Elektrik, doğalgaz faturasını...
MEBİT

VASKİ’den Vanlı’ya su faturası ödeme çağrısı

Elektrik, doğalgaz faturasını 1 ay bile geciktirmeyen vatandaş mesele su olunca fatura ödemeden imtina edince Van Su Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) zorluklar yaşıyor.

Abone Ol

2019-11-16 10:57:00 | Son Güncelleme : 2024-02-26 08:58:51

VASKİ’den Vanlı’ya su faturası ödeme çağrısı

 Elektrik, doğalgaz faturasını 1 ay bile geciktirmeyen vatandaş mesele su olunca fatura ödemeden imtina edince Van Su Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) zorluklar yaşıyor. Bazı vatandaşların yıllarca fatura ödememesi kurumun yeni yatırımlarını da etkiliyor.

 

30 Büyükşehir içinde en düşük suyu satan kurum olan VASKİ, düşük suya rağmen ödeme tahsil edemeyince vatandaşlara bu kez de gazeteciler aracılığı ile “Ödemelerinizi yapın” çağrısında bulundu. Van’da son dönemlerde Akdamar Adası’na tatlı su çekilmesi, alt yapı sorunlarının giderilmesinde büyük aşama katedilmesi, arıtma tesisinin hayata geçirilmesi gibi önemli hizmetleri hayata geçiren Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ)’nin yeni yönetimi basın ile bir araya geldi. Son dönemlerdeki en başarılı kurumlardan birisi olan VASKİ’nin yeni yönetimi önemli değerlendirmek için gerçekleştirdiği basın toplantısında ağırlıklı olarak kentin su meselelerini konuştu.

 

 

Kentin su tedarikçisi olan VASKİ, kente yıllardır aralıksız su sağlanmasına rağmen ödenmeyen faturalardan dolayı kurumun sıkıntılar yaşadığını belirtirken, VASKİ Genel Müdürü vatandaşlara, faturaların zamanında önenmesi çağrısında bulundu. Geçmişe oranla kaçakla mücadele, kayıt dışı su kullanımını azaltma, kullanımları faturalandırma gibi konularda büyük aşama kat etmelerine rağmen su paralarını toplamakta sıkıntı çektiklerini belirten Kaplan, kenttekilerin su faturası ödememe alışkanlığının son bulması gerektiğini söyledi. Kaplan, Van’ın en ucuz suyu tüketen büyükşehir olduğunu hatırlatırken Vanlı’nın diğer faturalarda olduğu gibi vatandaşın su faturası konusunda duyarlı olması ricasında bulundu.

 

 

 

 

VASKİ SU FATURALARI KONUSUNDA DERTLİ

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, kentteki ulusal ve yerel basınla birlikte Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi. Kocaeli Dostluk Parkında kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. 2014 yılında kurulan VASKİ’nin sürekli el değiştirdiğini dile getiren Kaplan, bu nedenle idari, mali ve yönetim anlamında sıkıntı çektiğini söyledi. VASKİ olarak en büyük sıkıntıyı mali anlamda yaşadıklarını ve bu sıkıntıların giderilmesi noktasında kısa, orta ve uzun vadede planlar yaptıklarını belirten Kaplan, “Öncelikli olarak toplumsal sıkıntı olan su faturasını ödememe alışkanlığını insanlara kazandırmak istiyoruz. Diğer büyükşehirlerde su faturasını iki ay ödemediğin zaman suyun kesiliyor. Bunun yanında fiyatları da bizden çok daha uçuk yerde. Yani hem fiyatları bizden yüksek hem uygulamaları bizden yüksektir. Bu anlamda içinde bulunduğumuz krizi aşmanın yöntemi olarak, su faturalarını toplumdaki hemşerilerimize, insanlara ödeme alışkanlığı kazandırmamız gerekiyor. Aksi takdirde yakın bir dönemde başlayacağız bunu, art niyetli kullanan kişilerin sularını keseceğiz”

 

 

 

 

ÖDEMELER ALINMAYINCA, MADDİ SIKINTILAR KURUMU SIKIYOR!

Burada açıklama yapan VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, görevlendirmeden sonra uzun vadeli plan ve proje yapan yönetilebilir bir hizmet anlayışıyla başladıklarını kaydetti. Kaplan, İdari, mali ve yönetim anlamında sıkıntı çeken VASKİ’de planlamayı kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli şeklinde düşündüklerini ifade ederek şunları belirtti: “VASKİ’de yaptığımız değerlendirmede bazı sıkıntılar tespit ettik, bu sıkıntıların başında mali sıkıntılar geliyor. Türkiye’de bütün resmi kurumların bir sıkıntısı, tek bizde olan bir sıkıntı değildir. Bütün su kanalizasyon idarelerinin sıkıntısı, mali sıkıntıları nasıl aşabileceğimizi kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede planlarını yaptık. Teknik sıkıntılarımız çıkıyor; nitelikli personel problemi veya yapılan işlerden kaynaklı problemler, bizim tarafımızdan değil, başka kurumlar tarafından yapılıp, bize devredilecek tesisler var, onlardan kaynaklanan sıkıntılar var. İlimizin yüzölçümü büyüklüğünden ve VASKİ’nin hizmet ağının büyüklüğünden dolayı çektiğimiz sıkıntılar var” dedi.

 

 

 

 

KAPLAN: BİZ SU FATURASINI NEDEN ÖDEMİYORUZ?

Kaplan, kentte su faturasını ödememe gibi “toplumsal bir rahatsızlık” olduğunu ve toplumsal bir alışkanlık edinilmediğini belirtti. Kaplan, “Bunun sebebi 2014 yılından beri herhangi gibi su kesme işlemi uygulanmadı. Sadece toplum değil, VASKİ’nin de bir davranış problemidir. VASKİ, elektrik, telefon ve doğalgaz hizmeti veren firmalar gibi kesinti uygulamadı. Yani su kesintisi uygulamadı. Su kesintisi uygulamadığı gibi bir tebligat veya ‘su faturanızı ödeyin’ gibi toplumsal bir harekette başlatmadı. Biz su faturasını neden ödemiyoruz? 2014 yılında itibaren suya zam yapılmadı. 2014 yılından itibaren zam yapmadığımız su ilgili işletme giderlerimiz var. 2017 yılının sonu ve bugün itibariyle elektriğe yüzde yüzün üzerinde zam yapıldı” diye belirtti.

 

 

 

 

EN UCUZ SUYU İÇEN VAN’DA BUNA RAÐMEN ZAM YOK! VASKİ

olarak suya zam yapma gibi bir düşüncelerinin olmadığını ifade eden Kaplan, “Gürpınar’da çıkan kaynak suyu kullanıyoruz. Gürpınar’dan Edremit ve Van’a doğru gelen karayolunu kullandığı için karayolunun alt kısmında kalan yerler, suyun kendi cazibesi ile besleniyor, ama İpekyolu’nun yukarı kısmında biz pompayla suyu basıyoruz. Haliyle ciddi bir elektrik tüketimimiz var. Bizim 2-2,5 milyon TL olan elektrik giderimiz, bir buçuk yıl içerisinde 5,5-6 milyon TL’ye ulaştı. Bunun yanında 2014 yılında da zam yapılmamış bir suyumuz var. Bu rakamı net bir şekilde söylüyorum. Mardin ile beraber Türkiye’nin en ucuz suyunu satıyoruz. Şimdi Mardin suya zam yapıyor, ama bizim VASKİ olarak şu an için suya zam yapma gibi bir düşüncemiz yok, VASKİ’nin işletme, işçilik, elektrik, vergi ve sigorta giderleri artıyor veya bakım onarım malzemeleri giderler her geçen gün artıyor. Ancak su fiyatımız artmıyor. Bununla ilgili VASKİ son 1,5 yıl içinde ciddi bir kriz içine girme yolunda” dedi.

 

 

 

 

 

“ART NİYETLİ KULLANAN KİŞİLERİN SULARINI KESECEÐİZ”

VASKİ’nin son iki yıl içerisinde ciddi bir kriz içerisine girme yolunda olduğuna dikkat çeken Kaplan, “Şu anda girdiğimiz yolda önümüz kriz gibi görünüyor. Ama biz bu krizden çıkmanın yöntemini belirledik. Öncelikli olarak toplumsal sıkıntı olan su faturasını ödememe alışkanlığını insanlara kazandırmak istiyoruz. Diğer büyükşehirlerde su faturasını iki ay ödemediğin zaman suyun kesiliyor. Bunun yanında fiyatları da bizden çok daha uçuk yerde. Yani hem fiyatları bizden yüksek hem uygulamaları bizden yüksektir. Bu anlamda içinde bulunduğumuz krizi aşmanın yöntemi olarak, su faturalarını toplumdaki hemşerilerimize, insanlara ödeme alışkanlığı kazandırmamız gerekiyor. Aksi takdirde yakın bir dönemde başlayacağız bunu art niyetli kullanan kişilerin sularını keseceğiz. Çünkü özellikle yoğun su kullanan bir ticarethanenin 2-3 yıl boyunca su faturasını ödememesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle bu su faturalarının ödenmesini sağlamalıyız. Ciddi bir kriz içerisindeyiz. Bunun yanında abonelerimizi arttırmamız gerekiyor. Su faturalarımız tahsil etmemiz gerekiyor. İlk etapta zam yapmamamızın sebebi alacağımız var. Bu alacağımızı alarak tekerimizi çevirmeye başlarsak, belli bir süre sonra zam kaçınılmaz olacak. Bu durumda yapacak bir şeyimiz yok, Çünkü canlı örnekleri var, diğer büyükşehir belediyeleri buna örnektir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

KURUMSAL KİMLİK DAHA ÇOK ÖN PLANA ÇIKACAK!

Göreve başladıktan sonra zam yapıp tekeri çevirelim mantığıyla başlamadıklarını belirten Kaplan, “Bu geçmişten gelen alışkanlıkları terk etmemiz olacağız. Su faturasını ödemeyen yine ödemeyecek, ödeyenlere iki katı zam yapılacak. Böyle bir şey yok. Biz bu mantıkla hareket etmedik. Sayın Valimiz ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’e arz ettik, sunum yaptık. Alacak stokumuzun iyi olduğunu ve bu alacakları tahsile çıkmak istediğimizi kendisine ilettik. Bu konuyla ilgili yeni icra dosyası açmak istemiyoruz, öncellikli olarak tebligatlarla başladık. İcrayı en son hamle olarak bırakmak koşuluyla telefonla ulaşmaktan tutun kendisine resmi tebligat yapılıncaya, su kesme işlemi yapılıncaya kadar bütün işlemleri yapacağız. En sonunda yapacak başka bir şey kalmadığı yerde de kamu alacağı olduğu için tahsil yöntemine gideceğiz. Öncelikli olarak bu sıkıntıları gidermeye çalışıyoruz. İleriki süreçte ise kurum kimliğimizi öne çıkararak projeler yapacağız. Bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Bunun dışında kurumsallaşma ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

 

 

 

 

“İNSANLARI SU FATURASINI ÖDEMEYE DAVET EDİYORUZ”

VASKİ olarak sık sık soru aldıklarını ifade eden Kaplan, ‘yeni bir faiz affı gelecek mi?’ veya ‘yapılandırma yapacak mısınız?’ sorusuyla karşılaştıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Buradan belirtmek istiyorum, biz yapılandırma yapabilen bir kuruluş değiliz. Hiçbir kamu kuruluşu değildir. Bunun yetkisi sadece hükümette şu anki cumhurbaşkanlığı yönetimi tarafından yapılabilir. Nitekim geçtiğimiz yıl yapılandırma ve faiz yapıldı. Bundan faydalanan insanlar var, faydalandığı halde yatırmayan insanlarımız var. Malumunuz iki taksiti ödemediği taktirde yapılandırma bozuluyor. VASKİ’nin alacağı bir vergi dairesi alacağı gibi amme alacağı olduğundan dolayı VASKİ Genel Müdürü değil, Yönetim Kurulu değil, Büyükşehir Belediye Başkanı değil ve Büyükşehir Meclisi dahi affedemez. Faiz affı diye bir şey yoktur. Toplumda böyle bir beklenti var, böyle bir durum söz konusu olması halinde amme alacakları için olur. Yeni bir yapılandırma planımız olamadığı gibi uzun bir sürede olacağını zannetmiyorum. O yüzden insanları su faturasını ödemeye davet ediyoruz, aksi takdirde VASKİ verdiği hizmeti durdurmak zorunda kalacaktır”

 

 

 

 

KAPLAN: ŞEHRİVAN GÜNDEME TAŞIDI, BİZDE SORUNU ÇÖZDÜK

Kamuoyunda son dönemde yer alan bazı problemlerin VASKİ olarak giderdiklerini ifade eden Kaplan, “Memur Sen TOKİ’deki kanalizasyon problemini tecrübeli arkadaşlarımızla hal ettik, birkaç mahallenin kronikleşmiş su sorunu vardı onları hal ettik. Şehrivan Gazetesi’nin gündeme taşıdığı 2 yıldır su alamayan bir alan vardı. Onu bitirdik, o sorunu çözdük. Bu hafta içerisinde suyu vereceğiz. Üniversitenin kronikleşmiş bazı problemleri vardı biraz oraya değdik. Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni çalışmalarımız var, devam ediyor. Mevcut ana halterler üzerinde arız oluştukça tamir ederken başka kendi kronik arızamızı gideren ve illeri ki yıllarda bizleri rahatlatacak bazı hamleler yapıyoruz. Yeni projelerle ilgili kış gelmeden dağ, bayır demeden ekiplerimiz çalışıyor. Hazırlık dönemindeyiz, personellerimize her anlamda eğitimler veriyoruz. Önceki dönemde yapılan güzel teknolojik yatırımlar var. Teknoloji anlamında iddia ediyorum, VASKİ kentteki en iyi kurum, online fatura okuyoruz” dedi.

 

 

 

 

“KAÇAK SULAR KONUSUNDA YAZDIÐIMIZ CEZALARLA GÜNDEME GELEBİLİRİZ”

Kaçak su kullanımı konusunda hiçbir şekilde taviz verilmeyeceğinin altını çizen Kaplan, “Buradan 1 milyonunu üzerinde kişinin kurumum adına günahına girmek istemiyoruz, çekmek istemiyoruz. Birilerinin kaçak su kullanımına göz yumarsak, başkasının hakkını gasp ettiğimizi düşünen bir yönetim anlayışı içerisindeyiz. Bu konuda hiçbir şekilde taviz verilmeyecek. Özellikle kaçak sular konusunda yazdığımız cezalarla gündeme gelebiliriz. Kaçak su kullanımının hiçbir açıklaması olamaz, olamamalıdır” diye belirtti.

 

 

 

 

KAPLAN: VASKİ’DE YENİ BİR DAİRE BAŞKANLIÐI KURUYORUZ

Kanalizasyon Daire Başkanlığı ile İçme Suları Daire Başkanlığının birleştirildiğini anımsatan Kaplan, Atık Su Daire Başkanlığını ayırdıklarını ifade etti. Kaplan, “İlimizdeki atık su tesisleri, atık su arıtma tesisleri tamamen bir daire başkanlığı adı altında topluyoruz. Yeni bir daire başkanlığı kurmayı planlıyoruz, Makine İkmal Daire Başkanlığı, VASKİ kendi hizmetlerini kendi atölyesinde kendi tamiratlarını daha iyi yapabilir duruma kavuşsun diye yeni bir daire başkanlığı kurmaya çalışıyoruz”

 

 

 

 

“İLK İŞİMİZ VASKİ’YE YAKIŞIR VE İLİMİZE YAKIŞIR HİZMET BİNASI YAPMAKTIR”

Son olarak Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: “VASKİ’nin hizmet binası sorunu var. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının içine gitme gibi bir planımız var. Kirada olmaktan ve kira ödemekten rahatsızız. Orta vadeli planlarımızda ilk işimiz VASKİ’ye yakışır ve ilimize yakışır hizmet binası yapmaktır” şeklinde konuştu.

 

 

 

“İÇİLEBİLİR NİTELİKTE SU VERİYORUZ”

Soru ve cevap kısmında yöneltilen sorulara cevap veren Kaplan, kentte suların koktuğu ve içilemediği sorusuna cevaben şu ifadeleri kullandı: “İlimizdeki kaynak suyu, kaynağında, depoda ve şebekeye kadar düzenli olarak kontrol ediliyor. İçilebilir derecede güzel bir kaynak suyumuz var. Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından görevli personellerin aldığı numune halk sağlığı laboratuvarında test ediliyor, çıkan sonuçlar bize iletiliyor, biz kontrol etmiyoruz. İçilebilir nitelikte su veriyoruz” dedi.

 

 

 

 

“YAÐMUR SUYU DRENAJI İLÇE BELEDİYELERİNİN GÖREVİDİR”

Son süreçte yağan yağmur sonrası kanalizasyon rögar kapaklarını patlaması ve göletlerin oluşması sorusuna cevaben Kaplan, “Büyükşehirler kurulduktan sonra su ve kanalizasyonun iletilmesi ve bertaraf edilmesi, su kanalizasyon idarelerine verildi, yağmur suyu drenajı ise ilçe belediyelerine verildi. Görev tanımı olarak yağmur suyu drenajı ilçe belediyelerinin görevidir. İlçe belediyeleri bunları yerine getirmediğinde dolayı bize ait kanalizasyona karışıyor. Karışmasıyla akışını ve kalitesini değiştiriyor. Aslında kanalizasyonun yarı dolu şekilde yavaş akmasını isteriz, hızlı ve dolu akan kanalizasyon arıtma tesisine zarar verir. Yağmur suyu ile ilgili sıkıntı ilçe belediyelerinden bize mal olan bir sıkıntıdır. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri eğer meclis kararıyla bize verilirse bunu gerçekleştirmek adına hamleler yaparız”

 

 

 

 ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/ÖMER AYKAÇ

 

 

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER