Gürpınar’da 3 yıl gibi bir sür...
MEBİT

Gürpınar’ın sorunları ve yatırımları masaya yatırıldı!

Gürpınar’da 3 yıl gibi bir süre önce belediye başkanlığı koltuğuna oturan Hayrullah Tanış, ilçede değişim ve dönüşüm yaratmaya devam ediyor. Fiziki büyüklük bakımından Van’ın en büyük ilçesi olan Gürpınar’da üç yıla önemli çalışmalar sağdırılırken Başkan Tanış, görev süresinin üçüncü yılını doldurduğu süreçte kentin yetkili isimleriyle birlikte ilçenin muhtarlarını dinledi. Hem dertleri dinleyen hem çalışmaları konuşan Tanış, “Seçimde Allah’a ve size söz vermiştim. Bir kuruş paranızın heba olmasına izin vermeyeceğiz demiştim. Allaha şükür bu konuda da başımız dik.” Dedi.

Abone Ol

2022-04-06 11:52:46 | Son Güncelleme : 2024-04-16 00:43:59

Gürpınar’ın sorunları ve yatırımları masaya yatırıldı!

Türkiyenin en büyük ilçelerinden biri olan Gürpınar’da hizmet ve çalışmalar devam ediyor. İlçede bir taraftan ilçe merkezi ile ilgili yatırımlar sürerken diğer taraftan da geniş bir alana yayılan mahallerdeki temel hizmetler yürütülüyor. Son yıllarda ciddi eksiklikleri gidermekle birlikte ilçeye birçok proje kazandıran Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, başkanlığa seçildiğinin üçüncü yılında Gürpınar Kültür Merkezinde ‘Muhtarlar İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ düzenledi. Önce muhtarları dinleyen, talepleri not alan ardından da seçimden bu yana yaptığı yatırımları değerlendiren Tanış ve ekibi ilçe için çalışmaların aralıksız süreceğini söyledi. İlçe mahallelerinin en büyük sorunlarından biri olan yol sorunu gündeme alınırken, tarımdan içme suyuna, ulaşımdan kanalizasyona, diyaliz merkezinden, sağlık ocağına kadar birçok konu başlığı masaya yatırıldı. Programa kentteki yetkililerin yanı sıra dire başkanları ve muhtarlar katıldı.

Programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri Abdullahat Arvas ve İrfan Kartal, İlçe Kaymakamı Fatih Kayabaşı, VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Abdulvehap Gezgen, Büyükşehir Daire Başkanları ve muhtarlar katıldı.

VALİ BİLMEZ: TÜM SORUNLAR VE KONULAR TEK TEK NOT ALINDI

İlçe genelindeki muhtarların kendi mahalleleri ile ilgili tüm sorun ve sıkıntıları bildirmeleri ile başlayan toplantıda dile getirilen tüm sorunlar ve konular te tek not alındı. Muhtarların taleplerini bildirmesinin ardından Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez sözü alarak değerlendirmelerde bulundu. Bilmez muhtarların konuşmaları sonrasında yaptığı konuşmasında; “Kaynaklarımız da kısıtlı. Siz sorunları dile getirdiniz, onlar not aldılar. Emin olun her toplantıda sizin adınıza hem belediye başkanımız, hem belediye meclis üyelerimiz, hem ilçe başkanımız hem milletvekillerimiz fazlasıyla söz aldılar. Onlar her istediğinde biz de bazen yok diyoruz, olmaz diyoruz, bazen zamanı bekliyoruz. Onun yapabildiğimiz işlere evet diyoruz, yapamadığımız işlere de yapamıyoruz diyoruz. Mesela sadece burada 79 köyümüz, 112 yerleşim yerimiz var. Öncelikli sıralamamız var. Bizim için içme suyu, hayvan içme suyundan önce gelir. İçme suyu sorununu çözdükten sonra hayvan içme suyu için de gayret göstereceğiz.” İfadelerini kullandı.

BİLMEZ: HEP BİRLİKTE SORUNLARI AŞACAĞIZ

Sorunları çözmek için gayret göstereceklerini vurgulayan Bilmez, şunları anlattı: “Birbirimizin açığını bularak hiçbir yere varamayız. Kavga ederek, bağırarak hiçbir sorunu çözemeyiz ama tatlı dille bu sorunları çözeriz. Bizim görevimiz bu sorunları gidermek. El ele vereceğiz, birlikte olacağız. Bölgemizde barışı huzuru tesis edeceğiz. İnşallah alt yapı sorunlarımızı gidereceğiz. Sadece sorunumuz alt yapı da değil. Başka türlü sorunlarımız da var. Onun için bunlara inşallah sarılıp hep birlikte aşacağız. Ben Gürpınar’daki hizmetlerden dolayı belediye başkanımıza, belediye meclis üyelerimize, milletvekillerimize, siz muhtarlarımıza, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyemizin tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Çok şey yapıyoruz ama yapılanlar, yapılması gerekenlerin yüzde 1’i kadar değil. Onun farkındayız. İnşallah hep birlikte bu sorunlarımızı peyderpey çözeceğiz. Bizim Norduz’da beslenen koyun sayısı bugünkü koyun sayısından toplamda daha fazlaydı. Bugün 3 milyon 400 bin civarında küçükbaş koyunumuz var ama geçmişte sadece bu kadarı Gürpınar’da vardı. İnşallah o günleri tekrar yakalarız.”

GÜRPINAR YATIRIMLARLA KALKINIYOR!

Yatırımlardan söz eden Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, “İlçenin kıymetli oyuyla seçildiğimiz 3’ncü yıla geldik. O günden bugüne ilçeye hizmetlerimizi sürdürdük. Elimizden gelenin fazlasını yaptık. Bunlar da bir ekip işidir. Burası bizim baba ocağımızdır. Kendi memleketimiz ne yapsak azdır. Büyük bir coğrafya da hizmet veriyoruz. Böylesi dağınık bir coğrafya da hizmeti daha da sıklaştırmak elbette çok kolay değildir. Tabi, biz teşkilatımızla bu göreve talip olduğumuzda işimizin kolay olmadığını biliyorduk. Biz zoru seçtik ve Allah’ın izniyle başarıyoruz. Görevden geldiğimiz günden bugüne belediye 7 bin 52 dilekçe verilmiş. Bunlar içerisinde de Gürpınar Belediyesi’ni ilgilendiren 3 bin 237 dilekçe bulunuyor. Diğer yarısı belediyenin faaliyet alanının dışındadır. Ancak belediyeye gelen tüm talepleri ulaştırıyoruz. Ulaştırmaya da devam edeceğiz.” Dedi.

BELEDİYE BAŞARISINA BAŞARI KATIYOR

Dilekçelerle gelen talepleri her sene çok daha iyi bir oranla sonuca ulaştırdıklarını ifade eden Tanış, şunları kaydetti: “2021 yılında belediyeye gelen dilekçe sayısı bin 48, gerçekleşme oranı ise bin 16 ve başarı oranı da yüzde 97. Bu da büyük bir emek ve başarıdır. Gürpınar benin büyük köyümdür. Buranın bütün eksiklerinin tamamlanmasını isterim. Ancak talepler sınırsız, imkanlar ne yazık ki sınırlıdır. Buna rağmen çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Son 3 yılda önceki belediye başkalarının 15 yıllık işini yaptık. Bana da çalışmalarımdan dolayı bu ilçe için yüreğini ortaya koyanlar hesap sorabilir. Bu ilçe için şu an 300 kişinin istihdam edilmesi az bir şey midir? Kısa bir süre içerisinde de 600 kişilik sözümüzü yerine getireceğiz.”

TANIŞ: TÜM İŞLERİ ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YAPIYORUZ

İlçenin 356 kilometre asfalt ihtiyacı olduğunu belirten Tanış, diğer sorunları da açıkladı. Tarımsal anlamda çiftçilerin büyük zorluk çektiğini kaydeden Tanış, “Geçen yıl kuraklıktan dolayı verimli bir tarım yapılmadı. Tarımın daha iyi yapılması için bizim göletlere ihtiyacımız var ve kanalların temizlenmesi lazım. Açılmayan arazi yollarımız var. Bunlar içinde biraz daha destek istiyoruz. Biz halkın emrinde olan bir belediyeyiz. Bütün işlerinizin takipçisiyiz. Aynı zamanda yaptığımız tüm işleri şeffaf bir şekilde yapıyoruz. Bütün ihalelerimizi de açık bir şekilde yapıyoruz. Allaha şükür bu konuda da başımız dik bir belediyeyiz. Çünkü bugüne kadar yalan yanlış işler yapmadık. Seçimde Allah’a ve size söz vermiştim. Bir kuruş paranızın heba olmasına izin vermeyeceğiz.”

SORUNLARLA İLGİLİ GEREKLİ NOTLAR ALINDI!

Sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, “Biz icra meclisi değiliz. Bizim elimizde ne asfalt var ne su var ne elektrik var ne yol var ne parke var ne park var. Elimizde hiçbir yetki yok. Biz ancak bu projeleri genel müdürlüklere, Ankara’ya bakanlıklara iletiriz. Gündeme getiririz, rica ederiz. Hiçbir muhtarımıza ben söz vermedim, söz de veremem ama sizin taleplerinizin hepsini ilettim. Neticeyi de size bildirdim. Benim görevim bu. Bizim sorunlarımız var. Geçen sene Gürpınar’da su sorunu çok yaşandı. Onu notlarımıza aldık. Tarımsal ilgi de sorun yaşadık ama bu sene vali beyle yaptığımız toplantıda şöyle bir yol izlediler. Yol konusunda biz çok sıkıntı yaşıyoruz dediler. 357 bin kilometrelik Büyükşehir’in Gürpınar’da yolu var. Her bir 10 kilometre yapılsa yol bitmez. Ama bizim için acil olan su, hayvan suyu, içme suyumuz ve ekin alanlarımızla ilgili ciddi çalışmalar yapacağız.” Şeklinde konuştu.

GÜRPINAR’IN 3 YILLIK SERÜVENİ!

Gürpınar Belediyesi’nin 3 yıllık faaliyetini sunum şeklinde açıklayan Muhtarlık İşleri Müdürü Murat Avşin, şunları anlattı: “En büyük sorun olan istihdam sorunu için fabrika projesi hayata geçirdik. İlk etapta 300 kişinin istihdam edildiği fabrikada toplam 600 kişinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir. Ayağa kalk Hoşap Projemizle, yeşil alan ve sosyal kültürel alanlar yaptık. Birinci etap kapsamında 27 iş yeri ve 18 lojmanın yapımı tamamlandı. 3 etapta bitirilecek projenin çalışmaları devam ediyor. İlçeye 5 semt sahası, 1 adet gençlik merkezi ve 1 adette spor salonu kazandırdık. İlçeye doğalgazın gelmesi için iki yıldır yürüttüğümüz çalışmalar sonrası bakanlıktan doğalgaz sözü aldık. 2022 yılında merkez mahallelerimizde imarlı alanlarda bu sorunu çözüme kavuşturacağız.”

BELEDİYENİN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR!

Çalışmaları sıralayan Avşin, “İş hacmimizi artırmak için 11 yeni araç aldık. Prestij cadde proje kapsamında yaklaşık 2,5 kilometrelik caddemizi baştan aşağı yeniliyoruz. Orta refüjlerimizi de düzenlemeye devam ediyoruz. Bir rekor kırarak 1 milyon metrekare parke taşı yapacağız. Bu kapsamda vatandaşlarımızın da yaşam kalitesi yükseltmeyi hedefliyoruz. Yıllardır hizmetin gitmediği Norduz bölgesine hizmet götürerek orada da parke taşı çalışmasına başladık. Daha önce toz ve çamur olan okul bahçelerini daha düzenli bir alana dönüştürdük. Kendi kaynaklarımızla yollarımızı asfaltla buluşturuyoruz. 153 bin metrekare stabilize yol çalışması yaptık.” Dedi.

TARIMA DESTEK SÜRÜYOR!

yapılan projelerden söz eden Avşin, “Çiftçilerimizin her zaman yanındayız. 3 yıl içerisinde toplamda 315 kilometre sulama kanalı temizledik. Ayrıca 93 adet su bendi yaptık ve 17 adet sulama küveti temizledik. Öte yandan kent estetiği için başlattığımız çalışmalar kapsamında 142 bin hafriyat kaldırdık. Deprem ve sel gibi doğal afetlerde vatandaşlarımızın yanındayız. İlçede AFAD birimi kurduk. Bunun yanında ilçe halk kütüphanemizi yeniledik. Yıllardır ilçede eksik olan taksi ve minibüs duraklarını hizmete açtık. Sosyal belediyecilik kapsamında vatandaşlarımızın hep yanında yer alıyoruz.” Diye ekledi.

GÜRPINAR YEŞİLLİĞİNİ ARTIRIYOR

İlçenin ilk ve tek ormanı için 40 bin metrekarelik alanda 4 bin fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Avşin, kent ormanını ise bu yıl içerisinde daha da genişleteceklerini söyledi. Avşin, “3 bin ceviz fidanını muhtarlarımız aracılığıyla mahallelerimize dağıttık. İlçemizi ve mahallelerimizi baştan aşağı yeniliyoruz. Sıfır atık projeleriyle de ilçemizi temiz tutmaya devam ediyoruz. Mahallerde çöp konteynerleri bırakarak, çevrenin temiz tutulmamasını sağlıyoruz.

BİRÇOK PROJE DE DEVAM EDİYOR!

İlçede devam eden projelerden söz eden Avşin, şöyle devam etti: “Birinci fabrikamızı yaptık. İkinci etap fabrika içinde bakanlıkla protokol imzaladık. Hoşap rekreasyon projesi devam ediyor. Kültür sokağı projelerini hayata geçiriyoruz. İlçenin ihtiyaç duyduğu semt pazarı için bakanlığımıza taleplerimizi ilettik, çalışmalarımız ise sürüyor. İlçemize 10 adet yeni semt sahalarını kazandırıyoruz. İlçede eksikliği hissedilen konut sorununu çözüme kavuşturacağız. Güvenlik nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın kırsala dönüşlerini sağlamak amacıyla birçok imkân sunduğumuz Norduz projesini hayata geçireceğiz.”

 

ŞEHRİVAN HABER: ERDAL ERBAŞ-ORHAN SAĞLAM

  • Etiketler : GÜRPINAR GÜRPINAR BELEDİYESİ HAYRULLAH TANIŞ VALİ BİLMEZ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER