HDP'nin kendi adayını çıkarmas...
MEBİT

HDP'nin kendi adayını çıkarması seçimi nasıl etkiler?

HDP'nin kendi adayını çıkarması durumunda seçimin ikinci tura kalmasına kesin gözle bakılıyor. HDP'nin adayını son anda çekmesi gündeme gelebilir mi?

Abone Ol

2023-01-19 23:50:15 | Son Güncelleme : 2024-04-23 04:01:31

HDP'nin kendi adayını çıkarması seçimi nasıl etkiler?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihi olarak 14 Mayıs'a işaret ederken, kilit parti konumundaki HDP'nin kendi adayını çıkartması durumunda seçimin ikinci tura kalmasına kesin gözle bakılıyor.

2019 yılındaki yerel seçimlerde bazı büyükşehirlerde kendi adayını çıkarmayarak Millet İttifakı'nın adaylarının kazanmasında önemli rol üstlenen HDP, Eylül 2021'de açıkladığı 11 maddelik Tutum Belgesi ile muhalefetle ortak aday belirlemeye açık olduğunu duyurmuştu.

Ancak altılı masanın HDP ile ilişki konusunda geçen sürede tutuk davranması ve zaman zaman dile getirilen bazı karşıt söylemler partide memnuniyetsizlik yaratırken, HDP'ye yönelik açılan kapatma davası ve Hazine yardımlarının bloke edilmesine karşı masadan güçlü bir açıklama gelmemesi bu hoşnutsuzluğu artırmıştı.

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan'ın kendi adaylarını çıkaracakları yönündeki açıklaması bu dönemde geldi. Buldan, partisinin 7 Ocak'taki Kars 4. Olağan İl Kongresi'nde, "HDP olarak en kısa zamanda kendi cumhurbaşkanı adayımızı Türkiye halklarıyla paylaşacağız. HDP kendi adayını çıkaracak, kendi adayını gösterecek ve seçimlere kendi adayıyla gidecek" ifadelerini kullandı.

Partinin diğer Eş Başkanı Mithat Sancar da bu açıklamanın ertesi günü, Altılı Masa'nın adaylar çıktıktan sonra 'gelin açık konuşalım müzakere yönetelim' demesi halinde reddetmeyeceklerini söylerken, "Seçimlere giderken 'HDP adayını çıkararak yanlış yapıyor' diyenler, biz seçimlere kadar müzakerelere açığız. Yeni formüller bulunabilir" dedi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, bu açıklamalarla birlikte yeni yılın ilk günlerinden beri Ankara'da siyaset kulislerinde HDP'nin içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı'nın kendi adayını çıkarması durumunda seçimdeki dengelerin nasıl etkileneceği konuşuluyor.

CHP'lilere göre hangi muhalefet ittifakında yer alırsa alsın muhalif seçmen iktidardan çok rahatsız ve buna HDP'liler de dahil. Seçim gerçeklerinin ittifakların önüne geçtiğini ve ittifakların geride kaldığını söyleyen üst düzey bir CHP'li şu yorumu yapıyor:

"Türkiye'de demokrasiyi, cumhuriyetin geleceğini, ekonomiyi tartışıyoruz. Bu seçim demokrasiden, insan haklarından, hakça paylaşımdan yana olanlar ile tek adam rejiminden yana olanlar arasında bir seçim olacak. O nedenle biz istesek de bu ayrımı kaldıramayız. Hiçbir partinin gücü bu ayrımı ortadan kaldırmaya yetmiyor."

SEÇİM İKİNCİ TURA KALIR MI?
Peki HDP Türkiye için bir nevi "kader oylaması" olarak görülen bu seçimde kendi adayını çıkarma kararından geri adım atar mı?

Siyaset Bilimci Vahap Coşkun, çok büyük ihtimalle HDP'nin kendi adayını çıkaracağını çünkü artık bu söylemden geri dönüşün çok zor olduğunu belirterek, ancak bundan sonraki gidişatı biraz da muhalefetin tavrının belirleyeceğini söylüyor.

HDP'nin hareket içerisinde sembolik değeri olan bir ismi aday olarak çıkarabileceğini, ancak izlenecek stratejinin de aday kadar önemli olduğunu belirten Coşkun, "Seçimde izleyeceği stratejiyi kendi tabanına 'bizim siyasal ağırlığımızın tartılacağı seçim olacak' gibi bir temayla anlatırsa seçmenini çok daha fazla kendi etrafında kenetler. Bu durumda da seçim mutlaka ikinci tura kalır" diyor.

Coşkun'a göre ikinci tur HDP'ye siyaseten yeni bir alan açar ve ayrıca var olan alanın daha genişletilmesi imkanını da getirebilir.

İkinci turda her iki ittifakla da pazarlık yapılabileceğini belirten Coşkun, "Yüzde 12-13 oyu olan bir siyasal yapıyla görüşmemezlik edemezsiniz. Dolayısıyla her iki siyasal yapı da HDP ile görüşebilir ve HDP'nin bu anlamda siyasal pazarlık şansı artar" yorumu yapıyor.

SEÇİMİN İKİNCİ TURA KALMASI HALİNDE HANGİ RİSKLER VAR?
TBMM'nin üçüncü büyük partisi olan ve anketlere göre oyları yüzde 10'lara kadar yaklaşan HDP'nin kendi adayını çıkarıp çıkarmayacağı ya da adayı için sonuna kadar etkili çalışma yürütüp yürütmeyeceği seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek bir değişken olarak görülüyor.

Kamuoyu araştırmaları HDP'nin kendi adayını çıkarması durumunda seçimin ikinci tura kalmasının hemen hemen kesin olduğunu gösteriyor. Yapılan çeşitli anketlerin ortalamasına göre Cumhur İttifakı ve altılı masanın oyları yüzde 40'larda seyrederken, bu durumda Emek ve Özgürlük İttifakı'nın en az yüzde 10'luk oy dilimi kritik oluyor.

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin Aralık araştırmasına göre kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldıktan sonra bazı partilerin oy oranları; AKP 32,1; CHP 25,5; İYİ Parti 13,5; HDP 9,7 ve MHP 8,1 şeklinde sıralanıyor.

Anket sonuçlarını ve HDP'nin aday çıkarma kararının önemini DW Türkçe'den Gülsen Çolaker'e değerlendiren Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, üç adaylı bir yarışa girildiği durumda seçmenin oylarının dağılacağını ve seçimin ikinci tura kalacağını belirterek, ikinci turun risklerini şöyle aktarıyor:

"Birincisi iki tur arasındaki zaman dilimi içinde Türkiye'de istikrarı bozacak çok farklı şeyler olabilir. İkincisi ise sadece cumhurbaşkanlığı seçimi değil aynı zamanda parlamento seçimi de yapılacak. Altılı masa Meclis'te anayasada değişiklik için en azından referanduma götürebilecek bir çoğunluk elde edemezse, seçmen altılı masanın cumhurbaşkanı adayına oy vermesi durumunda istikrarsızlık olabileceğini düşünüp tercihini değiştirebilir.”

Kömürcü kendi anketlerine göre parlamento seçiminde Cumhur ile Millet İttifaklarının sandalye sayısının birbirine çok yakın, 260-275 aralığında görüldüğünü belirtiyor.

Coşkun'a göre HDP yönetimi hiçbir zaman tabanına "Erdoğan'a oy verin" şeklinde bir telkinde bulunmaz. Coşkun, Erdoğan için önemli olanın HDP seçmeninin Cumhur İttifakı'na oy vermesinden ziyade karşı tarafa oy vermemesi olduğunu anımsatarak, şöyle konuşuyor:

"AK Parti de HDP de Erdoğan'ın kendisi de HDP seçmenlerinin çok büyük bir kısmının artık Erdoğan'a oy vermeyecek bir noktaya geldiğini biliyorlardır. Ama çok küçük farklarla seçimin kazanılabileceği bir durumda sadece kime oy vereceğiniz değil, aynı zamanda kime oy vermeyeceğiniz de önem taşır. Dolayısıyla HDP seçmeninin bir kısmının sandıktan uzak tutulması veya muhalefet adayına destek vermekten uzaklaştırılması da Erdoğan için seçim kazanma yolunda önemli bir imkân sağlayabilir."

  • Etiketler : SİYASET HDP
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER