Diyarbakır’da beyin kanaması g...
MEBİT

Prof. Dr. Kadri Yıldırım hayatını kaybetti

Diyarbakır’da beyin kanaması geçirerek kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Kürt dilbilimci Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 2009 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi’nde kurulan Türkiye’nin ilk Kürdoloji Enstitüsü’nün kurucu müdürlüğünü yapmıştı.

Abone Ol

2021-03-29 01:08:53 | Son Güncelleme : 2024-04-09 21:09:55

Prof. Dr. Kadri Yıldırım hayatını kaybetti

5 Şubat 1959’da Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan Kadri Yıldırım, Siirt Eğitim Yüksekokulu’ndaki ön lisans eğitimi tamamladıktan sonra, Harran Ünivesitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. 6 yıllık medrese eğitiminin 1 yıla yakın bölümünü Siirt’in Tillo ilçesinde aldı.

13 yıl öğretmenlik yapan Kadri Yıldırım, daha sonra Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yaptı.

Yıldırım’ı Türkiye, 2009 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan resmi adı Yaşayan Diller Enstitüsü olan Kürdoloji Ensitüsü’nün kurucusu ve ilk müdürü olarak tanıdı.

AK Parti iktidarının 2009’daki demokratik açılım sürecinin en önemli adımlarından biri olan enstitü ve ardından kurulan Kürt Dili Bölümü’nde ilk Kürtçe ders kitapları hazırlandı, okullara seçmeli ders olarak konan Kürtçe’nin ilk öğretmenleri yetişti.

Yıldırım, aynı üniversitenin İlahiyat Fakültesi’nin de kurucu dekanlığını yaptı.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2004’te Yardımcı Doçent, 2010 yılında ise Profesör olan Yıldırım’ın Kürtçe, Arapça, Farça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine onlarca kitabı ve akademik tebliğ makaleleri bulunuyor.

2014 yılında bir soruşturmada gözaltına alınması büyük tepki çeken Yıldırım, enstitüye devletin bakış açısının değişmesi be yaşanan sorunlar nedeniyle 2015 yılında üniversitedeki görevinden istifa etti.

7 Haziran 2015 seçimlerinde de HDP’den Siirt milletvekili olarak TBMM’ye girdi.

2017 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji bölümü hocalarının KHK’yla ihracına karşı Meclis’te kürsüye çıkan Yıldırım, “Artuklu Kürdoloji hocalarını ihraç etmek bir Kürt dil kırım darbesidir. Artuklu Kürdoloji hocalarını ihraç etmekle beni o zaman eleştiren Kürt siyasetini haklı çıkardınız. Feqiyê Teyran’la birlikte yakanıza yapışacağız” demişti.

Evinde geçirdiği beyin kanaması sonrası dün akşam saatlerinde vefat eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım için Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’nda cenaze töreni düzenlendi. Törene, Yıldırım ailesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Remziye Tosun, Mahmut Toğrul, İmam Taşçıer, Nejdet İpekyüz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP eski milletvekili Altan Tan, yazar ve dil bilimcilerin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

CENAZE TOPRAĞA VERİLDİ
Yıldırım’ın cenazesi dualar eşliğinde toprağa verilirken katılanlar, taziyelerini Yıldırım ailesi fertlerine ilettikten sonra Yeniköy Mezarlığı’ndan ayrıldı. 7

ALİ BABACAN'DAN KÜRTÇE BAŞ SAĞLIĞI MESAJI

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan dün hayatını kaybeden eski HDP Milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım için başsağlığı mesajı yayınladı.

DEVA lideri Ali Babacan, beyin kanaması geçirdikten sonra hastaneye kaldırılan ve 4 gün boyunca yoğun bakımda uyutulduktan sonra dün hayatını kaybeden eski HDP milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım için başsağlığı mesajı yayınladı.

Twitter'dan yazdığı mesajda Babacan, "Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ’Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kurulmasına öncülük ederek, bu toprakların kadim dillerinden Kürtçe’nin yaşamasına değerli bir katkı sunan Prof. Dr. Kadri Yıldırım’a Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum" dedi ve Kürtçe olarak da "Xwedê rehma xwe lê bike (Allah rahmet eylesin) yazdı.

KAYNAK: Serbesiyet, Gazete Duvar, T24

  • Etiketler : KADRİ YILDIRIM VEFAT ETTİ HDP
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER