Sperm donasyonu, gebelik çalış...
MEBİT

Sperm Donasyonu

Sperm donasyonu, gebelik çalışmalarında başka bir erkeğin spermini kullanarak yumurtanın döllenmesine yönelik uygulanan tedavidir. Azospermi yani sperm bulunmama durumu ya da gebelik için spermi uygun kalitede olmayan kişiler için kullanılabilecek bir tedavidir. Ayrıca bekar olmasına rağmen çocuk sa

Abone Ol

2020-12-17 13:56:00 | Son Güncelleme : 2024-04-23 13:57:21

Sperm Donasyonu

Sperm donasyonu, gebelik çalışmalarında başka bir erkeğin spermini kullanarak yumurtanın döllenmesine yönelik uygulanan tedavidir. Azospermi yani sperm bulunmama durumu ya da gebelik için spermi uygun kalitede olmayan kişiler için kullanılabilecek bir tedavidir. Ayrıca bekar olmasına rağmen çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar tarafından da tercih edilen bir yöntemdir.

Bu işlem sırasında sperm bankasından erkeğin fiziksel özellikleri, yapısı, etnik kökeni ve kan grubuna göre sperm hücresi seçilebilir. Daha sonra anne adayından da alınan yumurta ile laboratuvar ortamında döllenme yapılır ve embriyo anne rahmine transfer edilir. Bu süreçten sonrası normal gebelik prosedürlerini kapsamaktadır. Günümüzde dünyada birçok durumda sperm donasyonu yöntemine başvurulmaktadır.  Başarı oranı her geçen gün artan bir çocuk sahibi olabilme teknolojisidir.

Sperm donasyonu kimler için uygundur?

Sperm donasyonu önerilen durumlar şu şekildedir;

·         Erkeklerde tüp bebek tedavisi sırasında sperm kalitesine bağlı olarak etkili sonuç alınamaması

·         Tese uygulamaları da dahil olmak üzere sperm elde edilememesi

·         Erkekten elde edilen spermlerde tehlikeli oranda kromozomal anormallik olması

·         Anne adayının bekar olması

·         Erkeklerden elde edilen semende temizlemesi imkansız olan viral hastalıkların bulunması

·         Baba adayında embriyo elde edilememesine yol açacak bir genetik hastalığın bulunması

·         Erkekte rh+ olmasına bağlı olarak anne adayının daha önceki gebelik sürecinde izoimmünizasyon belirlenmesi

·         HIV ve AIDS gibi taşıyıcı hastalığın erkekte bulunması durumlarında sperm donasyonuna başvurulabilir.

Sperm donasyonu nasıl yapılır?

Sperm donasyonu yöntemine başvurmak için karar veren çiftlerde öncelikle bir doktor kontrolü gerekiyor. Bu süreçte öncelikle bir ön görüşme planlanır. Aşamaları şu şekilde belirtelim;

1.Sperm donörü seçimi:  Tedavinin ilk aşaması uygun sperm donörünün seçimidir. Bu süreçte erkeğin fiziksel özellikleri, saç rengi, vücut yapısı, kan grubu gibi bilgilere göre uygun donörler bulunur. Bazı çiftler donörü kendi çevresinden seçmeyi tercih edebilirler. Anlaşmalı sperm bankaları da tercih edilebilir.

2.Yumurta geliştirme çalışmaları:  Sperm donasyonu için uygun verici belirlendikten sonra klasik tüp bebek tedavilerinde olan yumurta geliştirme aşamasına geçilir. Bu aşamada anne adayının adet dönemi içinde yumurtanın olgunlaşması için gerekli iğneler yapılır. Yumurtaların gerekli olgunluğa ulaşması iki haftayı bulabilir. Doktorlar bu süreç içinde anne adayını sürekli olarak kontrol altında tutar.

3.Yumurta toplama işlemi:  Yumurtaların istenen olgunluğa gelmesiyle sıradaki aşama ise yumurtaların çatlaması adına özel bir çatlatma iğnesi yapılmalıdır. Çatlatma iğnesinden 36 saat geçtiğinde kısa süreli yumurta toplama işlemi yapılır.  Yumurta toplama aşaması çok basit bir aşamadır.

4. Döllenme aşaması:  Uygun donörden alınan sperm hücreleri ile anne adayından alınan yumurtalar laboratuvar ortamında ICSI tekniği kullanılarak bir araya getirilir.  Böylece uygun döllenme süreci başarıyla tamamlanmış olur.

5. Embriyo seçimi ve transfer:  Döllenme sonrasında elde edilen embriyolar bir süre laboratuvarda incelenir. Daha sonra en kaliteli embriyolar seçilir ve kısa bir işlemle birlikte anne rahmine transfer edilir. Böylece sperm donasyonunda gebelik süreci başlatılmış olur.

Sperm donasyonu başarı oranı nedir?

Sperm donasyonu yönteminde başarı oranı tamamen belirli verilere bağlıdır. Burada başarılı bir gebeliğin gerçekleşmesi için anne adayının durumu belirleyicidir. Anne adayının yaşı, yumurta sayısı ve yumurta kalitesine dikkat edilmelidir. Sperm kalitesinin de önemli olduğunu belirtelim. Ancak uygun donörlerden zaten kaliteli spermler alındığı için fiziksel süreçte anne adayının temel uygunluğu da önemlidir.

Sperm donasyonunda anne adayının da gerekli özellikleri taşıması durumunda gebelik gerçekleşme olasılığı %70’lere kadar çıkmaktadır. Sperm donasyonu başarı oranı yeni tedavilerle birlikte en üst seviyeye çıkarılmıştır.

Sperm donasyonunda nelere dikkat  edilmelidir?

Sperm donasyonu son yıllarda çok başvurulan bir yöntem haline geldi. Ancak çiftlerin ya da kadınların tek başına bu yönteme başvururken dikkat etmeleri gereken bazı unsurlar bulunuyor;

Merkezin kalitesi:  Sperm donasyonu çalışmalarında işlemin yapılacağı merkezin kalitesi çok önemlidir. Bu yüzden çiftler işlem için başvuracakları merkezin kalitesini iyi araştırmalıdır. Sperm donasyonuyla ilgili başarı oranı ve tedavi sürecini iyi araştırmalı ve başvurduğunuz merkezin kalitesinden emin olmalısınız.

Gizlilik:  Bu işlemde dışarıdan bir donör kullanıldığı için gizlilik çok önemlidir. İşlemin yapılacağı merkez hem donör hem de aile bilgilerini gizli tutmalıdır. Bu sayede ilerleyen süreçte yaşanabilecek bazı olumsuz özelliklerin önüne geçilebilir. Sperm donasyonunda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı merkezin profesyonelliği ve gizlilik koşullarına uyması çok önemlidir.

Sperm donasyonu yapılacak ülke kanunları:  Sperm donasyonu dünyada birçok ülkede yapılabilmektedir. Ancak bu yöntemde sperm bankası, donör seçimi gibi birçok konuda kanunların uygun olması gerekiyor. Bazı ülkelerde kısıtlamalar olduğu bilinmektedir.

Tedavi maliyeti:  Sperm donasyonu işlemi bazı ülkelerde yüksek maliyetlere yapılmaktadır. Ancak Kıbrıs gibi ülkelerde Avrupa standartlarında kaliteli laboratuvarlarda ve üst düzey merkezlerde uygun maliyetlerle yapılabilmektedir. Çiftler en kaliteli hizmeti en uygun maliyetlerle alabilecekleri bir ülkede sperm donasyonuna başvurmalıdır.

Sperm donasyonu fiyatları

Sperm donasyonu fiyatları çiftlerin durumuna göre değişmektedir. Öncelikle sperm donasyonu için bir donör bulunması tek başına yeterli değildir. Gebelik sürecinin oluşturulabilmesi için anne adayının da uygun koşullara sahip olması gerekiyor. Sperm donasyonu işlemiyle çocuk sahibi olabilmek için anne adayından kaliteli bir yumurta alınabilmesi gerekiyor. Bu yüzden anne adayından yumurta alınması süreci herkeste farklı olacağı için tedavinin maliyeti de duruma göre belirlenecektir. Tedavi başında doktorlar çiftlere bir maliyet çıkarabilirler.

Kaynak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER