Van Ticaret ve Sanayi Odası Ba...
MEBİT

Van TSO Başkan Adayı Kandaşoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına aday olan iş adamı Zahir Kandaşoğlu, gazetecilerle bir araya geldi.

Abone Ol

2018-03-18 21:03:00 | Son Güncelleme : 2023-12-12 13:03:08

Van TSO Başkan Adayı Kandaşoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi

Bir kafede kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen Van TSO Başkan adayı Zahir Kandaşoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrük ve Ticaret Müfettişliği raporlarını gazetecilerle paylaştı.


Kandaşoğlu, “Raporun içerisinde Van TSO üyelerinin yapmış oldukları çok ciddi usulsüzlük ve suçlar yer alıyor. Bu suçlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gönderilen raporda da belirtilmiştir. Seçimden 6 ay önce üyelerin meslek gruplarındaki yerleri değiştirilemez hükmüne ilişkin itirazım olmuş. Yapılan inceleme neticesinde örnek olarak verdiğimiz 131 firmanın içerisinde 76 üyenin vergi kayıtlarına göre farklı bir meslek grubunda yer aldıkları müfettişlerce tespit edilmiştir. Bu tespit ciddi bir şekilde Van TSO’ya iletilmiş ve ivedilikle bu eksikliklerin giderilmesi hususunda uyarılmıştır. 131 firmanın içerisinde 76 tanesi usulsüz yerlere atılmıştır. Yani 131 firmadan 76 tanesi başka meslek grubuna atılmışsa; bu bin firma üzerinden değerlendirdiğimizde 760’a, 5 bin firma arasında ise 3 bin 500 firmaya tekabül ediyor. Başka bir söze gerek var mı” dedi. 

 


 

Raporda ayrıca 152 oda üyesinden yalnızca 11 tanesinin borcunu ödediğini, kalan 141 üyenin ise aidat borcunu ödemeden seçim listelerinde yer aldığının tespit edildiğini öne süren Kandaşoğlu, “İlgili yasa gereği aidat borcunu tamamıyla ödemesi durumunda üyelerin seçim listelerine dahil edileceği bildirilmiştir. Yani 11 arkadaşımız borcunu ödüyor listeye giriyor. 141 tane üyemiz ise hiçbir borcunu ödemeden listeye alınıyor. Bu da bizim müracaatımız içerisindeydi. Ancak müfettişlerin raporunda aidat borcunun tamamını ödemeyen 141 oda üyesinin seçim listesinde yer aldığı tespit edilmiş ve Van Ticaret ve Sanayi Odasına da ciddi bir uyarı verilmiştir” ifadelerini kullandı. 


Kandaşoğlu, 43 sayfalık raporu gazetecilere sundu.


KANDAŞOÐLU: BU ODAYA YAKIŞMIYOR

Kandaşoğlu, “Bu sorunları lafla geçiştirmek bu büyük kuruluşa, Van’ın vizyonu ve temel taşı olan bu odaya bunlar yakışmıyor. VATSO bunları hak etmemiş. Kim haksızsa yumruğunuzu masaya vurun. Bir toplantı yapıyor 2 satır yazıyla sizi geri gönderiyor. Ben size belge veriyorum. Devletin gönderdiği raporu sizlere veriyorum. Siz alın kendiniz inceleyin ve görün. Ben şunu da sormak isterim. 131 firmadan 76 tanesinde grup kaydırması var. Yüzdelik aldığınız zaman bin tane firmada kaç firma kaydırılmış olacak? 760 firma yapar. 5 bin tane firma incelemeye alınırsa 3 bin 500 firmada değişiklik var. Raporla istediğiniz yere gidebilirsiniz sormak için.” Sözlerine yer verdi.

 

BORÇ ÖDEMELERİNİ SORDU?

152 oda üyesinden sadece 11 tanesinin borcunu tamamen ödediği kalan 141 odanın üyesinin aidat borcunu tamamen ödemeden seçim listelerinde yer aldığının tespit edildiğine işaret eden Kandaşoğlu şöyle devam etti: “İlgili yasa gereği aidat borcunun tamamını ödememesi durumunda seçim listelerine dahil edilmeyeceği bildirilmiştir. Borç ödenmeden 141 üye seçime alınıyor. Biz bunu da sormuştuk. Raporda da 141 üyenin borcunu ödemediği halde listelerde yer aldığı raporlanmış ve bu konu da oda da uyarılmıştır. Odanın genel sekreteri, sekreter yardımcısı ve başkanı bu soruya karşılık müfettişe verdiği cevapta şunları söylemiştir: “Askıda olan üyelerimiz, odamızdan kayı belgesi ya da başka bir hizmet talep etmesi durumunda kendilerine belge veya hizmet verme zorunluluğumuz bulunmaktadır. Ancak kullandığımız elektronik sistem bu durumda olan üyelerimize belge vermemize cevap vermemektedir. Bu durumda aidat borcu olan üyemiz bir belge talebinde bulunursa kendisi ilk önce askıdan indirilerek belge talebi karşılanmakta. Daha sonra ise tekrardan askıya alınmaktadır. Bahse geçen aidat borcu olan üyelerimiz ilişkin olarak da ilgili personelimiz kendisini sistem üzerinden askıdan çıkarıp belge talebini karşıladıktan sonra tekrar askıya almayı unutmuş olabilir. Dolayısıyla müfettişliğinizce de belirtilen aidat borcu olan bu şahıslar sehven birlik veri tabanında yer alan seçmen listelerine dahil edilmiş olabilir.” Demiştir. Bu 3 arkadaşımız yer alan rapora göre aday olamaz. Çünkü bunu düzeltme zorunlulukları var. Yer alan gruplarda bu düzeltme yapılmadığı içinde aday olamayacak.”

 

“63 ÜYENİN SEÇMEN HAKKI ELİNDEN ALINMIŞTIR”

63 üyenin seçime katılamadığı hakkında bilgiler veren Kandaşoğlu, “Meslek gruplarının sayısının artırılmasıyla birlikte birçok üyenin vergi numaralarını sistem eksik girerek süreli oy kullanma hakları ellerinden alınmıştır. Biz bunu da itiraz olarak sunduk. Raporda yer alan bilgilere göre 63 üyenin, ertelenmiş 2017 yılının seçmenlerine ait, seçmen listelerine sistem tarafından dahil edilmediği tespit edilmiştir. Bu tespit sonucunda oda ciddi bir şekilde uyarı almıştır. 63 üyemizin de bu şekilde vergi numarasının bir tanesi eksik bırakılıyor ve 63 üyemizin seçmen hakkı elinden alınmıştır.” Dedi.

 

KANDAŞOÐLU: FİRMANIN ÜSTÜ ÇİZİLMİŞ

Raporda bir firmanın üstünün çizildiğine işaret eden Kandaşoğlu şunları belirtti: “Bu rapor tüm itirazlarımızda haklı olduğumuz müfettişler tarafından tespit edilmiştir. Zira TOBB seçmenleri hakkında yönetmenliğin 8. Maddesi gereğince her yıl ocak ayı içerisinde vergi dairelerinden temin edilecek vergi mükellefleri ve mükellefiyetlerin son durumuna ilişkin bilgileri oda tarafından temin edilmesi soruşturulması, izlenmesi zorunludur. Bu zorunluluk nedeniyle her hangi bir gecikmeye mahal verilmeden 2018 Nisan ayı seçimlerine yetiştirilecek bu görev yerine getirilmelidir. Kent İnşaat Petrol unvanı bilerek kurşun kalemle üstü çizilerek, Kenan Petrol Ürünleri firması ile değiştirilmiştir. Bu benim değil raporun söylediği bir cevaptır. Raporda yine buradadır. Buradan anlaşılacağı şudur. Bir firma üstü çizilerek başka bir firma ile değiştirilmiştir. Bu da bizim değil artık yargının işidir.”

 

KANDAŞOÐLU: YORUM VE HATA YAPMAYIN

Kandaoğlu konuşmasının devamında, “Sadece 1’inci meslek grubuna 14 tane firma atılmıştır. Peki, birinci grubunun karşısındaki gruplar hangileri ve kaç tanedir. Çok sayıda grup var. Başka yerde olması gereken çok sayıda firma 1’inci gruba atılmış. Ha ayrıca sadece 131 firmada inceleme yapılsın demedim. Ben sadece 131 dedim. Demek biz 5 bin firma deseydik demek ki 3 bin 500 firmada yer değişikliği görünecek. Bu da seçimi kazanmak için yapılan bir şeydir. Bu Türkiye’nin gündemine oturacak bir seçimdir. Bu konuda yorum ve hata yapmayın derim. Bununla ilgili soruşturma ciddi bir şekilde devam ediyor. Neticesinde hep birlikte göreceğiz.” İfadelerine yer verdi.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER