Evliliklerinde sorun yaşayan ç...
MEBİT

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

Evliliklerinde sorun yaşayan çiftler boşanma davaları ile yollarını hukuki anlamda ayırabilirler. Çiftlerin boşanması için öncelikli olarak boşanma davası açılmalıdır. Boşanma davası sürecinde boşanma avukatından hukuki destek

Abone Ol

2021-04-12 10:54:38 | Son Güncelleme : 2024-04-24 20:46:31

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

advertorial reklam

 

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

Evliliklerinde sorun yaşayan çiftler boşanma davaları ile yollarını hukuki anlamda ayırabilirler. Çiftlerin boşanması için öncelikli olarak boşanma davası açılmalıdır. Boşanma davası sürecinde boşanma avukatından hukuki destek alınmalıdır.

4721 sayılı Medeni Kanun’un gerekleri doğrultusunda iki farklı şekilde boşanma davası açılır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası ile çiftlerin boşanması söz konusu olur. Ancak, her iki boşanma yönteminin farklı nitelikleri bulunur.

Anlaşmalı boşanma; çiftlerin boşanmanın tüm sonuçları hakkında özgür iradelerini kullanarak ortak kararlar almalarını ifade eder. Bir başka deyişle, boşanan çiftler arasında boşanmanın sonuçlarına dair herhangi bir anlaşmazlık söz konusu değildir.

Çekişmeli boşanma davasında taraflar arasında birçok konuda anlaşmazlık mevcuttur.

  • Boşanmada kusurlu olan taraf
  • Maddi ve manevi tazminat
  • Velayet
  • Nafaka
  • Mal paylaşımı
  • Ev eşyalarının paylaşımı

gibi konularda çiftler arasında anlaşmazlıklar bulunur.

Anlaşmalı Boşanma Davası ile İlgili Olarak Bilinmesi Gerekenler

Anlaşmalı boşanma davasının açılması için birtakım şartlar sağlanmalıdır. Çiftin en az bir yıllık evli olması şartı aranır. Bunun yanı sıra, eşlerin beraber başvurması ya da bir tarafın açmış olduğu davanın diğer tarafça kabul edilmesi şartı aranır. Evlilik birliğinin temelden sarsıldığı ve her iki tarafın bu konuda görüş birliği içerisinde olduğu hallerde çiftlerin boşanması söz konusu olur. Bu süreçte, hakim, her iki tarafı dinler. Görüşlerini özgürce ve herhangi bir baskı altında kalmadan dile getirdikleri konusunda emin olur. Buna ek olarak, tazminat, nafaka, velayet ve mal paylaşımı gibi detaylar taraflarca kararlaştırılmalıdır. Bu gibi hususlarda yapılan düzenlemenin hakimin onayından geçmesi gerekir. Ancak, hakim, gerekli gördüğü hallerde tarafların anlaşmış olduğu şartlar üzerinde birtakım değişiklikler yapabilir. Hakim tarafından yapılan değişikliklerin taraflarca kabul edilmesi halinde boşanmanın önünde herhangi bir engel kalmaz.

Anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşebilmesi için Medeni Kanun birtakım şartları öne sürmektedir.

  • Her şeyden önce, çiftin en az bir yıldır resmi olarak evli oluşu gerekmektedir. Bahsedilen bir yıllık süre içerisine nişanlılık, imam nikahı gibi kriterler dahil değildir. Buna ek olarak, resmi nikahları olmadan beraber yaşayanlar da anlaşmalı boşanma davasına başvuramazlar.
  • Her iki tarafın da ortak bir dilekçe ile boşanma davası için başvurması önem taşır. Buna ek olarak, taraflardan yalnızca birisi boşanma dilekçesi sunmuş olabilir. Bu gibi hallerde, bu dilekçedeki talepler; dilekçeyi vermeyen tarafın da kabul ettiği talepler olmalıdır.
  • Boşanma dilekçesinden bağımsız olarak tarafların boşanmak istediklerini hakim önünde özgür iradeleriyle açıklamaları gereklidir.

Kaynak:

  • Etiketler : VAN HABER
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER