aşırı yâda ay aşırı yılda birkaç tane havaalanı yapılıyor. En son havaalanımızda Rize- Artvin Havaalanı Cumhurbaşkanımız tarafından açıldı. Malumunuz bu havaalanına uçak lazım olacak. Türk Hava Yolları’nın 410 tane uçağı var. Türk Hava Yolları’nın bu zorlu süreçte kalkıp filosuna uçak katacak durumu yok. Bu 410 uçağın içerisinde bir yerlerden kısıp, mecbur Rize Artvin Havaalanı’na en az 8-10 tane uçak bırakacak. Türk Hava Yolları, iç pazarda birkaç parkurdan uçak çekecek. Lobisi zayıf olan illerden bu uçaklar çekilecek. Üzülerek söylüyorum, lobisi zayıf olan illerden bir tanesi de Van’dır. Korkarım ki Van’a gelen 2-3 tane uçak geri çekilecek. Bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Turizmde en büyük sorun ulaşımdır. Bir tur yada bir turizm operasyonu yapacağımız zaman, ilk uçağın münasipliğine bakıyoruz. Uçak müsaitse o programı bırakıyoruz. Bu süreçte Van uçakları çok pahalı ve yer sorunu var.


“ULAŞIMLA İLGİLİ ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ”
Ulaşımla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz diyen Özgökçe “Bugün 10 güne kadar Van’dan çıkışlı ve Van’a dönüşlü bir uçakta yer bulamıyorsunuz. Bulsanız da en fahiş fiyattan biletini almak zorunda kalıyorsunuz. Türk Hava Yolları’nın eskiden cluj sattığı biletler vardı. Şimdi Türk Hava Yolları, Van’a olan bütün uçuşlarını en üst clujdan satışa çıkarıyor. Şuanda tek kişilik bilet fiyatı 900 lirayı geçiyor. Komşu illerde 300-400 liralara günlük uçaklarda yer varken, biz bir hafta, 10 gün öncesinden Van çıkışlı ya da Van dönüşlü uçaklarda 900 liraya yer bulamıyoruz. Yetkililer sesimizi duysunlar istiyoruz. Van sahipsiz bir şehir. Sadece Van’da konuşuyoruz ve hiçbir icraat yapmıyoruz. STK’lar sahiplenmiyor. Vanlılar sahiplenmiyor. Siyasiler sahiplenmiyor. Devlet erkânı bu şehri sahiplenmiyor. Van kaderine terk edilmiş bir şehir. Gerçek bu şehir bunu hak etmiyor. Bu gidişata birilerinin dur demesi gerekiyor. Başka şehirlerde bu sorunlar yok” şeklinde konuştu.

 

İLKHA

  • Etiketler : VAN TÜRSAB CEVDET ÖZGÖKÇE
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER