Salgın ile birlikte eğitim-öğr...
MEBİT

Başkale’deki çocuklar 3 aydır okula gidemiyor!

Salgın ile birlikte eğitim-öğretim hayatlarında iki yıl gibi bir dönemi kaybeden öğrenciler okula adapte olmaya çalışırken Van’da hala okula gidemeyen öğrenciler bulunuyor. Türkiye’nin en ücra köşelerinde bile eğitim-öğretime erişimin sağlandığı bir dönemde Van’ın Başkale ilçesine bağlı Deringeçit köyünde öğrenciler tam 3 aydır okula gidemiyor. Veli ve öğrencilerin girişim ve çağrılarına rağmen yol bahane edilerek taşımalı eğitimin startı verilmeyen köyde öğrenciler okuldan uzak kalmaya devam ediyor.

Abone Ol

2021-11-29 10:38:51 | Son Güncelleme : 2024-04-19 14:26:07

Başkale’deki çocuklar 3 aydır okula gidemiyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun 2018-2020 verilerine göre okullaşma oranın yüzde 90’nın üzerinde, öğrenci başına düşen öğrenci sayısının ilkokulda 16, ortaokulda 15, ilkokulda 13 olarak verildiği Van’da eğitimdeki aksaklıklar hız kesmeden devam ediyor. Paylaşılan verilerin aksine sınıfların birçok yerde 40-50 kişilik olduğu kentte, eğitim-öğretimdeki büyük yatırımlara rağmen hala eğitime ulaşmada sıkıntı yaşayan birçok ilçe ve köy bulunuyor. Pandemi boyunca internet alt yapısı olmadığı için sıkıntı yaşayan Van’ın birçok ilçe mahallesinde şu sıralar da okula ulaşım sorunu yaşıyor. Başkale’nin Deringeçit köyünde bulunan öğrenciler, servis olmadığından okula gidemiyor. Okul başlamasının üstünden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen tek bir gün bile okula gidemeyen öğrenciler mağdur olurken, velilerinden de çağrılar ardı ardına geliyor.

Köy halkı adına Şehrivan’a konuşan velililer, yolun bahane edilip çocukların alınmadığını ve 3 aydır okula gidemeyen öğrencilerinin okula erişmesi için yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi. Pandemi sürecinin en çok etkilediği alanlardan biri olan eğitim-öğretimde sorunlar bitmek bilmiyor. Van’ın kırsal alanlarında eğitimlerini zor şartlar altında sürdüren öğrenciler, okul servisi, ısınma vb. problemlerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Başkale’nin Deringeçit köyünde pandemiden bu yana okulla gidemeyen öğrenciler bu sefer de servis engeline takıldı. Okulların açılmasının üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen tek bir gün bile okula gidemeyen öğrenciler mağdur olurken, velilerinden de çağrılar ardı ardına geliyor. Köy halkı adına Şehrivan’a konuşan öğrenci velileri maddi imkansızlıklar nedeni ile öğrencilerinin mağdur olduklarını söyleyerek yetkili kurumlardan yardım çağırısında bulundu.

ÖĞRENCİLER OKULA GİDEMİYOR

Sorunun katlanarak devam ettiği ilçeye bağlı Deringeçit köyünde öğrenciler yardım çağrısını birçok yetkili merciye yapmasına rağmen karşılık bulamadı. Bir çağrıyı da Şehrivan aracılığı ile yapan velilerden Ali Ö. “Okullar başladığında beri köyümüze servis verilmiyor. Birçok kuruma talepte bulunduk ama herhangi bir olumlu dönüş olmadı. Okul başladığından bu yana ne kardeşlerim ne kuzenlerim ne köydeki öğrenciler okulla gidemez oldu. Köyümüze servis verilmediğinden öğrencilerimiz ilçeye ya da merkeze gidemiyorlar. Çoğu ailelerin maddi durumları iyi olmadığından öğrencilerini ilçeye ya da merkeze gönderemiyorlar. Öğrencilerimizin elinde imkanları olmadığı için okulla gidemiyor. Bu seferde okul tarafından cezai işlemlerin yapılacağı söyleniyor.” Dedi.

KÖYÜN YOLLARI BAHANE EDİLEREK, SERVİS GÖNDERİLMİYOR!

Veliler köye öğrenci servisi gönderilmesi ile ilgili girişimlerinden de söz ederek şu ifadelere yer verdi: “Başvuruda bulunduğumuz kurumlar köy yollarının kötü olduğunu söyleyerek dilekçelerimizi geri çevrdi. Yetkililerin gelip görmeden dilekçelerimizin geri çevrilmesi bizleri ciddi anlamda üzdü. Umarım yetkililer sesimizi duyar, çocuklarımız okullarına devam ederler. Pandemiden dolayı zaten çocuklarımız okula gidemiyordu. Şimdi de servis olmadığından okula gidemiyorlar. Burada yaşayan insanların servis tutmak için maddi durumları yok. O yüzden öğrencilerin okula gidebilmesi için destek verilmesini istiyoruz. Bizim köyün yolları gayet iyi. Çünkü buradan arabalar da gelip geçiyor ve bu öğrencilerin okula gitmemesi için engel olmamalı.”


ÇOCUKLAR OKULA GİTMEK İSTİYOR AMA…

Deringeçit köyünde okula gidemeyen öğrenci velilerinden bir diğeri ise şunları söyledi: “Buradaki insanların maddi durumları çok düşük. O yüzden çocuklarını okula gönderebilmek için servis tutabilecek durumları yok. Çocuklarımızın hayatlarını biz de karartmak istemiyoruz. Ancak elimizden yardım çağrısında bulunmaktan başka bir şey gelmiyor. Buradan yetkililerden yardım çağrısında bulunuyorum. Öğrencilerimizin okula gidebilmeleri için bir servise ihtiyacımız var. Çocukların okula gitmesi sınırsız sayıda etkinlik düzenleniyor. Ancak buradaki çocuklar da okula gitmek istemelerine rağmen gidemiyorlar.”

“OKUL ÇOCUKLARIN GELECEĞİDİR”

Pandemi sürecinden beri çocuklarının okula gidemediğinin altını çizen bir diğer veli, “Yaklaşık iki senedir devam eden virüsten dolayı okullarda da ara verilmişti. Virüsün azalmasından sonra okullar başladı ama bizim çocuklarımız yine okula gidemediler. Yetkililerden çocuklara yardım etmelerini istiyoruz. Okul çocukların geleceğidir. O yüzden bu soruna bir çare bulmaları gerekir. Bize de yardım da bulunmaları lazım. Köydeki halk kendi sorununu bile dile getiremiyor. Bugün çocukların okula gidememeleri en büyük sorun iken herkes buna sessiz kalıyor.” şeklinde konuştu.

OKULA GİDEMEYEN ÇOCUKLARDAN VİDEOLU YARDIM ÇAĞRISI!

Bu arada Deringeçit köyünde okula gidemeyen öğrenciler sorunlarını anlatmak ve yardım talebinde bulunmak için video çektiler. Çocuklar, Şehrivan aracılığı ile yayınlanmasını istedikleri video üzerinde şu çağrılarda bulundular: “Biz okumak istiyoruz, çocuk yaşta çalışmak istemiyoruz. Meslek sahibi olmak istiyoruz. Bu yollar bize engel oluyor, siz bize engel olmayın yardım edin.”

 

ŞEHRİVAN HABER ÖZEL: ORHAN SAĞLAM - SERCAN CANSIZ

  • Etiketler : VAN HABER VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER